• Profitul estimat pentru primul semestru este aproape înjumătăţit faţă de 2008
• Compania nu renunţă la investiţiile anunţate pentru acest an
Producătorul de stat "Complexul Energetic Turceni" a vândut, în primul semestru al acestui an, 2.418 GWh. Cantitatea este cu un sfert mai mică decât cea comercializată în prima jumătate a anului trecut (3.240 GWh), ne-a declarat Eugen Tunaru, directorul general al companiei. Scăderea vânzărilor a fost cauzată de reducerea consumului de energie la nivel naţional.
Domnul Tunaru ne-a declarat că estimează o cifră de afaceri, pentru primul semestru, de 524 milioane de lei, cu 11% mai mică decât cea realizată în semestrul I din 2008. Profitul brut estimat de "Complexul Turceni" pentru prima jumătate a acestui an este de 19,6 milioane de lei, mai mic cu 82% faţă de semestrul I al anului trecut.
Eugen Tunaru ne-a precizat: "Până în acest moment, toate livrările pentru anul 2009 se derulează în baza contractelor încheiate în trimestrele III şi IV din 2008, în urma licitaţiilor pe piaţa OPCOM a contractelor bilaterale - PCCB. Pentru perioada următoare, intenţionăm să reducem cu 4-5% preţul de pornire în cadrul licitaţiilor pentru vânzarea de energie pe PCCB".
În contextul actual, "Complexul Energetic Turceni" va produce energie raportat la cerinţele pieţei şi va continua programele de investiţii pentru respectarea condiţiilor de mediu impuse de UE şi programele de modernizări ale grupurilor energetice în vederea creşterii eficienţei şi, implicit, a scăderii costurilor.
Potrivit bugetului aprobat de Ministerul Economiei, "Complexul Turceni" estimează, pentru anul 2009, venituri totale de 1,83 miliarde de lei, cu un profit rămas după plata impozitului de 45 milioane de lei. Valoarea totală a alocaţiilor pentru investiţii este de circa 597 milioane de lei, din care 230 milioane de lei din surse proprii şi restul din credite bancare.
Conducerea "Complexului Turceni" apreciază că includerea societăţii în una din cele două mari companii energetice va crea oportunităţi pentru obţinerea resurselor financiare necesare realizării programelor de investiţii pentru conformarea la obligaţiile de mediu şi menţinerea competitivităţii pe piaţă. Prin restructurarea producţiei în două mari companii, se va obţine o optimizare a utilizării resurselor de capital corelat cu parcul de echipamente existent şi sursele de energie primară. Asigurarea unei dinamici investiţionale adecvate va permite atât implementarea noilor tehnologii, cât şi menţinerea locurilor de muncă în cadrul sectorului energetic cu evoluţie spre calificări mai complexe.