CRISTIAN PÂRVAN, PIAROM: "Oamenii de afaceri trebuie să lucreze cu orice guvern"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 20 iunie 2017

Ionel Blănculescu: "Criza politică a stricat o aliniere economică aproape perfectă"

Cristian Pârvan: "Legea salarizării unitare, lipsa absorbţiei fondurilor UE, absenţa investiţiilor publice sunt incertitudini care influenţează negativ mediul de afaceri"

Oamenii de afaceri trebuie să lucreze cu orice guvern, pentru ei au interese concrete, este de părere Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).

Domnia sa susţine că această criză politică nu face bine oamenilor de afaceri, întrucât creează incertitudini şi lipsă de iniţiative, adăugând: "În zona fondurilor europene, de exemplu, stăm foarte rău şi toate proiectele care întârzie, precum şi lipsa investiţiilor publice afectează mediul de afaceri. Anul acesta au fost făcute mai puţine investiţii publice decât anul trecut, când nivelul acestora a fost foarte scăzut, ceea ce influenţează negativ mediul de afaceri.

Investitorii nu-şi pot permite să blocheze contractele, pentru că au salarii de plătit, dar se uită cu mare atenţie la ceea ce se întâmplă pe scena politică.

De luni bune, legea salarizării unitare are un efect negativ major asupra mediului de afaceri, legea prevenţiei, pe care o aşteptam toţi cu speranţă, întârzie, Fondul Strategic de investiţii, care era o idee bună, nu a apărut. Toate aceste incertitudini au un impact negativ în mediul de afaceri. Nu suntem încă o economie care să funcţioneze fără decizii politice, deşi este, totuşi, îmbucurător că economia «s-a rupt», într-o oarecare măsură, de acest motor politic".

În opinia domnului Pârvan, este de preferat să urmeze unele decizii clare, rapide, care să ajute şi mediul de afaceri, dincolo de deciziile "exagerate" din domeniul social, ţinând cont că unele dintre acestea au influenţat semnificativ, în mod negativ, mediul investiţional. Printre ele se numără, conform preşedintelui PIAROM, Legea salarizării, care a condus la o migrare a forţei de muncă din sectorul privat în cel public. "Aceste decizii, cuplate cu lipsa absorbţiei fondurilor UE şi cu absenţa investiţiilor publice, cu organizări şi reorganizări care nu duc la competenţă, constituie probleme pe care mediul de afaceri şi le pune indiferent de formula guvernamentală".

Trebuie să ne gândim cum menţinem creşterea economică şi, în acest timp, nu ne putem permite asemenea stări de incertitudini, conchide domnia sa, menţionând că investitorii mari au strategii pe termen lung, dar cei mici "stau şi se uită la ce se întâmplă".

Cristian Pârvan subliniază că o perioadă de incertitudine totală nu ne ajută la nimic şi că trebuie să milităm toţi pentru dialog şi propuneri concrete.

Criza politică pe care o traversăm a stricat o "aliniere economică aproape perfectă" care se crease, consideră Ionel Blănculescu, analist economic.

Domnia sa susţine că investitorii străini adresează "mai multe întrebări decât ne-am dori", pentru că există o faţă nevăzută a acestei crize, care se referă la costul unor operaţiuni ca asigurările şi riscurile, care nu se văd, dar care există şi deranjează. Domnul Blănculescu ne-a explicat: "Există un grad de expectaţie foarte mare din punctul de vedere al unui nou boom economic. Este momentul în care sunt aliniate toate «planetele» economice - SUA, Europa, Germania - şi nu este bine să apară astfel de sincope. Şi intern, erau formate majorităţi, erau aliniate toate forţele. S-a stricat o aliniere aproape perfectă, din punct de vedere economic. Dar să considerăm că neînţelegerile create sunt doar sincope şi să sperăm că vor trece cât se poate de repede. Întrebarea generală a investitorilor străini este «Ce se întâmplă de s-a ajuns într-o astfel de situaţie»?"

Un conflict de proporţii a izbucnit, recent, pe scena politică, Guvernului Grindeanu retrăgându-i-se sprijinul politic. În contextul în care şeful Executivului a refuzat să-şi depună demisia, Birourile Permanente ale celor două camere parlamentare s-au reunit, duminică, să depună moţiunea de cenzură pentru demiterea premierului Sorin Grindeanu. Moţiunea urmează să fie supusă votului mâine. Între timp, Grindeanu i-a demis pe toţi secretarii de stat, pe secretarul general şi pe secretarul general adjunct de la Ministerul Dezvoltării, pentru ca Sevil Shhaideh să nu mai poată semna nimic, nici prin interpuşi. Aceasta din urmă a spus că se gândeşte să-l acţioneze în judecată pe Sorin Grindeanu, pentru afirmaţiile făcute la adresa sa.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Spre ce se indrepta vijelios mareata noastra economie? Poate gasca voastra avea lucrurile aranjate insa dinspre economia normala, nu se vedea vreun viitor, Blanculescule.

    1. Pai CLOACA/CLICA pesedeilor a transformat deja Romania in 'PASALACUL" gastii dragnea -tariceanu, cu tataroaica-n coada ! Acu' ii doare-n cot ca vor afunda tara in mlastina pt viitorii 4 -5 ani....

    "Oamenii de afaceri trebuie să lucreze cu orice guvern" - ba sa "lucreze" guvernul si parlamentul si intreaga clasa politica la spitalul de boli nevrotice, ca suntem satuli de aberatiile lor. Ce ar fi daca toti oamenii de afaceri adevarati nu ar mai face afaceri in Romania (din pacate sunt multe "slugi" aici), iar cei micuti sa emigreze (pacat ca sunt patrioti). Din ce s-ar mai face bugetul "lor" ca al "nostru", pentru noi, popor, nu prea este.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb