Croaţia pregăteşte o lege pentru a proteja economia de un eventual colaps al "Agrokor"

G.T.
Internaţional #Agro-alimentar / 25 martie 2017

Sediul "Agrokor", Zagreb (Sursa foto: Wikipedia)

Sediul "Agrokor", Zagreb (Sursa foto: Wikipedia)

Guvernul croat pregăteşte o lege care să protejeze economia ţării dacă "Agrokor", cea mai mare companie privată din Croaţia, va avea probleme, a declarat vineri vicepremierul croat, Martina Dalic, informează Reuters.

"Agrokor", cel mai mare producător de alimente şi retailer din Balcani, cu venituri echivalente cu 15% din Produsul Intern Brut al Croaţiei şi 60.000 de angajaţi în Croaţia, Slovenia, Serbia şi Bosnia, este presat de investitori şi Guvern să îşi rezolve problemele cu datoriile care sunt de şase ori mai mari decât capitalul.

"Legea, care mă aştept să fie gata în curând, va fi importantă pentru companiile cu mai mult de 8.000 de angajaţi şi datorii de cel puţin un miliard de kuna (145 milioane de dolari) pentru care nu pot asigura un serviciu normal", a spus Martina Dalic, care ocupă şi postul de ministru al Economiei, potrivit Agerpres.

Martina Dalic a precizat că actul normativ va stabili cadrul legal pentru stabilizarea operaţiunilor unei companii îndatorate în perioada restructurării afacerilor, situaţiei financiare şi acţionariatului său.

La rândul său, premierul croat, Andrej Plenkovic i-a cerut proprietarului "Agrokor", omul de afaceri croat Ivica Todoric, precum şi echipei manageriale de la "Agrokor" să ia decizii utile şi înţelepte.

Analiştii au arătat că, pentru a-şi susţine expansiunea rapidă, "Agrokor" a acumulat datorii şi s-a bazat pe împrumuturi cu dobânzi mari. Potrivit cifrelor publicate chiar de "Agrokor" în luna septembrie 2016, compania are datorii de circa 45 miliarde de kuna, aproape cât veniturile sale anuale de 50 de miliarde de kuna, şi un capital de aproape 7,5 miliarde de kuna. Din datoriile "Agrokor", aproape 500 de milioane de euro ajung la maturitate la începutul lui 2018.

Banca rusă "Sberbank", unul din principalii creditori ai "Agrokor", a anunţat recent că face tot posibilul pentru a ajuta compania, fără a oferi detalii cu privire la măsuri concrete.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb