Consumul va creşte, în acest an, ca urmare a faptului că salariile au fost majorate, este de părere Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM). Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a crescut cu 7,7%, în anul 2016 faţă de anul precedent, iar cea din domeniul serviciilor de piaţă prestate în principal de întreprinderi a cunoscut o majorare de 9,5%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Cristian Pârvan ne-a mai spus: "Nivelul de creştere a cifrei de afaceri, în 2016, este semnificativ. Salariile şi pensiile au acoperit cheltuielile curente, iar depozitele populaţiei au crescut. Consumul anual nu a crescut atât de mult pe cât estimau analiştii - acesta înregistrând un plus de 13-14% în 2016 -, însă, pentru acest an, se preconizează o creştere a consumului, deoarece au crescut salariile".
Evoluţia de anul trecut a cifrei de afaceri din comerţ s-a datorat creşterii comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+25,5%), produselor agricole brute şi al animalelor vii (+19%), comerţului nespecializat (+11%), vânzărilor din sectorul produselor alimentare, băuturilor şi tutunului (+10,1%), comerţului bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+8,7%) şi vânzărilor de echipamente informatice şi de telecomunicaţii (+4,2%).
Scăderi au fost înregistrate în segmentul activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,1%) şi comerţul specializat al altor produse (-0,3%).
În luna decembrie a anului trecut faţă de aceeaşi perioadă din 2015, cifra de afaceri înregistrată în comerţul cu ridicata a crescut cu 2,8%. În acest caz, au crescut vânzările de maşini, echipamente şi furnituri, produse agricole brute, animale vii, bunuri de consum, produse alimentare, băuturi şi tutun. Printre altele, a scăzut comerţul cu echipamente informatice.
Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal de întreprinderi a crescut, în perioada analizată, cu 9,5%, per ansamblu, datorită creşterilor înregistrate la activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+15,4%), transporturi (+13,7%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+6,3%), comunicaţii (+4,9%) şi la activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+2,7%).
În luna decembrie 2016 comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, cifra de afaceri din servicii a crescut cu 9,3%. Evoluţii pozitive au fost înregistrate, printre altele, în activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei, în domeniul producţiei cinematografice, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe, în activităţile de transporturi şi în cele de comunicaţii.