Criza energetică ne poate lăsa fără păduri

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 19 septembrie 2022

Criza energetică ne poate lăsa fără păduri

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ pentru plafonarea preţului lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de şse luni, în paralel cu interzicerea temporară a exporturilor.

După adoptarea unui preţ plafonat pentru consumul populaţiei de energie electrică şi gaze naturale, am putea avea şi un plafon la lemnele de foc, afectate de o creştere semnificativă a preţurilor în ultimele luni.

Dacă anul trecut în noiembrie Romsilva anunţa că a vândut peste 1,46 milioane de metri cubi (mc) de lemn de foc pentru populaţie, preţul mediu la nivel de ţară fiind de 184 de lei/mc, în funcţie de specie, sortiment şi locul de livrare, în acest moment preţurile Romsilva depăşesc frecvent 400 lei/mc.

În magazinele de retail acestea ajung, însă, şi mai scumpe, având în vedere adaosurile comerciale. De pildă, pe siteul Hornbach 1 mc de lemn de foc de esenţă fag costă 749 lei, iar la Dedeman stocul este epuizat momentan (923 lei costă acolo 1 mc de lemn de fag când se află pe stoc).

Plafon de preţ, dar şi interzicerea exporturilor

"În urma deciziei Coaliţiei de guvernare de joi, 15 septembrie 2022, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are că scop plafonarea preţului lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de şase luni. După elaborare, proiectul va fi supus aprobării Guvernului", se precizează în comunicatul ministerului.

În paralel cu plafonarea preţului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde şi alte măsuri de protecţie a cetăţenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât şi în afara UE.

În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate.

Rămâne de văzut care vor fi detaliile plafonarii preţurilor şi dacă se vor repetă greşelile din prima ordonanţă de plafonare a preţurilor la energie.

Atunci statul a decontat necondiţionat diferenţa dintre preţul de achiziţie şi preţul plafonat astfel încât după primele patru luni, speriate de cuantumul sumelor care puteau fi solicitate de furnizori, autorităţile au modificat legislaţia fixând un prag de 1.300 KWh peste care nu mai erau dispuse să facă aceste compensări.

În plus, riscul contrabandei este foarte mare în cazul lemnnului ceea ce nu se întâmpla în cazul gazului şi energiei electrice asfel încât dacă cererea va fi mare multe păduri din ţară pot sfârşi în sobe şi şeminee.

Ca şi în cazul impozitării traderilor cu 100% din profitul realizat din export în cazul energiei electrice, care practic blochează exportul, şi în acest caz se are în vedere o măsură de descurajare având în vedere că cererea de lemne va fi mare în ţările din jur deoarece resursele lor de gaze lipsesc sau sunt mai mici decât în cazul României.

Şi Ungaria s-a gândit la interzicerea exporturilor, astfel încât încă de la începutul lunii august există o lege care prevede că exporturile de lemn de foc, "de importanţă strategică în alimentarea cu energie a Ungariei", se vor putea realiza numai după o aprobare din partea autorităţilor, care au în plus drept preferenţial de achiziţie (lemnul cumpărat de stat va fi folosit pentru alimentarea instituţiilor de stat şi consiliilor locale care au nevoie).

Cred că plafonarea s-ar putea face la nivelul preţurilor practicate de Romsilva dar nu ar exista totuşi garanţia că preţurile la retaileri nu rămân la fel de mari ca în prezent dacă cererea se menţine ridicată. Astfel încât alături de plafonare ar trebui să avem şi o compensare pe diferenţa dintre preţul de achiziţie al retailerilor şi preţul plafonat, altfel am ajunge la penurie dacă rămâne doar preţul plafonat. Mi se pare o idee bună interzicerea exporturilor în acest context, trebuia să ne vină mai de mult, independent de contextul energetic, spune Dumitru Chiseliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Se ia în calcul suplimentarea ofertei

Romsilva va pune pe piaţă încă 500.000 mc de lemn în plus faţă de cota aprobată pentru acest an. Decizia ar putea fi luată în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie al societăţii din 29 septembrie.

În primele opt luni din 2022, Romsilva a livrat direct populaţiei 1,2 milioane mc de lemn pentru foc, cu 0,3 milioane mc mai mult decât în perioada similară a anului trecut şi se estimează că până la finalul anului, volumul de lemn oferit va fi de circa 2 milioane de mc.

Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri din proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile României.

Echivalenţa lemn de foc-gaz natural

Fagul, cel mai comun lemn de esenţă tare folosit la încălzire, are o putere calorică de 4,18 KWh/kg. La o masă medie de 720 kg/mc, rezultă că un metru cub de lemn de fag produce 3.010 kwh. În prezent, preţul plătit de populaţie pentru gaz este de 0,31 lei/KWh, gazul natural fiind celălalt cel mai folosit combustibil pentru încălzire, alături de lemn. Astfel, preţul a 3.010 KWh de gaz, echivalentul unui metru cub de lemn de fag, costă 933 de lei, se arată pe siteul focus-energetic.ro.

Cu alte cuvinte, a ajuns aproape la fel de scump să ne încălzim cu lemne raportat la încălzirea pe caz, dacă luăm în calcul preţurile lemnului de foc de la retaileri în acest moment. Dacă s-ar elimina însă plafoanele pentru populaţie la gazul natural socotelile s-ar schimba radical, puţini şi-ar mai permite să se încălzească cu gaze.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Oricum ramaneam fare paduri,

    din moment exportam cel mai mult

    lemn neprelucrat din UE 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb