Proiectul de realizare a Unităţilor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă nu va fi afectat de criza financiară internaţională şi nu sunt motive pentru care să înregistreze întârzieri.
Teodor Chirica, directorul general al "Nuclearelectrica", a declarat, ieri, într-o conferinţă organizată de Forum Invest, că preţul de execuţie al reactoarelor ar putea scădea pe fondul trendului descendent al preţurilor unor materiale de construcţie.
Domnia sa a explicat: "Am putea avea, în schimb, costuri mai ridicate cu finanţarea. Dar nici aici nu întrevăd probleme deosebite întrucât abia la începutul anului viitor vom face compania de proiect, iar finanţarea trebuie contractată la finele lui 2009 şi începutul lui 2010. Anul 2010 este, în viziunea multor analişti, un termen pentru atenuarea efectelor crizei financiare".
Oficialul "Nuclearelectrica" a subliniat că toţi cei şase investitori selectaţi pentru compania de proiect s-au prezentat la negocieri şi nu au fost anunţate, din partea lor, probleme deosebite pentru asigurarea participaţiei la finanţare. În plus, statul va deţine 51% din acţiuni şi va asigura jumătate din fondurile necesare investiţiei.
Potrivit Hotărârii de Guvern privind modificarea strategiei pentru selectarea investitorilor de la Unităţile 3 şi 4, cele două miliarde de euro (n.r. jumătate din suma necesară construirii) vor fi asigurate de stat din Fondul Naţional de Dezvoltare (800 milioane de euro), din contribuţia în natură prin activele existente (350 milioane de euro), din fonduri bugetare pentru finanţarea producţiei de apă grea în perioada 2009 - 2012 (350 milioane de euro), din împrumuturi atrase de "Nuclearelectrica" SA cu garanţia statului (220 milioane de euro), din surse proprii ale "Nuclearelectrica" (120 milioane de euro) şi din listarea societăţii la BVB (100 milioane de euro). Alte 100 de milioane de euro reprezintă apa grea, produsă până în iunie 2008.
Teodor Chirica a mai spus că listarea societăţii a fost amânată din cauza turbulenţelor înregistrate de pieţele de capital şi că structura de finanţare gândită de stat nu prezintă riscuri de amânare din cauza lipsei de lichidităţi. Până acum, creditele plătite pentru unităţile 1 şi 2 Cernavodă nu au provocat probleme deosebite pentru rezultatele financiare ale "Nuclearelectrica".