CRISTIAN POPA, VICEGUVERNATOR BNR: "Investitorii străini nu şi-au pierdut încrederea în economia românească"

Adina Ardeleanu, Corespondenţă din Viena
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 ianuarie 2008

"Investitorii străini nu şi-au pierdut încrederea în economia românească"

Analiştii estimează o creştere economică semnificativă, de 6%, în 2008 şi 2009

Încrederea investitorilor străini în economia românească nu a scăzut, în ciuda performanţelor slabe din ultima perioadă de timp, potrivit mai multor guvernatori ai băncilor centrale din Europa Centrală şi de Est, precum şi mai multor analişti financiari, reuniţi la Viena, la "Euromoney Central and Eastern European Forum".

"În termeni financiari, investiţiile străine directe au crescut în 2007 faţă de 2006, dacă nu luăm în considerare privatizarea BCR. În 2007, investiţiile străine estimate se ridică la 7,2 miliarde euro", a declarat Cristian Popa, viceguvernator BNR.

Domnia sa consideră că inflaţia mare este o problemă temporară. "În primele şase luni din 2007, inflaţia a fost sub ţintă, însă, din cauza secetei, estimarea pentru finalul anului este de 6,6%", a declarat viceguvernatorul, adăugând: "Probabil că în prima parte a acestui an, inflaţia va continua să crească pe fondul efectelor negative ale ultimelor luni din 2007, când preţul alimentelor a crescut foarte mult". Domnul Popa a spus că scopul ţării noastre este de a avea o scădere a inflaţiei sustenabilă, de durată.

Economistul şef al BCR, Lucian Anghel, este de părere că România ar putea reveni la dezinflaţie în 2008, luând în considerare o politică monetară şi mai strictă şi un an agricol bun. "Contextul internaţional şi cursul leu/euro vor avea, de asemenea, un rol major în evoluţia indicelui preţurilor de consum", consideră domnul Anghel.

O altă problemă a economiei autohtone care trebuie remediată este deficitul de cont curent, bazat mai ales pe deficitul comercial.

Cristian Popa ne-a spus că aşteptările BNR sunt de creştere a exporturilor. "În urma investiţiilor străine directe producţia pentru export a crescut", ne-a explicat domnia sa, subliniind, de asemenea, faptul că şi atunci când cursul se aprecia, cota de piaţă a produselor româneşti în Uniunea Europeană a fost în creştere. "Datorită corecţiei de curs, importurile nu vor mai fi atât de ieftine", a mai spus domnul Popa.

Lucian Anghel consideră că structura exporturilor s-a îmbunătăţit, o cotă mai mare în totalul exporturilor revenind bunurilor de capital. De asemenea, şi importurile sunt mai orientate către bunuri de capital, în timp ce importul de bunuri de consum s-a stablizat. , consideră economistul BCR.

Şi din punct de vedere al costului forţei de muncă, România rămâne atractivă pentru investitorii străini, deşi salariile au crescut mai mult decât productivitatea în 2007.

În opinia domnului Popa, politica fiscală trebuie să ofere bunuri publice, să susţină dezinflaţia şi să se adapteze la condiţiile economice (adică să restrângă pe cât posibil deficitul).

Domnia sa este de părere că, în continuare, situaţia internaţională va fi caracterizată de incertitudine. "Problema preţurilor alimentelor persistă, însă este posibil ca România să aibă o performanţa mai bună decât alte ţări, în condiţiile unui an agricol normal", a spus Cristian Popa. Domnia sa mai vede posibile surprize în ceea ce priveşte preţul petrolului şi în ceea ce priveşte finalul crizei creditelor ipotecare.

Pe termen mediu şi lung, ţara noastră rămâne o opţiune de luat în calcul pentru investitori, analiştii considerând că piaţa are un potenţial foarte mare, că diferenţele dintre ratele dobânzilor vor rămâne atractive în anii urmatori şi că procesul de restructurare va da roade, de asemenea în următorii ani.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Eu am impresia ca in privinta deficitului de cont curent facem o paralela intre acesta si drobul de sare. Personal cred ca nu e numai o problema a Guvernului, a Bancii Nationale, sau a altor institutii, ci o problema a intregii natiuni, deci trebuie "rezolvata"prin concursul intregii natiuni. Nu trebuie sa inventam noi roata. O ampla campanie bine gindita de catre guvern, media,asociatii ale producatorilor din orice domeniu(direct interesate) firme din publicitate...etc, in asa fel incit sa nu lezeze "normele europene" , campanie care sa aiba ca scop: "Buy Romanian Product", ar fi o solutie pe termen lung, si inca una de fond.

    Emisiuni televizate pe aceasta tema, diverse spoturi si reclame, -chiar si legiferareaobligativitatii ca orice produs romanesc sa poarte distinct "Made in Romania" , ar ajuta enorm economia in special p termen lung, cunoscut fiind dublul efect favorabil = reducere deficit+crestere productie interna. Ca o analiza statica, daca pe termen de 2 ani vom asista la o scimbare de 10% in preferintele populatiei(evident aici fiind vorba de bunuri de larg consum) ar rezulta o diminuare cu cca.25% al deficitului balantei de plati in conditiil unei cereri constante a populatiei, si unui volum constant al investitiilor straine si exporturilor. E o cifra care ar trebui sa dea de gandit "mintilor luminate" ce se ocupa cu strategia Romaniei pe termen lung. Bineinteles nu tb. neglijata cererea interna in continua crestere, si promovarea investitiilor straine pe termen lung. Deasemenea, supapa cursului de schimb, trebuie utilizata cu mai mare prudenta de catre BNR, mentinerea ei, (voita sau libera) o perioada indelungata la un curs de 3.00- 3.10, a avut efecte mai mult negative decit pozitive la nivel national , adincind printre altele deficitul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb