CRIZA DIN GOLF: Moscova lansează un apel la dialog între Qatar şi vecinii săi

A.I.
Internaţional / 11 iunie 2017

Steagul Qatarului (Sursa foto: Wikipedia)

Steagul Qatarului (Sursa foto: Wikipedia)

Rusia a lansat un apel la dialog sâmbătă între Qatar şi vecinii săi din Golf, oferindu-şi ajutorul pentru a rezolva criza, în finalul convorbirilor ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, cu omologul său qatariot, şeicul Mohamed ben Abderrahmane Al-Thani, relatează agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

"Am urmărit cu îngrijorare veştile despre această escaladare", a declarat şeful diplomaţiei ruse în deschiderea întâlnirii sâmbătă, la Moscova, cu ministrul de externe al Qatarului.

Serghei Lavrov a adăugat: "Nu poate să ne bucure situaţia când relaţiile dintre partenerii noştri se deteriorează. Susţinem rezolvarea oricărui dezacord prin dialog".

Rusia este "gata să încerce să facă tot ce îi stă în putere" pentru a ajuta la rezolvarea crizei, a spus în continuare ministrul rus, estimând ca "necesară" unitatea pentru combaterea terorismului.

În cadrul întâlnirii sale cu Lavrov, ministrul de externe al Qatarului a calificat drept "ilegale" măsurile adoptate împotriva ţării sale. De altfel, Qatarul a denunţat anterior decizia Arabiei Saudite şi a aliaţilor săi de a rupe cu relaţiile cu mica monarhie din Golf, catalogând-o drept "nefondată".

Înaintea vizitei la Moscova, Al-Thani a efectuat vineri o deplasare-surpriză în Germania. Qatarul este în căutare de sprijin în străinătate pentru a evita să fie izolat pe scena diplomatică după şocul din 5 iunie când Arabia Saudită şi aliaţii ei au anunţat ruperea relaţiilor cu acesta.

Această ţară este acuzată de a avea legături cu "organizaţii teroriste şi grupări sectare care caută să destabilizeze regiunea, printre care figurează Fraţii musulmani, Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) şi Al Qaida". De asemenea, i se reproşează o apropiere de Iranul şiit.

Bahrain, Egipt, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au rupt relaţiile diplomatice cu Qatarul şi i-au impus restricţii severe aeriene şi maritime. Astfel, Arabia Saudită a închis frontiera terestră, pe unde trece 40% din aprovizionarea cu alimente a Qatarului.

Rusia a respins miercuri acuzaţiile din presa americană care au imputat hackerilor ruşi piratarea agenţiei de presă a Qatarului chiar înainte izbucnirii actualei crize. Autorităţile din Qatar au declarat la sfârşitul lunii mai că au fost victime ale unor "hackeri", care au publicat pe site-ul agenţiei declaraţii false atribuite şeicului Tamim Bin Hamad Al-Thani, emirul statului Qatar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb