Ultimul magazin MAM Bricolaj deschis în Ghencea va deveni profitabil în primăvara viitoare, iar după acel moment compania îşi va continua politica de extindere, ne-a spus Cristian Găvan, directorul general al reţelei de bricolaj, adăugând: "Durează câteva luni - un an până când un magazin nou îşi găseşte ritmul pentru a merge în câştig, până când clientela de proximitate învaţă să meargă regulat acolo şi din acest motiv am amânat deschiderea magazinului din Braşov, eveniment programat iniţial pentru sfârşitul acestui an. Ar fi fost o mişcare forţată să acoperim din profitul celor două magazine mai vechi (Luica şi Morarilor, în Bucureşti) costurile operaţionale pentru cele nou intrate în reţea (Ghencea şi Braşov), am fi putut ajunge chiar pe pierdere".
Profitul MAM s-a contractat, de altfel, în semestrul întâi din 2021, de la 2,2 milioane lei în perioada similară din 2020 la 0,5 milioane lei, o evoluţie generată de investiţia realizată în al treilea magazin din reţea deschis în martie şi de integrarea companiei Geomam, specializată în debitarea plăcilor de PAL, fapt ce a dus la majorarea cheltuielilor cu salariile (au fost, de asemenea, cheltuieli pentru retehnologizarea Geomam). Vânzările sunt, însă, în creştere - 25 milioane lei după primul semestru faţă de 17 milioane lei în intervalul similar din 2020 - iar conducerea companiei estimează că avansul vânzărilor în acest an va depăşi cu 30% cifrele consemnate în 2020.
Contracţia profitului şi amânarea planurilor de extindere a nemulţumit însă mai mulţi investitori care aveau aşteptări mari pe termen scurt, iar cotaţiile au fost sub presiune de la jumătatea anului, când au scăzut de la 11-12 lei la 5 lei. "Eu sunt pregătit să cumpăr la aceste preţuri, le consider atractive, sunt convins că şi profitul îşi va reveni de anul viitor, când toate magazinele vor produce în ritm normal", spune Cristian Găvan, precizând că va trimite în curând către ASF rapoarte privind achiziţiile".
• Pandemia ne-a făcut mai atenţi la confort
Principala tendinţă surprinsă de fondatorul MAM Bricolaj în urma pandemiei, dincolo de puseul generalizat de creştere pentru vânzările online, este dorinţa oamenilor de a investi mai mult în confortul căminului propriu. "Se achiziţionează mai multe materiale de calitate, este o dorinţă în creştere petru finisaje mai bune, poate şi pentru că ne-am petrecut o parte mai mare din timp în propria locuinţă. În plus, o parte din bugetul de concedii a fost reorientată spre amenajarea locuinţei", apreciază sursa citată.
Fondatorul MAM Bricolaj nu se simte în competiţie dură cu marii jucători din bricolaj, cum ar fi Dedeman sau Hornbach, oferta sa fiind mai de nişă, dar speră să îşi extindă afacerea spre zone netestate până acum, cum ar fi amenajările legate de grădină.
L-am întrebat pe Cristian Găvan cum se face că în România afacerea legată de bricolaj şi amenajări este foarte profitabilă pentru jucătorii mari enumeraţi mai sus, dar există şi nume la fel de mari care au ieşit din piaţă destul de precipitat, la un moment dat (vezi închiderea Obi, Bricostore). Percepţia sa este că e vorba de o combinaţie între setarea unor marje mari de profit din start în paralel cu investiţii modeste în management şi echipa de vânzări.
La afaceri de 40 milioane lei în 2020 şi 25 milioane lei raportate după primul semestru din 2021, MAM Bricolaj înregistra datorii de 13 milioane lei, dintre care 10 milioane lei la furnizori. Ponderea datoriilor este mică pentru companii unde modelul de business presupune credit furnizor semnificativ, iar achiziţia magazinului din Ghencea a adus şi primul magazin proprietar din reţea, o afacere pentru care vor fi plătite rate în următorii şase ani. Pentru investiţie s-au folosit însă şi jumătate din banii strânşi în urma plasamentului privat care a precedat listarea la bursă, restul banilor fiind păstraţi în bănci. Pentru 2022, MAM Bricolaj ia în calcul şi o majorare de capital cu aport în numerar, fapt ce denotă că se are în vedere o ameliorare semnificativă a multiplilor bursieri pană atunci, altfel investitorii n-ar fi prea motivaţi să participe.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 05:13)
GURA PACATOSUOLUI ADEVAR GRAIESTE: "Ar fi fost o mişcare forţată să acoperim din profitul celor două magazine mai vechi (Luica şi Morarilor, în Bucureşti) costurile operaţionale pentru cele nou intrate în reţea (Ghencea şi Braşov), am fi putut ajunge chiar pe pierdere".
Oare n-a fost deloc fortat sa anunte investitorii ca vor face aceasta dubla deschidere in 2021, generand astfel "entuziasmul" de la inceput? Se stia inca de atunci ca pandemia va mai dura o vreme, dar ei au facut tam-tam pe marginea acestor lucruri.
Lasa, important este ca au in CA un aITist care nu se sfieste sa atraga atentia celor cu "IP la liber" de o maniera tipica interlopilor, si care se bate ca Tarzan in piept ca el este "milionar in euro", ca orice parvenit ce considera esential sa se justifice prin ceea ce are, nu prin ceea ce este, ce valori si principii are.
Duceti-va invartindu-va in Geomam!
1.1. erai interesat sa cumperi ? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 09:52)
de ce te intereseaza ?
2. credibilitate zero -> imagine distrusa
(mesaj trimis de Adrian P. în data de 22.12.2021, 06:57)
Gavan si altii ca el de pe AeRO culeg acum ce au semanat.
Imaginea pe bursa a MAM Bricolaj si credibilitatea lui Gavan sunt semnificativ afectate de felul cum acesta a inteles sa-si gestioneze afacerea si relatia cu ceilalti actionari.
1. A promis marea cu sarea (extindere accelerata in teritoriu, etc) ca apoi sa vina cu scuze (pandemia, potentiala scadere a profitabilitatii prin extindere, etc). La scuze toti ne pricepem, dar dumneata esti CEO si trebuie sa infaptuiesti ce spui, domnule Gavan. Promiti si nu livrezi ... merge initial, apoi nu te mai crede nimeni.
2. A luat banii investitorilor si a cumparat Geomam, la care el insusi era actionar. Investitorii au fost informati post-factum despre tranzactie si nici atunci nu s-a comunicat clar ca insusi Gavan era actionar Geomam. Ce incredere sa mai ai in acest CEO dupa un astfel de tun dat micilor actionari MAM?
Aceasta reteta de M&A si finantari intra-grup pare insa sa fie sport national la bursa, de fiecare data in folosul actionarului majoritar si in dauna celorlalti actionari.
Vezi, printre multe exemple, creditele intra-grup de la Appraisal & Valuation si dobanda la care sunt acordate. Botis abia a inceput pe bursa si deja vine cu astfel de manevre, dar mai plateste de pe APP inca un party elitist la Marmorosch si spala tot.
Vezi, de asemenea, ce M&A li se pregateste actionarilor Norofert, unde intreg consiliul de administratie a investit intr-o terta companie din domeniu inrudit, cu intentia intens mediatizata de o aduce la bursa. Praf in ochi si opium mediatic pentru o noua pompa marca NRF + Cornerstone, desi oricine poate intui care va fi destinatia finala a Microgreens odata listata pe bursa.
-
Din acest articol rezulta fara dubiu ca domnul Gavan nu s-a trezit inca din betia listarii.
Inca vine cu declaratii: "va deveni profitabil", "voi cumpara", "voi...".
Vremea declaratiilor s-a dus odata ce v-ati pierdut credibilitatea, domnule Gavan si alti CEO de pe AeRO.
E timpul sa faceti si abia apoi sa comentati pe marginea rezultatelor glorioase obtinute. Altfel nimeni nu va mai ridica pe bursa compania din groapa pe care dumneavoastra ca CEO, administratori si actionari majoritari v-ati sapat-o.
2.1. esti in eroare grava (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 09:32)
citeste comunicatele si informeaza-te, a cumparat Geoman cu doar 800.000 si avea cifra de afaceri de 3 milioane, practic a fost donatie si avantaj pentru mam bricolaj
calmeaza-te si lasa actionarii sa vorbeasca, nu tu care esti zilnic aici cu barfele si n-ai bani de investit
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Axxa în data de 22.12.2021, 09:53)
Credibilitatea odata pierduta, greu mai poate fi castigata. Trebuie sa livrezi intai rezultate, fara prea multe cotcodaceli. E nevoie de timp si de calitate.
2.3. sigur asa e (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 10:05)
domnul Vuza mare credibilitate mai avea si chob a crescut cel mai mult
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 12:06)
În timp ce tu scriai, "domnul Vuza" gândea deja cum va palma profitul CHOB (mare, recunosc) oferind acționarilor, ca de obicei, praful de pe toba!
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 12:45)
ai ff mare dreptate.
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 12:47)
vuza este un om care provine din vechile structuri securistoide ale Romaniei.Zici vuza si fugi.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 08:43)
Emitent cu credibilitate zero in piata, a aratat de ce e in stare.
Firma se face praf pe bursa pentru ca el nu livreaza ce a promis si isi cumpara singur alte detineri.
Apoi vine si spune ca el cumpara sa sustina actiunea. Cu ce bani, mestere? Cu aia scosi din MAM prin'achizitii'?
Ce ne-ai anuntat in legatura cu bugetul ca anul asta astepta lumea profit bun de tot. Pentru cei de rand'poate la anul' iar pentru altii se stia cum e profitul.
Cu preluarea Geomam de ce nu s-a anuntat litigiul cu fiscul? Era obligatoriu legal.
Auzi ca vrea bani in 2022!Cine o mai fi fraierul sa ia o singura actiune?!
3.1. esti pe langa subiect (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 09:34)
nu cunosti despre ce e vorba, anaf a pierdut procesu. sumele sunt infime
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 09:44)
ce sa vezi,ca asa fac emitentii onesti,anunta actionarii litigiile 'ca sa stie despre ce este vorba'
nu e cazul MAM pe care o pompezi vad exact pe dos,impotriva ei,cand ii cauti scuze
3.3. vrei sa cumperi ? (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 09:47)
vrei sa cumperi mam ?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 09:10)
"Lasa, important este ca au in CA un aITis"
Prietene, MAM Bricolaj nu are CA, Gavan e Administator UNIC. Nu stii asta, dar stii tu alte conspiratii
5. fără titlu
(mesaj trimis de i m GOD în data de 22.12.2021, 09:27)
listarea 423.000 acţiuni ordinare şi nominative la un preţ cuprins între 16 lei/acţiune şi 20 lei/acţiune.
la nici un an actiunea costa 5 lei sarci investitori listarea a inceput de la 30 lei a urcat undeva la 60 pret inainte de ajustare 4 :1
increderea investitorilor 0
PER = 12
iar domnul din poza de mai sus doreste o alta majorare de capital pe banii investitorilor
ceva imi spune ca ceva nu e inregula cu capul acestui domn , mie mila de cei 32% persoane fizice care si-au pus increderea naiva in vb dansului
5.1. nu ai bani de investit, stai jos (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 09:33)
lasa investitorii sa vorbeasca, tu esti cu barfele pe internet
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 09:42)
Alexe tu esti, ia mai urca pretul la 20 de lei daca poti.
5.3. cumara gavan (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 09:45)
cumpara gavan si poate voi luati de la el dupa ce creste
5.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 11:51)
Sa le cumpere pe toate si dupa sa o delisteze.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 09:56)
Ia-le pe toate Gavane daca te tine punga ca piata abia asteapta sa gaseasca cumparatori!
Dupa aia sa ne arati cum participi tu la majorarile alea de capital,10 sa faci in 2 ani.
Sau tu ai asa o jena sa pui banul la majorare si le vinzi altora marele privilegiu.
Ai luat bani in plasament ca sa indeplinesti rezultatele din memorandum,nu sa vii sa ceri alti bani pentru acelasi lucru!
6.1. bursa este pentru finantare nu jocuri de noroc (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 10:02)
poate intelegi si tu ce rol are bursa
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 10:43)
Lasa ca face si el majorare ca la CODE,direct decizie,fara AGA.
Softbinator vine de 3 zile pe bursa,imprastie peste tot comunicate cum o sa faca ei achizitii din banii de la plasament si hop!top!,la 3 zile emit actiuni sa le dea unor cetateni sa le cumpere firma.
Acum nu mai da comunicate,pune doar pe BVB ca poate nu baga lumea de seama :))
Nici nu s-a oprit clopotelul ala din sunat si una au spus alta fumeaza.Au 500.000 actiuni la dispozitie sa faca majorare fara AGA.O sa cumpere companii,globuri,beteala,mult sclipici,o sa-si dea actiuni gratis cat au nevoie(vrea unul sa-si faca o casa,ia si el 15.000 actiuni gratis ca s-au scumpit materialele,ca inflatie,ca alea alea).
Somn usor cumparatori CODE!
7.1. sa vorbim sa nu tacem (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 10:53)
actiunile din majorare se duc in achizitii de companii nu si le dau gratis
7.2. diluare model BNET (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 11:38)
ceilalti actionari sunt diluati prin aceasta schema gandita de logofeti pe modelul bnet pentru ridicarea drepturilor celorlalti actionari.
marca inregistrata.:)))
7.3. nu pricepi (răspuns la opinia nr. 7.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 11:43)
cum sa fie diluare daca se dau la pretul din piata
7.4. cine sunt in CA? (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 11:47)
Uite cine sunt cei trei muschetari din CA care le ridica dreptul actionarilor de a participa la MCS sa-si mentina procentele.
SIMPLE ADVISERS S.R.L- J40/14620/2020, infiintata in 2020=pitis
DCI MANAGEMENT & INVESTMENTS S.R.L- J40/3169/2021, infiintata in 2021=ilinca
IVYLON MANAGEMENT S.R.L.- J40/7852/2019, infiintata in 2019 =logofatu
Strategi domne n-ai ce zice.:)))
7.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 11:50)
prin majorarea nr.actiuni si ridicarea dreptului celorlalti actionari de a participa inseamna diluare pentru actionarii actuali.
7.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 12:10)
dar stai, încă nu l-au "co-optat" pe marele strateg Negritzoiu !!!
7.7. Tu esti prost? (răspuns la opinia nr. 7.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 20:28)
Dsca sunt mai multe actiuni la aceeasi placinta nu e diluare?
Sau faci pe prostul?
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 12:41)
magazinele de genul au avut o expansiune frumoas de peste 12 ani... eu cred ca vine o vreme de saturare a pietei... urmeaza ca aceste industrii sa aspire inflatia nominala din piete iar peste ... concurenta este destul de mare in piata... sa vedem cu vor "creste" profiturile cand veniturile populatiei sunt in scadere (atat nominal cat si real) iar concurenta pe nisa in crestere.
pe termen scur mai au de aspirat ceva inflatie ce se deplaseaza prin piete... vedem in 3-4-5 ani cum vor sta.
se mn a t c o me nt uri cre tine
8.1. MAI VEDEM PESTE 5 ANI (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 13:45)
nu se stie ce urmeaza, domnul Gavan are experienta in acest domeniu
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.12.2021, 14:32)
si cei care cumpara "bricolaje" stresate si le flipuiesc au experienta.
s e m n a t co me n tu ri c re ti ne