CRISTIAN PÂRVAN, AOAR: "Nicio promisiune a politicienilor, în Strategia fiscal-bugetară"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 iunie 2013

"Strategia fiscal-bugetară era o ocazie în care autorităţile să anunţe că, în următorii ani, este posibil ca unele taxe să scadă", consideră Cristian Pârvan.

"Strategia fiscal-bugetară era o ocazie în care autorităţile să anunţe că, în următorii ani, este posibil ca unele taxe să scadă", consideră Cristian Pârvan.

În cadrul noii Strategii fis­cal-bugetare, lansată de autorităţi săptămâna trecută, nu se regăseşte niciuna dintre promisiunile făcute de politicieni, cu privire la ajustările unor taxe şi impozite, ne-a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Potrivit domniei sale, acest lucru arată că intenţiile reprezentanţilor Guvernului nu sunt reale, acestea rămânând simple declaraţii electorale.

Cristian Pârvan ne-a precizat: "Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice au declarat de mai multe ori că doresc să reducă nivelul CAS, că intenţionează să scadă Taxa pe Valoarea Adăugată etc, însă niciuna dintre toate aceste promisiuni nu apar în Strategia fis­cal-bugetară prezentată recent. Nu apar nici măcar cu steluţă, unde să fie menţionat că < se intenţionează > şi că < va fi nevoie de evaluări prealabile >. Strategia fiscal-bugetară era o ocazie în care autorităţile să anunţe că, în următorii ani, este posibil ca unele taxe să scadă. Dar se pare că nici măcar nu dorim să facem aceste lucruri. Presupun că guvernanţii au copiat strategia anterioară şi nu au gândit nimic în plus atunci când au întocmit acest nou plan. Nu reiese de nicăieri că măcar au de gând să facă unele lucruri".

Săptămâna trecută, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a trimis Consiliului Fiscal Strategia fis­cal-bugetară aferentă perioadei 2014-2016. Potrivit Consiliului Fis­cal, au fost consemnate "modificări minore comparativ cu parametrii avuţi în vedere la începutul anului".

Reprezentanţii Consiliului Fiscal precizează că, "în condiţiile în care evoluţiile macroeconomice au fost, în general, în linie cu aşteptările, aşa cum, de altfel, relevă şi diferenţele nesemnificative între prognozele Comisiei Europene (cea interimară din februarie 2013 şi cea de primăvară din mai 2013), Strategia fis­cal-bugetară 2014-2016 consemnea­ză modificări minore comparativ cu parametrii avuţi în vedere în varianta anterioară. Astfel, proiecţia veniturilor rămâne nemodificată, apărând, însă, revizuiri la nivelul unor capitole de cheltuieli bugetare din 2014 şi 2015, la care se adaugă o revizuire descendentă a ţintei de deficit pentru cel din urmă an".

Potrivit Consiliului Fiscal, ipoteza de creştere economică utilizată în fundamentarea Strategiei fiscal-bugetare 2014-2015 este aproape neschimbată comparativ cu cea utilizată în Strategia fiscal-bugetară 2013-2015 actualizată (creşteri de 1,6%, 2,2% şi 2,8% în 2013, 2014 şi, respectiv, 2015), singura modificare intervenind la nivelul anului 2015, unde proiecţia curentă de creştere reală a PIB (2,4%) consemnează o revizuire descendentă comparativ cu cea anterioară de 2,8%.

Domnul Pârvan a mai menţionat că instituţiile de stat sunt lipsite de transparenţă, subliniind, de asemenea, faptul că, deşi Guvernul a anunţat că intenţionează să rescrie Codul Fiscal (CF) până la finalul anului în curs, acest Cod este permanent modificat.

Blănculescu: "Prin transformarea în măsură opţională, practic, Guvernul va anula sistemul de plată a TVA la încasare"

Una dintre măsurile fiscale ce ar putea fi modificate în următoarea perioadă este reprezentată de plata TVA la încasarea facturii, reglementare intrată în vigoare cu doar cinci luni în urmă.

Acest sistem de plată a TVA ar putea deveni opţional din a doua jumătate a anului în curs, respectiv de la 1 iulie 2013, când va fi din nou modificat Codul Fiscal, potrivit ministrului Finanţelor Publice Daniel Chiţoiu.

Se pare că reprezentanţii MFP au ajuns la concluzia că plata TVA la încasarea Facturii a produs distorsiuni în mediul de afaceri, decapitalizând unele societăţi comerciale.

Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului Victor Ponta, ne-a spus că transformarea acestei măsuri obligatorii pentru firmele mici şi mijlocii într-una opţională înseamnă, practic, o anulare a ei.

Domnia sa ne-a precizat: "S-ar putea ca una-două firme să opteze, în continuare, pentru acest sistem, însă cele mai multe vor renunţa la el. Practic, ar fi o anulare a măsurii (n.r. de plată a TVA la încasarea facturii). Firmele mici nu pot lucra fără companiile mari, iar, după adoptarea acestei măsuri, societăţile comerciale cu cifră mare de afaceri au renunţat la întreprinderi. Mediul de afaceri a anunţat din timp că sistemul de plată a TVA la încasare nu va avea efecte pozitive, ci, dimpotrivă, va provoca nemulţumiri în economie. Dacă MFP doreşte să facă opţională această măsură înseamnă că efectele sunt, într-adevăr, negative".

Cristian Pârvan ne-a spus că oamenii de afaceri aşteaptă studiul pe care autorităţile au promis că-l vor întocmi în primele şase luni ale anului în curs, cu privire la efectele provocate de implementarea acestui sis­tem în mod obligatoriu.

"Deşi nu au fost prezentate, încă, se pare că rezultatele preliminare ale studiului arată că ar fi mai bine ca măsura să fie opţională", a adăugat reprezentantul AOAR.

De la 1 ianuarie 2013, măsura de plată a TVA la încasarea facturii este aplicată simultan cu sistemul clasic de achitare a TVA, fiind obligatoriu pentru firmele care au o cifră de afaceri mai mică de 2,25 milioane de lei.

Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, mediul de afaceri şi turism, a arătat, recent, că, în varianta opţională, în Polonia doar 2% dintre societăţile care s-ar fi încadrat în categoria celor ce puteau aplica măsura în cauză au ales plata TVA la încasarea facturii, tocmai din cauza presiunii marilor companii.

La aproape cinci luni de la intrarea în vigoare, plata TVA la încasarea facturii nu a produs efecte pozitive în rândul întreprinderilor, după cum ne-a spus, în urmă cu circa o lună, Luminiţa Ristea, managing partner în cadrul Nexia, firmă de audit şi consultanţă, specialiştii de la R&M Audit Contabilitate sus­ţinând că practica primelor patru luni de aplicare a acestui sistem arată că, în forma sa actuală, acesta dezavantajează majoritatea IMM-urilor.

Măsura de plată a TVA la încasare presupune faptul că Taxa pe Valoarea Adăugată devine exigibilă în momentul încasării facturii, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii acesteia.

Oamenii de afaceri s-au arătat sceptici cu privire la aplicarea TVA la încasarea facturii încă de când autorităţile au anunţat că vor institui acest mod de plată a Taxei pe Valoarea Adăugată.

Ionel Blănculescu ne-a precizat, în mai multe rânduri, că textul legis­lativ trebuia formulat de aşa natură încât Taxa pe Valoarea Adăugată să fie plătită chiar în momentul încasării facturii, nu să devină exigibilă la 90 de zile, aşa cum prevede, de fapt, măsura în speţă.

Dan Schwartz, membru în Comitetul Fiscal al AmCham, a subliniat că adoptarea acestei măsuri ar putea avea exact efectul invers faţă de cel scontat, susţinând că veniturile la buget ar putea fi diminuate, adăugând: "Din cauza creşterii enorme a birocraţiei, pentru noi este dificil să urmărim şi să înţelegem cu exactitate funcţionarea sis­temului (n.r. de plată a TVA la încasarea facturii), iar pentru autoritatea fiscală probabil că problemele vor fi şi mai mari. În loc să aducă venituri suplimentare la bugetul de stat, este foarte probabil ca această măsură să provoace o diminuare a lor (...) Încântarea domnului Voinea (n.r. Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget) de la momentul introducerii sistemului TVA la încasare s-ar putea să dispară atunci când va vedea efectele în piaţă. (...) Sistemul este dificil de aplicat, birocratic, nu îi vedem utilitatea".

Şi experţii contabili au reacţionat de la început, subliniind că noua măsură va conduce la cheltuieli sporite cel puţin în softuri şi gestiune, la erori, penalităţi, dobânzi etc., descurajând plăţile în numerar, întrucât presupune ca decontările să fie făcute numai prin sistemul bancar.

În aceste condiţii, Dan Manolescu a menţionat, încă de acum câteva luni, că MFP analizează unele variante de modificare a măsurii de "achitare a TVA la încasarea facturii", subliniind: "Este o discuţie referitoare la aplicarea TVA la încasare, în ceea ce priveşte modalitatea în care funcţionea­ză această măsură şi la efectele pe care le produce în practică. În urma analizei efectuate, s-ar putea să luăm unele măsuri de corecţie. Avem unele variante de lucru, însă nu s-a decis care ar fi cea mai bună".

Oficialul MFP a spus, la acea vreme, că sunt luate în calcul următoarele variante: introducerea unei opţiuni în implementarea aces­tei măsuri, modificarea duratei în care TVA devine exigibilă, de la 90 de zile la un termen mai mare sau o combinaţie între cele două.

"Semnalele din mass-media sunt că această taxă creează probleme şi încercăm să identificăm modul în care putem corecta acest sistem pentru a nu crea probleme agenţilor economici, pentru care s-a dorit să fie un avantaj acest nou sistem", a mai spus Dan Manolescu.

Pe lângă îndreptarea acestei controversate măsuri, reprezentanţii MFP au anunţat că mai intenţionează să reducă nivelul contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale şi să readucă Taxa pe Valoarea Adăugată de la 24% la 19%. Potrivit ministrului Chiţoiu, decizia politică pentru adoptarea acestor măsuri fiscale va fi luată în toamna acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb