• Combinatele de profil riscă să-şi închidă porţile
• 10% din personalul angajat în metalurgie şi în siderurgia neferoasă este în pericol să fie disponibilizat
• Sindicatele ameninţă cu greva generală şi proteste la Bruxelles
Ramuri industriale de tradiţie, metalurgia şi siderurgia neferoasă din ţara noastră se confruntă cu probleme grave din pricina crizei economice şi a concurenţei neloiale a pieţelor nereglementate din Turcia sau Ucraina.
Pe fondul crizei economice, combinatele de profil resimt o scădere substanţială a comenzilor la export, şi anunţă un val de disponibilizări.
Potrivit Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor "METAROM", circa 10% din angajaţii sectorului, în număr total de 32.000, riscă să fie disponibilizaţi, în perioada următoare, iar pentru restul angajaţilor este prevăzută o reducere a veniturilor.
În aceeaşi situaţie se află şi salariaţii firmelor prestatoare de servicii pentru metalurgia şi siderurgia neferoasă, care, din cauza lipsei de comenzi din industrie, fie au fost deja disponibilizaţi, fie urmează să-şi piardă locurile de muncă.
Liderii de sindicat din domeniu au precizat că industria de profil nu este afectată doar de criza economică, ci şi de concurenţa produselor mai ieftine din Turcia sau Ucraina, comercializate la preţuri de dumping.
Pentru deblocarea situaţiei, sindicaliştii au solicitat o întâlnire urgentă cu reprezentanţii Guvernului, pentru identificarea unor măsuri protecţioniste şi a unor comenzi de stat, "care să ţină în viaţă această ramură fundamentală a economiei".
Consiliul de Coordonare al "METAROM" a dat publicităţii o analiză referitoare la situaţia metalurgiei şi a siderurgiei neferoase. Potrivit acesteia, în toate cele trei combinate care aparţin concernului "Arcelor Mittal" (n.r. combinatele de la Galaţi, Hunedoara şi Roman), sindicaliştii susţin că
salariaţii sunt disponibilizaţi prin aşa - zisele
"Angajaţilor rămaşi nu le rămâne decât să muncescă pentru salarii îngheţate, sporuri suprimate, efectuând concedii de odihnă anticipate sau şomaj tehnic plătit cu 75% din salariu", spun liderii sindicali.
Sindicatele METAROM, cu sprijinul Federaţiei Europene a Metalurgiştilor (FEM), au anunţat că vor organiza o manifestaţie de protest în faţa sediului "Arcelor Mittal" din Bruxelles, la data de 10 februarie 2009. FEM susţine protestul întrucât toate combinatele europene ce aparţin grupului "Arcelor Mittal" se confruntă cu probleme.
Potrivit sindicaliştilor noştri, la combinatul de la Reşiţa, ce aparţine investitorilor ruşi de la TMK, situaţia este la fel de gravă.
"Investitorii ruşi din România, de la TMK, opresc combinatul de la Reşita şi preconizează să-şi alimenteze laminorul Altrom din Slatina cu materie primă din răsărit, din Rusia sau Ucraina", explică liderii de sindicat.
Conform declaraţiilor acestora, salariaţii fie sunt disponibilizaţi <şmechereşte> de către angajator - 29 de persoane pe lună pentru evitarea concedierii colective, fie aceştia au fost trimişi în şomaj tehnic.
"În total, au fost disponibilizaţi în acest mod aproape 300 de salariaţi şi acţiunea va continua, riscând să afecteze grav imaginea celui mai mare producător de ţevi din răsăritul Europei", susţin sindicaliştii.
Pe de altă parte, sindicaliştii de la "Mechel" Târgovişte şi Câmpia Turzii au anunţat, deja, că se pregătesc de declanşarea grevei generale, "ca o reacţie la atitudinea intolerabilă a managerilor ruşi în privinţa dialogului social".
La unităţile ce aparţin concernului argentinian "Tenaris", de la Călăraşi şi Zalău, salariaţii sunt cuprinşi în programe de cursuri, alte activităţi conexe sau somaj tehnic plătit cu 75% din salariu. În primul trimestru al acestui an, combinatele respective au lucrat la o capacitate de aproximativ 25%.
Conform analizei date publicităţii de Consiliul de Coordonare al "METAROM",
situaţia prezentată pentru concernele multinaţionale se regăseşte şi în celelalte unităţi prelucratoare.
Documentul citat arată că la "Laminorul" Brăila, peste 80% dintre angajaţi sunt în şomaj tehnic până la data de 15 februarie. La "Tubinox" Bucureşti, 120 de salariaţi stau acasă, cu 80% din salariu, întrucât angajatorul nu poate recapitaliza producţia din cauza nerambursării TVA din 2007 şi 2008.
Situaţia se repetă şi la "Altur" Slatina. Aici sunt 132 de concediaţi şi se preconizează ca numărul acestora să mai crească cu 150, fiind vizaţi îndeosebi cei care şi-au cerut drepturile salariale.
Mai grav, potrivit sindicaliştilor, "Laminorul" Focşani este pe punctul de a se închide definitiv, fiindcă, deşi are comenzi, nu-şi poate procura materia primă, astfel fiind afectaţi 350 de angajaţi.
Pe de altă parte, fabricile de electrozi "Electrocarbon" Slatina şi "Elsider" Titu şi-au redus, potrivit sindicaliştilor, activitatea aproape de zero, din cauză că oţelăriile din ţară (care încă mai lucrează) îşi procură electrozii din străinătate.
Astfel, 700 de persoane sunt afectate, iar la Slatina 79 vor fi concediate săptămâna următoare.
Documentul citat mai notează că la "Lamdro" Drobeta Turnu Severin, perspectivele sunt aproape nule din pricina lipsei de activitate, iar la "Atlas" Galaţi, firma de servicii de transport pentru combinat, 300 de angajaţi au fost deja concediaţi.
Întreprinderea de construcţii montaj şi reparaţii siderurgice Galaţi şi-a oprit activitatea până la data de 15 aprilie şi a concediat 270 de persoane, din cauza problemelor combinatului.