Criza a scăpat de sub control

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 august 2009

2010 devine un orizont optimist pentru startul redresării economice, în ţara noastră

România se afundă din ce în ce mai mult în criza economică, iar indicatorii economici care se prefigurează pentru anul în curs arată că anul 2010 devine un orizont optimist pentru startul redresării economice, este de părere Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers. Dacă scăderea economică semnificativă şi implicaţiile crizei mondiale asupra României ar fi fost luate în calcul încă din toamna trecută sau măcar la începutul acestui an, prin implementarea unor măsuri macroeconomice adecvate s-ar fi putut totuşi ţinti în continuare plafoane de deficit bugetar şi PIB care să permită o uşoară revenire a economiei pe parcursul anului viitor, susţin analiştii casei de brokeraj.

"Din păcate însă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar situaţia curentă- fragilă- aduce cu sine alte potenţiale pericole, crescând riscul atacurilor la moneda naţională, un fapt favorizat întotdeauna de economiile slabe şi cu lipsă de lichidităţi", a subliniat Victor Safta.

Ultimele evoluţii, statistici şi previziuni sunt considerate ca fiind "mai mult decât îngrijorătoare" de către analiştii X-Trade Brokers: România a solicitat FMI ca cea de-a doua tranşă de împrumut să fie folosită pentru acoperirea deficitului bugetar, prognoza de deficit pe anul în curs variind- se pare- între 5,5% şi 7,2%, plafoane "greu de imaginat pentru ţările UE" şi care fac aproape imposibilă atingerea ţintei fixate de UE pentru anul 2011, respectiv de maxim 3%. În plus, scăderea economică este în prezent previzionată a atinge un nivel dublu faţă de cel anticipat de FMI, respectiv de circa - 8%, faţă de 4% iniţial.

Domnul Safta a precizat: "Măsura care se vehiculează în presă, privind posibilitatea disponibilizării, până anul viitor, a 100.000- 150.000 de angajaţi din aparatul de stat, este de asemenea de dimensiuni <îngrijorătoare> şi nu va avea numai efecte pozitive asupra scăderii cheltuielilor statului, ci va pune şi o anumită presiune asupra bugetului, pentru că oamenii respectivi vor trebui să primească ajutor de şomaj. În plus, o astfel de măsură va afecta sectorul privat, deoarece acele persoane nu vor mai putea să îşi achite creditele şi nici nu vor mai achiziţiona diferite bunuri, inducând un efect de domino asupra altor producători sau importatori de produse".

Dincolo de estimările nefavorabile privind PIB-ul pe trimestrul al doilea, analiştii X-Trade Brokers consideră că semestrul al doilea va cunoaşte o evoluţie puternic negativă, astfel încât ar fi probabil ca autorităţile să ia în calcul necesitatea contractării unor împrumuturi externe suplimentare semnificative pentru a evita intrarea României în incapacitate de plată.

În ceea ce priveşte moneda naţională, este foarte posibil ca în cea de-a doua jumătate a anului în curs, în lipsa intervenţiilor Băncii Naţionale, leul să înregistreze variaţii importante, a mai precizat Victor Safta.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb