CRISTIAN PÂRVAN: Investitorii din ţara noastră - din nou nesiguri, pe fondul mişcărilor din Europa

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 22 septembrie 2011

Cristian Pârvan: Nu sunt semne că pe zona euro ritmul de creştere a expoturilor va putea fi menţinut.

Cristian Pârvan: Nu sunt semne că pe zona euro ritmul de creştere a expoturilor va putea fi menţinut.

Investitorii din ţara noastră devin nou neîncrezători, pe fondul mişcărilor de pe piaţa europenă, după ce, în ultima parte a anului trecut şi la începutul acestui an, sentimentul oamenilor de afaceri se îmbunătăţise, ne-a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR): "Mediul privat a fost obligat să ia măsuri drastice din 2009, pierzând sute de mii de locuri de muncă, blocându-şi investiţiile etc. În 2010, investitorii şi-au menţinut optimismul referitor la nivelul economic şi au valorificat acest optimism. Acum, însă, a intervenit din nou îngrijorarea, pe fondul a ceea ce se întâmplă în Europa. Tocmai când credeam că s-a terminat acest val de criză, a venit un moment în care suntem din nou nesiguri".

Potrivit domniei sale, ritmul de creştere a exporturilor a încetinit constant, începând din luna iulie şi nu sunt semne că pe zona euro ritmul de creştere a expoturilor va putea fi menţinut: "Aceste lucruri ne vor afecta în viitor".

Totodată, Cristian Pârvan consideră că mişcările externe nu ar trebui să compromită total activitatea locală: "Avem nevoie să ne concentrăm mai mult pe activitatea internă şi, în principal, pe producţie". Reprezentantul AOAR opinează, de asemenea, că este necesar să se pună accent pe responsabilizarea administraţiilor locale în atragerea şi utilizarea fondurilor europene, pentru crearea infrastructurii şi reţelelor de utilităţi. Domnia sa ne-a mai spus: "Noi acordăm o mare atenţie modului în care se derulează programul de competitivitate, pentru întreprinderile mari. La termenul limită de 16 august pentru depunerea ofertelor pe această ramură erau deja de 3,6 ori mai multe proiecte depuse, din punct de vedere valoric, faţă de fondul alocat. Considerăm că ar trebui aprobate toate acele proiecte care îndeplinesc criteriile impuse, chiar dacă suma totală depăşeşte valoarea de bani pusă la dispoziţie de UE, întrucât acestea crează locuri de muncă şi au impact direct asupra creşterii economice. Pot fi făcute suplimentări de buget din fonduri europene sau pot să fie finanţate de stat. Sunt de părere că statul ar trebui să aibă capacitatea să sprijine producătorii români, tăind, chiar, din alte părţi, pentru că alte soluţii nu există".

Cristian Pârvan ne-a specificat că firmele care au trecut peste anii 2009 şi 2010 înregistrează, acum, o situaţie favorabilă, cele mai multe bugetându-şi, pentru 2011, cifre de afaceri şi profituri în creştere.

Numărul societăţilor comerciale care şi-au suspendat activitatea în primele opt luni ale acestui an a scăzut cu 72,8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Astfel, în perioada analizată, au fost înregistrate 14.829 de suspendări de activitate, faţă de 54.511 suspendări, în intervalul ianuarie-august 2010. Judeţul în care s-a înregistrat cea mai amre scădere, de -80,57%, este Bacău, iar domeniul unde s-a procedat la cele mai multe suspendări de activitate este cel al tranzacţiilor imobiliare.

În aceeaşi perioadă, dizolvările voluntare au scăzut ci 57,5%, de la 6.141 la 2.608 dizolvări. În Sălaj, dizolvările voluntare au scăzut cu 100%. În acelaşi timp, în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor, motocicletelor şi bunurilor personale şi de uz gospodăresc au avut loc cele mai multe dizolvări voluntare.

Şi radierile voluntare au avut un trend descrescător, de la 24.797 de radieri la 149.614 radieri, scăderea fiind de circa 83,4%. În acest caz, cea mai mare scădere, de 95,13%, a avut loc în Teleorman, iar cele mai multe radieri voluntare au fost înregistrate tot în sectorul comerţului cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor, motocicletelor şi bunurilor personale şi de uz gospodăresc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb