CRISTIAN ROŞU, ASF: "Existenţa RCA ar trebui verificată odată cu cea a rovinietei"

Teona Tomoiagă
Bănci-Asigurări / 5 februarie 2019

Cristian Roşu

Cristian Roşu

Leonardo Badea, preşedintele ASF: "Pe întreg parcursul anului 2018, a existat o creştere de 4,5% a volumului de prime brute subscrise, depăşind pragul de 10 miliarde lei"

Bogdan Chiriţoiu, Consiliului Concurenţei: "Cea mai importantă amendă dată de instituţie, în 2018, a fost pe piaţa RCA, de 53 milioane de euro"

Oficialii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) vor iniţia discuţii pentru găsirea unor soluţii tehnice de interconectare a bazelor de date care să permită depistarea şoferilor fără RCA odată cu citirea numerelor maşinilor şi a lipsei rovinietelor pe camerele Companiei de Drumuri, a declarat, ieri, Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF, responsabil de sectorul asigurărilor, prezent la conferinţa "Quo Vadis - Piaţa de asigurări în 2019".

Domnia sa a declarat: "Pe zona de RCA, este o idee pe care am preluat-o, dar care este interesantă, respectiv să încercăm să vedem în ce măsură se poate realiza tehnic, astfel încât, odată cu citirea numerelor maşinilor şi a lipsei rovinietelor, să se facă o potrivire între bazele de date, iar, în acest mod, să se vadă şi dacă lipseşte RCA".

Vicepreşedintele ASF a amintit faptul că există, acum, o nouă bază de date cu poliţele RCA, numită AIDA, gestionată de Biroul Asiguratorilor auto (BAAR), şi că ar exista, în prezent, o convenţie de colaborare între Poliţie, STS şi BAAR.

Domnia sa a afirmat: "Lucrurile sunt în faza finală de testare. Din punct de vedere logistic şi organizatoric aceste lucruri sunt ştiute. Important este doar sa reuşim împreună să punem subiectul în aplicare în mod coerent şi viabil.".

Prezent la eveniment, directorulul general al CNAIR, Narcis Neaga, a precizat că, din punct de vedere tehnic, această soluţie s-ar putea implementa, dar că există multe provocări în acest sens, precizând, totodată, că, în citirea datelor privind lipsa rovinetelor mai sunt implicate baza de date a Poliţiei Române şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), pe partea de comunicaţii.

Domnul Neaga a explicat: "Tehnic se poate, există însa multe sensibilităţi în zona supravegherii. Se poate încheia un protocol cu asigurătorii, însă unul care să acopere sensibilităţile legate de supraveghere. Spre exemplu, a apărut, recent, în spaţiul public, informaţia că ar exista un protocol cu Poliţia, astfel încât să poată identifica pe cei care depăşesc viteza legală, ceea ce nu e adevărat.".

Prezent la eveniment, preşedintele ASF, Leonardo Badea, a făcut publice noi date legate de piaţa asigurărilor. Potrivit acestuia, un prim set de date neauditate, încă, arată că, pe întreg parcursul anului 2018, a existat o creştere de 4,5% a volumului de prime brute subscrise, depăşind pragul de 10 miliarde lei. Creşteri de peste 4% au fost atât pe zona asigurărilor generale, cât şi pe cea a asigurărilor de viaţă.

Domnia sa a susţinut, în legătură cu îmbunătăţirea sustenabilă a sectorului de asigurări din ţara noastră: "Contextul internaţional pe fondul căruia piaţa locală a asigurărilor a evoluat, în 2018, a fost unul dificil, influenţat de o serie de evenimente precum atenuarea ritmurilor de creştere economică pentru statele membre Uniunii Europene, negocierile privind Brexit-ul şi îngrijorările cu privire la un potenţial acord, tensiunile comerciale dintre SUA şi China. În continuare, o încetinire a ritmului de creştere economică în Europa şi o potenţială instabilitate generată de evenimentele manifestate la nivel global sunt de aşteptat în anul 2019".

Toţi asigurătorii locali au continuat să îndeplinească şi la finalul primelor 9 luni din anul 2018 cerinţele de capital de solvabilitate (SCR) impuse de regimul Solvabilitate II, situaţie ce a avut loc în premieră începând cu semestrul I al anului 2017.

Domnul Badea a completat: "La nivelul pieţei asigurărilor, rata SCR se situa la o valoare de 1,73%, în timp ce rata MCR înregistra un nivel de 3,99% la 30 septembrie 2018. În ceea ce priveşte informaţiile conform noului regim Solvabilitate II, nu există, la acest moment, date disponibile pentru finalul trimestrului IV 2018, în această perioadă aflându-se în desfăşurare procesul de transmitere a datelor de către asigurători. Activele totale ale societăţilor de asigurare au crescut cu 1,79%, în primele nouă luni ale anului 2018, comparativ cu valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului anterior, depăşind pragul de 20 miliarde de lei, în timp ce datoriile totale au crescut mai lent, cu 1,30%. Astfel, excedentul activelor faţă de datorii a fost de 4,97 miliarde lei, la 30 septembrie 2018, în creştere faţă de valoarea de 4,81 miliarde lei, înregistrată la 30 septembrie 2017."

Preşedintele ASF a menţionat că, printre dosarele legislative aflate în lucru, în cadrul Consiliului Uniunii Europene, se regăsesc şi câteva dosare financiare (PEP, EMIR refit, EMIR CCP supervision) printre care şi cel privind modificarea directivei auto.

Prezent la conferinţă, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că, cea mai importantă amendă dată de instituţie, în 2018, a fost pe piaţa RCA, de 53 milioane de euro, urmată de sancţiunea de 18,8 milioane de euro pe zona de retail şi de abuzul de poziţie dominantă al Orange, care a trebuit sa plătească 14 milioane de euro. În total, Autoritatea a aplicat amenzi de 93 milioane de euro, anul trecut.

Domnia sa a susţinut: "A fost un an cu o activitate foarte intensă, al doilea an ca nivel al sancţiunilor din istoria Consiliului, cu 93 milioane de euro sancţiuni totale, cu un succes pe zona de ajutor de stat - cazul Oltchim. Am avut o activitate intensă, într-un an agitat. Am avut întâlnirea noastră de bilanţ, săptămâna trecută, şi am mulţumit colegilor că au reuşit să-şi păstreze calmul şi capul, lucrând foarte bine şi intens, cu toate perturbările din jur".

Au fost sancţionate, în 2018, 74 de companii sau asociaţii, dintre care aproximativ jumătate au recunoscut încălcarea legii şi au beneficiat de reduceri ale cuantumului amenzilor. Din totalul sancţiunilor, cele mai multe au fost aplicate pentru formarea cartelurilor, respectiv 62,1%. Pentru înţelegeri verticale, s-au dat 22% dintre amenzi, iar pentru abuz de poziţie dominantă 15%.

Preşedintele Consiliului de Concurenţă a informat că preţurile din sectoarele economice ar putea creşte, ca urmare a Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, însă Autoritatea monitorizează aceste pieţe pentru ca scumpirile să nu fie excesive, acesta fiind principalul risc în acest an.

"Suntem atenţi, monitorizăm cu precădere aceste pieţe. Evident că, dacă taxele cresc este foarte posibil ca ceva din această mărire să se reflecte în preţuri. În acelaşi timp, ce ne preocupă este să nu se reflecte excesiv, adică introducerea unor taxe să nu fie o ocazie pentru creşteri de preţuri, cumva, nejustificate. Am văzut că este principalul risc, în acest an, deci trebuie să fim foarte atenţi la sectoarele impactate de 'ordonanţa anti-lăcomie", a mai spus Bogdan Chiriţoiu.

Guvernul a adoptat, în 29 decembrie, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, "taxa pe lăcomie", prin care băncile plătesc un impozit pe active, dacă nivelul ROBOR aplicat creditor depăşeşte 2%.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. O idee f buna ar fi si ca Contractele auto de vanzare cumparare sa se inscrie intr-o baza unica pe tara si sa o poata face fie cumparatorul fie vanzatorul si tot acolo sa se verifice si daca sunt platite asigurarea, taxa drum si amenzile si tot de acolo sa plece mai departe datele catre Primarie pt taxare impozit samd. De exemplu eu a trebuit sa ma judec 2 ani cu CNAIR-ul pt ca vandusem o masina, s-a inscris vanzarea la Primaria vanzatorului dar cumparatorul nu a mai inscris apoi masina sa-si ia certificat pe numele lui si s-a plimbat prin tara si a venit amenda de la CNAIR (lipsa rovigneta) iar acestia , desi le-am trimis pe net copie contract buletin cumparator samd nu au sters amenda si a trebuit sa iau calea instantelor repet 2 ani . Ceea ce nu e ok deloc pt ca ei verifica in baza de la Politie si nu mai cer date si de la Primarie, iar vanzatorul nu poate declara masina pentru cumparator la politie. Mai mult s-a plimbat omul prin Europa si ghici cui ii vin amenzile acasa ? Cine trebuie sa faca proceduri de contestare in Italia si Franta , obligatoriu cu traducere legalizata a documentelor samd ? 1. ca s-ar reduce, printr-o procedura prealabila de solutionare a contestatiilor amenzii si timpul pierdut in tribunale si judecatorie (ca si judecatorii se plang de timp si multe cazuri dar in realitate nu fac decat sa traga de timp si sa lungeasca procesele si sa vaneze greselile de procedura) si ar incasa si ei mai repede banii ca n-ar putea cumparatorul sa vanda masina fara sa plateasca impozitul la '0' si s-ar incadra si in termenul de prescriptie al trimiterii amenzii in loc sa caute sa scoata bani de la nevinovati si victime ale sistemului.

    1. si inca ceva: La fel si pt amenzi : o posibilitate de contestare prealabila (in caz ca fapta nu e a ta : vanzare auto anterior (si trimitere online a ctr de vanzare) / masina incredintata altuia si trimiti datele respectivului tot online / furt (trimitere online a dovezii plangerii la politie)/ numere sustrase sau dublate (la fel cu dovada trimitere online) si alte cauze (unde online intai trimiti dovezile si primesti un raspuns in 15 zile maxim obligatoriu) iar daca raspunsul e tot ca ai de plata iar tu crezi altceva abia atunci sa te adresezi instantei). La fel asta ar duce la o multime de lipsa de procese si ar usura mult incarcarea instantelor de judecata precum si ca ar scuti timpul oamenilor , drumurile de aiurea si abuzul de putere.

    Ideea nu e rea,avand in vedere cum NU se respecta codul rutier pe drumurile publice din Romania.

    De asemenea pentru ca lucrurile sa intre pe un fagas normal ar trebui ,in opinia mea,ca RCA -ul sa fie intocmit pe NUMELE SOFERULUI si nu pe cel de inmatriculare a masinii.Motivatia tine de comportametul uneori agresiv al celor care stiu ca legea actuala nu-i sanctioneaza pe ei ci pe vehicul (parca acesta ar circula autonom pe sosea).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb