CRISTIAN GHINEA: "Restricţionarea retragerii sumelor de la Pilonul II nu este în PNRR"

G.B
Macroeconomie / 12 ianuarie 2022

Cristian Ghinea

Cristian Ghinea

Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene şi cel care a gestionat Planul Naţional de redresare şi Rezilienţă (PNRR) a declarat astăzi că restricţionarea retragerii sumelor de la Pilonul II nu este în PNRR. "Dacă ASF şi Ministerul Muncii vor să facă porcării în domeniu, să şi le asume, nu să invoce PNRR", potrivit HotNews.ro.

Reacţia vine după ce surse apropiate procesului au precizat pentru că adoptarea legii plăţii pensiilor în pilonul II ar fi jalon în PNRR în primul trimestru din acest an.

Ce spune fostul ministru Cristian Ghinea despre jaloanele asumate de ţara noastră în PNRR în privinţa Pilonului II de pensii

"Ministerul Muncii şi ASF pregătesc schimbări legislative legate de Pilonul II de pensii. Acel pilon care trebuia să salveze pensiile pe termen lung, mutând de la Pilonul I (pensiile actuale sunt plătite de salariile actuale) la investiţii, unde fiecare are un cont şi primeşte pensii din acel cont de investiţii. Industria este sufocată de reglementări aberante şi contribuţia la Pilonul II nu a mai crescută de mulţi ani. Adică politicienii vă fură din pensiile viitoare, pe scurt.

În acest context, în PNRR am negociat o stabilizare a politici statului în domeniu:

- O creştere a contribuţiei la Pilonul II (fără a fixa o cifră aici, e decizia guvernului)

- Digitalizarea dosarelor (există obligaţii aberante ale fondurilor de pensii în domeniu)

- Posibilitatea de diversifica portofoliul de investiţii (restricţiile actuale afectează eficienţa investiţiilor)

- Întărirea independenţei administratorilor fondurilor de pensii (mai ţineţi minte când s-a enervat guvernul şi ASF s-a executat pedepsind o directoare de fond de pensii pentru că a avertizat clienţii de ceva ce PSD chiar a făcut).

Acestea sunt prevederile din PNRR şi mă bucur că avem acum monitorpnrr.eu şi absolut toată lumea poate verifica.

Nu e nimic despre modificarea modului de retragere a banilor. E doar ce am scris mai sus. Lucruri care fac Pilonul II mai solid şi îi dau un viitor.

Dacă guvernul vrea să facă şi alte modificări la lege, nu are decât să le facă. Restricţionarea retragerii sumelor de la Pilonul II nu este în PNRR. Dacă ASF şi Ministerul Muncii vor să facă porcării în domeniu, să şi le asume, nu să invoce PNRR." a declarat astăzi pentru HotNews.ro Cristian Ghinea.

Ce se spune în PNRR despre schimbările care ar urma să se aducă la Pilonul II

Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR) este public, iar la componenta 8 este şi un tabel cu jaloanele asumate de Ministerul Muncii, inclusiv pe pilonul II.

În Trimestrul 1 din 2022 este jalon intrarea în vigoare a unor modificări legislative, exact cele menţionate de Cristian Ghinea, fără să se spună nimic de vreo schimbare a modului în care se fac plăţile în Pilonul II.

Sursele HotNews.ro susţin însă că în cadrul acestor modificări va fi inclusă şi cea legată de plata pensiilor în Pilonul II, o reglementare care lipseşte acum şi este dezbătută de mulţi ani.

Ce schimbări pregătesc autorităţile la Pilonul II de pensii: Banii acumulaţi ar urma să se plătească în tranşe lunare. Plata integrală deodată a sumelor acumulate s-ar face doar în situaţii întemeiate

Guvernul are pe agenda de astăzi situaţia implementării PNRR la nivelul Ministerului Muncii. Una dintre ţintele asumate pentru primul trimestru din acest an este: "'intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului II".

Surse din piaţă au precizat ieri pentru HotNews.ro că aici intră şi adoptarea legii privind plata pensiilor în Pilonul II, care ar prevede ca plăţile să se facă în tranşe lunare timp de 12 ani, plata integrală urmând a se face doar în situaţii întemeiate.

În prezent, plata pensiilor private din Pilonul II se face integral deodată sau defalcat pe 5 ani, dar autorităţile pregătesc de multă vreme o lege prin care plata pensiilor la Pilonul II să fie în tranşe lunare pe durata vieţii, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată decât în situaţii excepţionale.

Situaţia implementării PNRR la Ministerul Muncii: Ce jaloane trebuie atinse curând privind Pilonul II şi reforma pensiilor

În privinţa stadiului implementării acestui jalon privind Pilonul II, în Anexa care însoţeşte situaţia implementării PNRR la nivelul Ministerului Muncii se precizează:

-"Stabilirea unei întâlniri de lucru cu reprezentanţii ASF pentru dezbaterea şi promovarea măsurilor incluse la nivelul jalonului, inclusiv a prevederii referitoare la "asigurarea sustenabilităţii fiscale a pilonului II printr-o creştere a contribuţiilor în conformitate cu dispoziţiile Strategiei fiscal -bugetare (actualul program de Guvernare prevede creşterea contribuţiei cu 1pp la 4,75%, până în 2024)".

