Cristian Popa: România ar putea înregistra o creştere economică

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 mai 2008

Cristian Popa: România ar putea înregistra o creştere economică

Estimarea iniţială a Băncii Naţionale a României (BNR) privind creşterea economică din acest an, de 5,5-6%, ar putea fi considerată una conservatoare, după ce în primul trimestru produsul intern brut (PIB) a avansat cu circa 7,5%, a spus ieri viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

Oficialul băncii centrale a comentat, într-un seminar care a avut loc în cadrul reuniunii BERD de la Kiev, că în acest an este puţin probabil să aibă loc o încetinire a ritmului de creştere economică, prog­nozată de instituţii financiare internaţionale precum BERD sau FMI.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a estimat, într-un raport publicat duminică, o temperare semnificativă a creşterii economice în România, la 5,1% în acest an, de la 6% în 2007.

Cristian Popa a menţionat că, chiar dacă estimarea BERD s-ar confirma, ar fi vorba de o temperare a creşterii şi nu de o "aterizare forţată" (hard landing) a economiei româneşti.

De altfel, o creştere anuală de 5-6% ar fi mai apropiată de potenţialul economiei româ­neşti, a explicat viceguvernatorul BNR, citat de NewsIn.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, declarase în prima jumătate a acestei luni că economia ro­mânească a crescut cu 7,5%, în termeni reali, în primul trimestru al acestui an.

Analiştii economici români consideră prognoza BERD pentru acest an excesiv de pesimistă

"Prognoza BERD pentru 2008 este foarte pesimistă. Un scenariu de hard landing este exclus. Noi spunem că a fost un prim trimestru excepcional şi, dacă nu sunt probleme de vreme, vom avea şi un al treilea trimestru excepcional", a declarat economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel.

"Vom avea un an cu o creştere economică peste anul trecut. Doar elemente cu caracter de catastrofă, în special în agricultură, ar putea încetini creşterea economică sub 6% în 2008", a adăugat Anghel.

Economistul şef al BCR a menţionat că, dacă economia ar fi evoluat în luna martie precum în primele două luni ale anului, produsul intern brut ar fi crescut cu peste 8% în primul trimestru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb