Criza politică accentuează uşor tendinţa de depreciere a leului

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 aprilie 2021

Criza politică accentuează uşor tendinţa de depreciere a leului

Scandalul privind demiterea ministrului sănătăţii Vlad Voiculescu a accentuat uşor, ieri, tendinţa de depreciere a leului în raport cu moneda euro. Costurile de finanţare pe termen lung ale statului au rămas totuşi stabile, la fel ca nivelurile ROBOR. Demiterea lui Voiculescu are potenţialul să dea naştere unei crize politice în coaliţia de guvernare în condiţiile în care USRPlus a făcut scut în jurul fostului ministru în ultimele săptămâni, iar discuţiile iniţiale din partid vizau rămânerea la guvernare doar cu condiţia schimbării premierului Florin Cîţu.

Ratele de dobândă la titlurile de stat pe termen lung ale României au scăzut în debutul săptămânii la minimele ultimelor opt săptămâni, după o creştere accentuată demarată la jumătatea lunii februarie, iar ieri, în ciuda tensiunilor politice, s-au menţinut în jurul minimelor respective. La ora 13:00, rata de dobândă pe 10 ani a României se situa la 3,06%, nivel identic cu cel din data de 13 aprilie. În acelaşi timp, ieri, pe piaţa monetară, ratele de dobândă au scăzut uşor: overnight la 0,69%/0,96%. ROBOR la trei luni a scăzut cu câte un punct de bază la 1,60%, în timp ce ROBOR la şase luni a stagnat la 1,68%.

Pe de altă parte, în piaţa valutară, cursul euro/leu a părut să fie sub o presiune suplimentară comparativ cu zilele precedente şi a părut să înceapă să crească după anunţul privind demiterea lui Voiculescu (vezi grafic). Astfel, potrivit datelor furnizate de investing.com, cursul se tranzacţiona la ora 12:59, cu un minut înainte de cotarea oficială, la 4.9255 lei, peste maximul istoric atins în 31 martie de 4.9251, urmând ca la cotarea oficială să fie împins în jos de Banca Naţională a României (BNR). Creşterea euro înseamnă creşteri de preţuri la produsele din import, dar şi la alte servicii taxate în euro precum telecomunicaţii. Amintim că în luna aprilie 2020, mai precis în data de 14 aprilie 2020, cursul euro/leu era de 4,8327.

Perspectivele de depreciere

a cursului euro/leu

se accentuaseră deja

În ultimele zile cursul a fost împins de mai multe ori la nivelul istoric de 4,9251 lei/euro însă s-a lovit de o rezistenţă solidă la respectivul prag. Analiştii BCR arătau recent că "BNR a permis leului să se deprecieze mai puternic (în finalul lunii martie) în condiţiile în care EUR/RON a părăsit intervalul anual de variaţie de la 4,80-4,90". Intervalul de variaţie a fost modificat în sus la 4,90-4,95 lei/euro.

Consensul analiştilor este de atlfel destul de clar de depreciere pentru EUR/RON în următoarele luni, pe fondul deficitelor gemene ridicate. De menţionat că leul a rămas stabil până în luna martie în raport cu euro graţie intervenţiilor Băncii Naţionale a României (BNR). Leul este sensibil şi la orice apariţie a aversiunii la risc la nivel internaţional, la fel ca celelalte valute din regiune, lucru observat la începutul lunii septembrie 2020.

Dinamica cursului de schimb contează foarte mult în economiile unde dolarizarea/euroizarea este semnificativă, în special în vederea stabilităţii preţurilor şi în vederea nivelului datoriei externe şi posibila debalansare suplimentară a bugetului. Analiştii spun totuşi că o depreciere controlată a cursului euro/leu este necesară în prezent pentru a face sustenabilă finanţarea deficitelor.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. urmatoarea rezistenta: 4.9620-4.9645 ron/1 euro (interval posibil, nu probabil, pentru atingerea acestei zone: 23 apr - 7 mai 2021).

    de acolo va incepe o corectie catre 4.85 (mai putin probabil)-4.87 (mai probabil) - adica mid- weekly / mid-monthly bollinger band.  

    orice "intepatura" mai sus (acum! aprilie-mai 2021) spre 5.02 va fi puternic si adanc retrimisa "la subsol" de piata (aria 4.80, poate cu mici intepaturi sub 4.80), fara interventia BNR.  