-SITUAŢIA IMMPLEMETĂRII PNRR + ANEXĂ LA MINISTERUL MUNCII

Plăţi în pilonul II de pensii: 59.000 de cetăţeni au încasat peste 600 milioane lei în 13 ani / Majoritatea preferă să încaseze banii deodată, nu eşalonat

59.000 de participanţi şi moştenitori la Pilonul II de pensii au încasat 605 milioane de lei de la introducerea acestui sistem (n.a 2008) şi până la finele lunii septembrie 2021, a anunţat, în noiembrie 2021, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Plata pensiilor din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autorităţile pregătesc de ceva timp o lege prin care plăţile să fie în tranşe lunare pe durata vieţii, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată.

Fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu şi Pilonul III facultativ) au realizat plăţi de peste un miliard de lei (200 milioane euro) către aproape 115.000 de participanţi şi moştenitori, de la înfiinţare şi până la finele lunii septembrie 2021, potrivit datelor comunicate în luna noiembrie 2021 de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Potrivit legislaţiei, ca dispoziţie tranzitorie pana la adoptarea unei legi de plata a pensiilor private, participanţii şi/sau moştenitorii acestora pot primi plăţile din partea fondurilor de pensii fie ca suma unica, fie sub forma de rate egale pe o durata de cel mult 5 ani.

Conform Codului fiscal în vigoare, sarcina fiscală asupra veniturilor încasate în urma participării la un fond de pensii private este impozitul pe venit de 10%, aplicabil sumelor care depăşesc o baza neimpozabila de 2.000 RON lunar. Tratamentul fiscal aferent sumelor provenite din participarea la fondurile de pensii private este identic cu cel corespunzător pensiilor din sistemul public (Pilonul I).

În plus, în luna decembrie 2021, a apărut ca sarcina fiscală şi asigurarea de sănătate la pensiile la peste 4000 de lei.

Fondurile de pensii private (Pilonul II si III) fac plăţi în următoarele situaţii:

1) Decesul participantului. În această situaţie, moştenitorii legali sau testamentari sunt beneficiari ai participantului decedat şi pot revendica activul acestuia.

La Pilonul II, moştenitorii care sunt la rândul lor participanţi la fondurile de pensii obligatorii vor primi sumele cuvenite sub formă de virament în contul personal de pensie privată, iar cei care nu sunt participanţi pot beneficia direct de bani. Moştenitorii participanţilor trebuie să fie informaţi de către notarii publici despre existenţa acestor sume din Pilonul ÎI pentru a fi introduse în certificatul de moştenitor şi în masă succesorală, astfel încât eventualii moştenitori să poate revendică cota-parte din activul cuvenit al participantului decedat.

La Pilonul III, moştenitorii primesc sumele cuvenite, la cerere şi după completarea documentaţiei specifice, independent de calitatea lor de participant la un fond de pensii facultative.

2) Invaliditate. În această situaţie, plata către participantul (la Pilonul II sau III) rămas invalid se efectuează strict în cazul unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibila, care să conţină precizări cu privire la incapacitatea de muncă a persoanei respective.

3) Pensionare. La Pilonul II, participanţii care beneficiază de pensie pentru limita de vârstă în condiţiile Legii pensiilor pot revendică activul personal acumulat în contul de pensie privată. La Pilonul III, participanţii care au împlinit vârstă de 60 de ani pot revendică activul personal acumulat în contul de pensie facultativă.

Ce plăţi s-au făcut în Pilonul ÎI de pensii în primul trimestru din 2021: Mii de cetăţeni au preferat să încaseze banii deodată, nu eşalonat - arată datele ASF

Aproape 4.000 de cetăţeni, participanţi sau beneficiari ai Pilonului II de pensii, au încasat peste 64,4 milioane de lei în primul trimestru din acest an, 78% dintre aceştia preferând să primească banii deodată, nu eşalonat, arată datele prezentate în 8 iunie 2021 de ASF. Plata pensiilor private din Pilonul ÎI se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar autorităţile pregătesc o lege prin care plata pensiilor la Pilonul II să fie în tranşe lunare pe durata vieţii, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată.

7,68 milioane de cetăţeni contribuiau la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) la finele lunii martie din acest an, iar valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat depăşea 80,19 miliarde lei, în creştere cu aproximativ 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, arată datele ASF.

În condiţiile în care contribuţia medie lunară la Pilonul II este foarte mică, de doar 197 lei/participant, şi valoarea medie a unui cont este de doar 10.600 de lei. În perioada menţionată aproape 4.000 de oameni au încasat bani de la Pilonul II şi cei mai mulţi au vrut toţi banii deodată, nu eşalonat.

De notat că autorităţile lucrează de ceva timp la o lege a plăţilor în Pilonul II de pensii.

"Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar e nevoie de o lege a plăţii pensiilor pe care tot în anul acesta ne-am propus să o facem. Intenţia noastră în lege este că plata pensiilor să fie în tranşe lunare pe durata vieţii, iar banii care rămân după fiecare lună de plată în contul fiecărui contributor, acei bani vor avea un randament, pentru că vor fi investiţi. Avem deja un proiect de lege pe care îl vom înainta către Parlament. Nu se va mai putea încasa contribuţia integrală, ci vor fi făcute plăţi lunare.", a declarat, într-un interviu acordat HotNews.ro în luna februarie 2021, Nicu Marcu, preşedintele ASF.

Cum funcţionează pensiile private?

Potrivit APAPR, ţara noastră a urmat în 2007 practică internaţională şi a introdus un sistem de pensii private, la recomandarea şi sub supravegherea Băncii Mondiale şi a Uniunii Europene. Suplimentar faţă de sistemul public de pensii (Pilonul I), au fost introduse fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi fonduri de pensii private facultative (Pilonul III).

Pilonul II înseamnă că o mică parte din contribuţia de asigurări sociale (CAS) plătită de toţi românii către bugetul public să fie direcţionată către fonduri private de pensii, bazate pe acumulare şi învestirea continuă a acestor sume. Banii din aceste fonduri nu aparţin societăţilor de administrare, ci românilor care contribuie la Pilonul ÎI - ei sunt proprietatea privată a oamenilor la fel că un cont bancar sau alte active financiare. În prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virată în conturile a peste 7 milioane de români, la Pilonul II.

Pilonul III funcţionează similar, cu o singură diferenţa majoră: contribuţiile nu sunt redirecţionate de la bugetul public (că la Pilonul ÎI), ci sunt plătite în mod voluntar, facultativ, de către salariaţi şi/sau angajatorii lor. Contribuţia la fondurile de pensii facultative beneficiază de o deductibilitate fiscală (câte 400 EUR / an, atât la angajat cât şi la angajator), pentru încurajarea economisirii private. În prezent, peste 450.000 de români contribuie pentru acest tip de pensie suplimentară, care se va adaugă celei obţinute de la stat (Pilonul I) şi de la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Problema demografică arată deja că logică redistributivă a Pilonului I (sistemul de pensii de stat) nu mai poate funcţiona în mod sustenabil în viitor. Salariaţii (contributorii) vor fi tot mai puţini, iar pensionarii (beneficiarii) vor fi tot mai mulţi. De aceea, participarea la Pilonul ÎI şi Pilonul III de pensii private reprezintă singură soluţie eficientă de economisire suplimentară, pentru o pensie mai bună în viitor.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. (...)eu nu vreau sa cotizez la pilonul 2 sunt satul de nesimtiti ca voi ce traiesc din comisioane fara sa ofere nimic in schimb. am la dispozitie piata de capital sau pensia privata daca doresc.

    Escrocheria fondurilor private Pilonului 2: deja se operează schimbări ca banii să NU mai poată fi încasați integral la pensionare ci defalcat în 12 ani (65 + 12 = 77 ani). Practic speranța de viață e mai mică (75 de ani). După ce omul moare, moștenitorii nu pot încasa nimic, banii se depun în contul/conturile de pensie al/ai moștenitorilor care vor putea fi extrași doar după pensionare și tot defalcat (adică back to square 1).

    PS: Escrocheria asta întâmplă deja acum, când 98% doar cotizează și abia 2% încasează (se pensionează). 

    Vă las să vă imaginați de se va întâmpla în 10-20 de ani când se va ajunge ca 60% să cotizeze și 40% să scoată. Aaaand, it's gone :-)

    PPS: "Odiosul" Dragnea dăduse o lege, eliminată anul trecut, prin care (contra unui comision decent) puteai să-ți scoți când doreai, indiferent de vârstă, toți banii de acolo.  

    mai bine cu psd la furat decat cu usr la reforma. Zise Catu...

    Pilonul II la pensii cea mai mare escrocherie bagata Romaniei pe gat de UE si SUA. In Germania nu este obligatoriu sa cotizezi la Pilonul II, nemtii spun ca este prea riscant, dar la romani tradatori l-au bagat obligatoriu. Polonia si Ungaria au renuntat la Pilonul II pentru ca isi iubesc poporul. Pilonul II este o ingrasare a firmelor din vest si o saracire a oamenilor care cotizeaza la el. Fondurile care administreaza nu sunt in stare sa ofere randamente peste inflatie, devalorizand banii viitorilor pensionari. Nu exista nicio raspundere a administratorilor fondurilor, iar garantarea banilor este doar ce ai cotizat. La final cand vine grosul de platit toti vor fugi si cei ce au cotizat vor primi bani de biscuiti si aia platiti in rate. Auzi ma 12 ani nenorociti in loc sa ii dea pe toti odata. Cea mai mare escrocherie aplicata Romaniei. In loc sa modifice legislatia sa mareasca randamentele sau sa anuleze pilonul II ei se gandesc cum sa mai jecmaneasca oamenii. Ghinea si USR niste tradatori, ca de altfel toata clasa politica.PNL si PSD tradatori. ASF care este corupta va supraveghea in favoarea corporatiilor, asa cum face si la RCA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb