CRIZA REFUGIAŢILOR: Summit al ţărilor central şi est-europene, convocat pentru duminică de preşedintele CE

Adina Lateş
Internaţional / 21 octombrie 2015

Slovenia autorizează armata să controleze frontiera

Actualizare 15:58 Camera Deputaţilor a adoptat cele şapte opinii ale CE privind migraţia

Plenul Camerei Deputaţilor, reunit în şedinţa din 21 octombrie, a adoptat cele şapte opinii privind migraţia, procedurile de returnare, mecanismele de transfer şi politica de azil, în baza comunicărilor transmise de Comisia Europeană, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

Cele şapte opinii au fost anterior adoptate în cadrul şedinţei Comisiei pentru afaceri europene de la începutul lunii octombrie.

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, a declarat că deciziile în materie de migraţie trebuie să se bazeze pe căutarea consensului la nivelul tuturor statelor membre. "Decizia privind un mecanism de transfer pentru solicitanţii de protecţie internaţională ar trebui adoptată prin căutarea consensului la nivelul statelor membre. Tratatele UE stabilesc dreptului fiecărui stat membru de a alege cel mai adecvat mijloc de a se achita de obligaţia sa de a fi solidar. De aceea, ar trebui dedus că, pentru o viitoare aplicare în practică a unui mecanism de transfer, este necesar acordul fiecărui stat membru în parte, ceea ce corespunde cu utilizarea principiului caracterului voluntar pentru orice mecanism de transfer", a arătat Ana Birchall.

Preşedintele CAE a evidenţiat totodată că "este discutabilă necesitatea unui mecanism permanent de transfer, în condiţiile în care tratatele UE conţin prevederi pentru adoptarea de măsuri provizorii în situaţii de urgenţă, caracterizate de un aflux brusc de migranţi", subliniind că "promovarea unui astfel de mecanism presupune convingerea iniţiatorilor propunerii că afluxul masiv de migranţi s-ar permanentiza".

Ana Birchall a mai spus că "trebuie în continuare identificate şi întărite soluţiile pentru securizarea protecţiei frontierelor externe ale Uniunii Europene", precizând că "România oferă un exemplu pozitiv în acest sens, reuşind gestionarea şi securizarea la standarde înalte a celei de-a doua frontiere ca lungime pe latura de est a UE, totalizând 2.070 de kilometri".

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a mai subliniat că identificarea cauzelor precum şi a unor soluţii corespunzătoare trebuie să fie parte a răspunsului la criza refugiaţilor. "UE are nevoie de o strategie cuprinzătoare, bazată pe conexiunea dintre dimensiunea internă şi externă a migraţiei, care să conducă la combaterea cauzelor profunde aflate la originea fenomenului şi care să includă măsuri de natură economică, socială şi educaţională, de gestionare a crizelor din aceste state, precum şi pentru stabilizarea post-conflict", a precizat Ana Birchall.

Totodată, deputatul PSD a reiterat nevoia implicării ONU în criza refugiaţilor. "Cred că Uniunea Europeană nu trebuie sa fie singură în acest proces. Este de dorit o intensificare a cooperării şi implicării ONU, din cel puţin două considerente - al sprijinului umanitar pe care îl poate oferi în zonele de conflict şi al misiunilor de menţinere a păcii pe care le poate lansa sau consolida în zonele de interes pentru Uniunea Europeană", a declarat Ana Birchall.

----

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a convocat pentru duminică, la Bruxelles, un summit al ţărilor central şi est-europene pentru a analiza situaţia creată de criza refugiaţilor din Balcanii Occidentali, informează un comunicat al Comisiei Europene.

"În lumina situaţiei de urgenţă în ţările aflate pe ruta migratorie din Balcanii Occidentali, este nevoie de mai multă cooperare, de consultări mai extinse şi de acţiuni operaţionale imediate. Obiectivul întâlnirii va fi acela de a conveni concluzii operaţionale comune care să poată fi implementate imediat", se arată într-o declaraţie a Comisiei Europene.

Această întâlnire, care va avea loc pe 25 octombrie, este prevăzută să înceapă la ora locală 16:00 (14:00 GMT) , la Bruxelles, fiind urmată de o cină de lucru la sediul Berlaymont al Comisiei Europene.

Potrivit comunicatului, Juncker i-a invitat pe şefii de stat sau de guvern din Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania, Grecia, România, Slovenia, Ungaria (state membre ale Uniunii Europene), Macedonia şi Serbia. Preşedintele Consiliului European, Preşedinţia Luxemburg a Consiliului UE şi Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi au fost, de asemenea, invitate să participe la reuniune. Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO) şi Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale statelor membre ale Uniunii Europene (Frontex), vor avea, de asemenea, reprezentanţi prezenţi.

-------

Slovenia, depăşită de situaţie după sosirea a mii de migranţi dinspre Croaţia, a acordat azi dimineaţă noi competenţe armatei sale şi a cerut un ajutor financiar suplimentar Uniunii Europene pentru a face faţă acestui aflux, informează AFP.

În cursul unei sesiuni extraordinare care s-a ţinut în zori, parlamentul sloven, cu un total de 90 de locuri, a adoptat cu 66 de voturi pentru şi cinci contra o extindere a legii privind competenţele armatei care prevede că soldaţii ajută poliţia pe cei 670 de kilometri de graniţă cu Croaţia şi delimitând spaţiul Schengen.

Prin această lege, militarii sloveni sunt autorizaţi să asiste poliţia în operaţiunile de patrulare, să gestioneze problema migranţilor, să îi reţină ori să redirecţioneze civilii în zona de frontieră.

Până în prezent, armata slovenă era autorizată numai să ofere sprijin tehnic şi logistic forţelor de poliţie.

Guvernul de la Ljubljana, potrivit căruia aproape 19.500 de migranţi au pătruns de sâmbătă pe teritoriul său, a cerut sprijinul UE care din vară are probleme în a se mobiliza pentru a face faţă afluxului de migranţi.

După închiderea de către Ungaria a graniţei sale cu Croaţia şi Serbia, migranţii tranzitează această mică ţară cu două milioane de locuitori, învecinată cu Croaţia, Austria, Ungaria şi Italia.

"Valul de migranţi din ultimele trei zile a depăşit toate capacităţile noastre", a avertizat marţi guvernul sloven.

Executivul de la Ljubljana a cerut, de asemenea, un ajutor excepţional de la UE. "Vom solicita ajutorul Uniunii Europene pentru a echipa poliţia, unităţi de poliţie din partea altor ţări membre şi asistenţă financiară", a declarat mass-media premierul Miro Cerar în marja sesiunii parlamentare care a avut loc marţi seară.

Comisarul european pentru migraţie, grecul Dimitris Avramopoulos, este aşteptat joi în Slovenia pentru a discuta despre aceste cereri, mai precizează AFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb