Estimarea iniţială a Băncii Naţionale a României (BNR) privind creşterea economică din acest an, de 5,5-6%, ar putea fi considerată una conservatoare, după ce în primul trimestru produsul intern brut (PIB) a avansat cu circa 7,5%, a spus ieri viceguvernatorul BNR Cristian Popa.
Oficialul băncii centrale a comentat, într-un seminar care a avut loc în cadrul reuniunii BERD de la Kiev, că în acest an este puţin probabil să aibă loc o încetinire a ritmului de creştere economică, prognozată de instituţii financiare internaţionale precum BERD sau FMI.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a estimat, într-un raport publicat duminică, o temperare semnificativă a creşterii economice în România, la 5,1% în acest an, de la 6% în 2007.
Cristian Popa a menţionat că, chiar dacă estimarea BERD s-ar confirma, ar fi vorba de o temperare a creşterii şi nu de o "aterizare forţată" (hard landing) a economiei româneşti.
De altfel, o creştere anuală de 5-6% ar fi mai apropiată de potenţialul economiei româneşti, a explicat viceguvernatorul BNR, citat de NewsIn.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, declarase în prima jumătate a acestei luni că economia românească a crescut cu 7,5%, în termeni reali, în primul trimestru al acestui an.
Analiştii economici români consideră prognoza BERD pentru acest an excesiv de pesimistă
"Prognoza BERD pentru 2008 este foarte pesimistă. Un scenariu de hard landing este exclus. Noi spunem că a fost un prim trimestru excepcional şi, dacă nu sunt probleme de vreme, vom avea şi un al treilea trimestru excepcional", a declarat economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel.
"Vom avea un an cu o creştere economică peste anul trecut. Doar elemente cu caracter de catastrofă, în special în agricultură, ar putea încetini creşterea economică sub 6% în 2008", a adăugat Anghel.
Economistul şef al BCR a menţionat că, dacă economia ar fi evoluat în luna martie precum în primele două luni ale anului, produsul intern brut ar fi crescut cu peste 8% în primul trimestru.