Criza acută a forţei de muncă reprezintă una din principalele probleme cu care se confruntă atât salariaţii, cât şi societăţile din construcţii, beneficiarii acestora, dar şi statul, continuă să evidenţieze jucătorii de profil. Aceştia susţin că lipsa forţei de muncă atrage după sine scumpiri ale proprietăţilor de până la 20%, dar şi probleme legate de calitatea acestora.
Ovidiu Iliescu, directorul Casei Sociale a Constructorilor (CSC), a reiterat, ieri, în cadrul unei gale de decernare a premiilor de excelenţă în educaţie, că problemele întâmpinate de salariaţii din construcţii pot fi soluţionate, în perioada iernii, de Casa Socială a Constructorilor, prin plata unei indemnizaţii de protecţie socială, acordată în perioada 1 noiembrie - 31 martie, ce reprezintă 75% din media salariului de bază brut din ultimele trei luni.
Ovidiu Iliescu afirma, la finalul anului trecut, că, la baza piramidei participanţilor la proiectele din construcţii stă forţa de muncă: "Degeaba avem proiecte, finanţare de la UE, cadru competent, dacă nu avem forţă de muncă, nu ne formăm oameni calificaţi, nu ştim să-i instruim şi să-i păstrăm". Acesta consideră că o creştere a salariilor din acest domeniu ar putea să îi aducă acasă pe ro-mânii din străinătate, soluţionându-se, în acest fel, o parte din problema lipsei de personal.
În opinia lui Cristian Erbaşu, preşedintele CSC, este nevoie ca mediul economic şi cel academic să aibă o relaţie mult mai strânsă, acest lucru putând reprezenta o soluţie pentru formarea viitoarei forţe de muncă: "Mi-ar plăcea să apropiem mai mult cele două medii - academic şi economic".
CSC a fost înfiinţată şi îşi desfăşoară activitatea în baza unei legi organice a statului român, Legea nr. 215/1997. Principalele surse de finanţare pentru protecţia socială, stabilite prin legea Casei Sociale a Constructorilor, se împart în două categorii - contribuţiile membrilor CSC, respectiv 1% din salariul de bază brut al salariaţilor şi 1,5% din valoarea producţiei de construcţii/montaj realizate şi încasate de societăţi (taxă deductibilă) şi cota de 0,5% din valoarea devizului de construcţii.
Până în prezent, în cei 19 ani de activitate, CSC a acordat ajutoare salariaţilor din acest sector în valoare de peste 370 milioane de lei, conform domnului Iliescu.