Ţara noastră va rămâne în continuare o piaţă cu două-trei tranzacţii de private equity (cu capital privat), pe an, iar valoarea acestora nu va depăşi 100 de milioane de euro, a declarat, ieri, Cristian Nacu, partener al fondului polonez Enterprise Investors.
Domnia sa apreciază că avem o piaţă interesantă pentru aceste tipuri de tranzacţii, dar, totuşi,nu trezim entuziasmul investitorilor. "Acum doi ani, toate fondurile spuneau că vor încheia fiecare câte două tranzacţii, dar două au fost în total pe piaţă", a spus domnul Nacu, subliniind că energia regenerabilă nu mai reprezintă un sector fierbinte pentru tranzacţiile de private equity, ca în anii trecuţi.
În schimb, Cezar Scarlat, partener al fondului Abris Capital Partners, a spus că încă nu este târziu ca fondurile de investiţii să pătrundă pe piaţa locală: "Acest domeniu este încă la început în ţară. Credem în potenţialul României şi vom anunţa curând câteva tranzacţii destul de mari. Noi am început investiţiile acum trei ani şi încurajăm şi alte fonduri să vină în ţară. Estimez că vom încheia cel puţin o tranzacţie de private equity pe an".
De asemenea, Victor Cionga, managing director al AZ Capital Advisors, a subliniat riscurile unei astfel de investiţii şi spune că fondurile cer câştiguri pe măsură.
Fostul director al Bursei de Valori Bucureşti susţine că investitorii de portofoliu sunt de multe ori nemulţumiţi de lichiditatea pieţei de capital de la noi. Însă, Victor Cionga apreciază că tot BVB rămâne cea mai bună variantă pentru cei care vor să investească într-o firmă locală.
"Chiar dacă se listează în pieţele necunoscute, companiile noastre oricum rămân necunoscute investitorilor de retail şi, deci, cu o lichiditate foarte mică", potrivit sursei citate.
Aceeaşi lichiditate scăzută este caracteristică şi pieţei de private equity, după cum a menţionat Cristian Nacu, subliniind că piaţa românească nu are capacitatea să obţină mai mult de două-trei tranzacţii anual.