     

    aventurile la/peste 5 ron sunt rezervate pentru anul viitor sau cel mai devreme a doua jumatate a anului 2021.  

    tendintele calme (!) de depreciere ale leului de mai sus sunt "cu voie de la stapanire" :) ... cu acordul BNR voiam sa zic si au un rol in corectia balantei exporturi / importuri (importurile au luat-o razna in sus fata de exporturi, cu efect imediat asupra conturarii deficitului de cont in conditiile imposibilitatii momentane de corectie prin mijloace fiscale).  

    va pupa nenea Bancheru' ! fix pe portofel! :)  

    1. mare atentie:

      tinta 4.96xx este un accident, nu o regula de luat in brate.

      corectia catre 4.85/4.87 asteapta dupa colt dupa jumatatea lui Mai 2021 pe fondul unui accident urat de depreciere al usd (cu initiere in Mai si final in a doua jumatate a lui Septembrie 2021).  

      intepatura in rezistenta din 4.96xx se va petrece pe fondul aparentei crize interne politice (zic "aparente" pentru ca psd nu e nebun sa treaca acum la guvernare - va plati multe oale sparte - nu zic despre ce e vorba) si pe fondul crizei externe din regiune (ucraina-rusia) - care criza externa va cunoaste o "pansare" , o aplanare momentana in/pana in intervalul 15-20 Mai 2021.

      eu personal pe timp mediu mizez pe o depreciere a usd (in mai mutle valuri, nu doar unul) incepand de la inceputul/mijlocul lunii Mai 2021 toooooooooooocmai pana in Martie/Aprilie 2022 (cand vom inregistra un moment "a la criza din 1987" - piata de capital si moneda americana).  

      Dupa care... blood on the dance floor ... o sa vedeti ce inseamna usd cu muschi, pe steroizi.  

      DXY ... la 162-165 va zice ceva? :)) .... da, aceea e tinta si e complet mortala pentru alte monede.  

      Hai ca v-m rasfatat maxim cu informatie forex si financiara.  

      Am treaba, mai vorbim!  

      Pa.

      Hai... ne mai pipaim :) ... (keep in touch! :D ).  

      reiterez apelul meu pentru cei cu credite in leu - si credite in general.

      daca au posibilitatea sa scape partial / total de credite.  

      2022 va fi un an urat.  

      multe evenimente sunt pe rol: moartea/ sau doar eliminarea politica a lui Biden, SUA condusa (interimar) de Kamala (dar cu invocarea neconstitutionalitatii pozitiei ei), perioada de foame, seceta, productii agricole minore (cu impact pe inflatie), etc.  

      Avem multe in program la anul.  

      Fiti isteti in 2021 si preveniti dureri de cap in 2022.  

      Persoane fizice = rambursati creditele.  

      Persoane juridice = luati credite de investitii, linii de lucru, etc.  

      Inflatia e mediul ok pt firme sa prospere (cu strategia adecvata), dar retailerii trebuie sa se apere. Daca acum sunt indatorati aproape de limita le recomand sa isi scoata creierii de unde si i-au bagat si sa si-i bage inapoi in cap si sa ramburseze partial/ total creditele (mai ales cele ipotecare, de marime mare).  

      2022 o sa doara.  

      sa nu ziceti ca nu v-am zis.  

      Companiile sa investeasca , sa creeze locuri de munca.  

      Suntem aproape de finalul asa-zisi crize covid (finalul exact e in perioada martie-aprilie 2022). Nu inseamna ca nu mai sunt cazuri dar o sa fie un banal virus de raceala comuna, nu morti si oameni la ATI.  

      Si repet: FARA VACCIN se va ajunge acolo. E vorba de imunitate naturala.  

      p.s. Feriti-va de pasaportul de vaccinare. Puteti face turism si doar in Romania - are tara asta de toate, de la munte pana la mare. Nu platiti cu reala voastra libertate aparenta libertate de miscare in alte tari! Fiti isteti si ascultati-ma! Veti intelege mai incolo si imi veti multumi!  

      De imobiliare ce poți să ne zici oracolule?

      Daca ma iei cu "oracolule" eu zic sa iti cauti singur informatiile.

      nu ai cum sa ceri informatii si suport fiind mistocar.

      primesti atata respect cat si dai.  

    ,,Momentul 1987" ar însemna o corecție de-o zi a indicilor de cca.20-25%, urmată de o revenire puternică în doar două sesiuni și să nu uităm creșterea de cca. 40% din 1988-1989. Să nu uităm că, de ex. Nike valora atunci 0,97 de cenți, ca să nu mai vb.de valoare de atunci a Apple sau Microsoft. Doar o criză majoră și nicidecum un crah de-o zi ar putea genera o apreciere semnificativă a dolarului, ca monedă de refugiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb