CRONOLOGIA

F.A.
Politică / 19 septembrie 2009

8 IANUARIE - Raport UE: România se află printre primii trei exportatori de arme către Israel

România a exportat, în 2007, către Israel arme în valoare de 17 milioane de euro, se arată într-un raport al UE privind licenţele pentru exporturi de armă, citat de Euobserver. Ţara noastră se află, la acest capitol, pe locul al treilea, după Franţa, cu 126 de milioane, şi Germania, cu 28 de milioane.

28 IANUARIE - MApN are datorii de circa 35 de milioane de euro la contractele pentru armament şi tehnică

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a intrat, în 2009, cu o datorie de aproximativ 35 de milioane de euro la plata contractelor de achiziţie de armament şi tehnică militară.

Furnizorii nu au solicitat deocamdată penalizări, deoarece au primit asigurări ca îşi vor primi banii până la sfârşitul lunii februarie.

Motivele pentru care MApN nu a achitat facturile sunt rectificările negative ale bugetului din cursul anului trecut, care au afectat partea de cheltuieli de capital.

29 IANUARIE - Un depozit al Unităţii tehnico-militare din Ciorogârla a fost găsit spart

Sigiliul de la intrarea în Unitatea tehnică militară din Ciorogârla, judeţul Ilfov, a fost găsit rupt, conform unor surse din cadrul Minsiterului Apărării Naţionale (MApN).

Într-un depozit din unitate se află armament de infanterie. Procurorii militari şi poliţişti au deschis o anchetă.

În momentul de faţă, se numără armamentul bucată cu bucată pentru a se stabili dacă a dispărut vreo armă sau muniţie, mai spun sursele.

29 IANUARIE - Toţi angajaţii Unităţii militare din Ciorogârla vor fi audiaţi de procurorii militari

Angajaţii Unităţii militare din Ciorogârla, judeţul Ilfov, unde a fost găsit rupt sigiliul unui depozit cu arme, vor fi audiaţi de procurori, conform unor surse militare.

Aceeaşi măsură se va lua şi în cazul foştilor angajaţi ai unităţii, mai spun aceleaşi surse.

Până acum, există suficiente elemente care confirmă dispariţia unor arme şi a muniţiei aferente.

Toată unitatea militară este controlată de anchetatori.

30 IANUARIE - Cel puţin 50 de arme au dispărut din depozitul Unităţii Militare Ciorogârla, care aparţine Aviaţiei

Cel puţin 50 de arme au dispărut din depozitul Unităţii Militare Ciorogârla, ce aparţine Aviaţiei, conform unor surse militare.

Printre acestea, se află o mitralieră cu afet, mai multe pistoale-mitralieră şi pistoale-mitralieră cu pat rabatabil. Reamintim că sigiliul unui depozit din Unitatea tehnică militară din Ciorogârla, judeţul Ilfov, a fost găsit rupt, conform unor surse din Ministerul Apărării Naţionale.

Procurorii nu au putut, încă, determina ora spargerii depozitului, în care se afla armament de infanterie.

2 FEBRUARIE - 8 miliarde de lei de la buget pentru Armată, fără sumele destinate achiziţiei de tehnică militară

Aproximativ 8 miliarde de lei ar urma să fie bugetul Ministerului Apărării în anul 2009, ceea ce reprezintă 1,3-1,4% din Produsul Intern Brut (PIB), au declarat surse din cadrul MApN.

Bugetul asigură funcţionarea ministerului în ceea ce priveşte continuarea programelor deja începute. Însă, în cazul în care vor demara programele strategice de înzestrare, MApN va putea primi în plus credite de angajament, dincolo de procentul alocat din PIB, potrivit surselor citate.

În 2007, au fost aprobate şase programe strategice de achiziţii de armament, însă finanţarea acestora nu a fost încă stabilită.

3 FEBRUARIE - MApN are un buget mai mic cu aproximativ două miliarde de lei faţă de proiectul fostului Guvern

Ministerul Apărării Naţionale are prevăzute, potrivit proiectului pe 2009, cheltuieli în valoare de 7,65 miliarde de lei, respectiv 1,3% din PIB, ceea ce reprezintă cu aproximativ două miliarde de lei mai puţin faţă de suma prevăzută în proiectul fostului guvern.

Potrivit proiectului de buget trimis sâmbătă partenerilor sociali, MApN va avea la dispoziţie 296 de milioane de euro, adică 0,2% din PIB pentru investiţii. Bugetul actual ar urma să asigure cheltuielile curente ale Ministerului, la care se adaugă eventuale credite externe în situaţia în care vor fi demarate programele strategice de înzestrare.

13 FEBRUARIE - MApN a început programul de securizare a depozitelor militare de armament

Ministerul Apărării Naţionale a demarat programul de securizare a depozitelor militare de armament, a anunţat ministrul Mihai Stănişoară.

Potrivit ministrului, acest program va funcţiona pe două direcţii. Pe de o parte, se va trece la distrugerea muniţiilor expirate, ceea ce va permite dezafectarea unor depozite, iar pe de altă parte, se va trece la securizarea celorlalte depozite.

Reamintim că pe 30 ianuarie, Stănişoară anunţa că există un program de eficientizare a sistemului de pază în Armata României, încă din 2008, însă acesta a fost doar pe hârtie.

26 FEBRUARIE - România ar putea lucra la o armă nucleară, scrie un site rus după explozia din laboratorul armatei

O publicaţie electronică rusă lansează un scenariu incredibil după explozia produsă luni la Centrul de cercetare ştiinţifică pentru apărare nuclearo-bacteorologico-chimică din Bucureşti, spunând că România şi-ar crea propriul arsenal nuclear şi că este pe cale de a adera la clubul statelor nucleare.

Chiar dacă un reprezentant al Ministerului Apărării a declarat că populaţia nu este pusă sub aminenţare de consecinţele acestei explozii, apar întrebări de alt ordin, afirmă marţi un articol găzduit de publicaţia electronică rusă Forum.msk.

În 1985 conducerea României şi-a pus problema studierii posibilităţii creării armei nucleare şi savanţii români au asimilat tehnologia obţinerii plutoniului, mai scrie Forum.msk.

1 MARTIE - Planul MApN de securizare a obiectivelor militare constă în achiziţionarea de lanterne şi ATV-uri

MApN caută bani pentru realizarea unui plan de securizare a obiectivelor militare care prevede printre altele cumpărarea de ATV-uri, lanterne de mare putere sau motocositoare pentru toate depozitele şi magaziile militare, şi nu de camere video pentru supraveghere, conform unui act obţinut de NewsIn.

Evenimentele de la Ciorogârla i-au determinat pe specialiştii din Ministerul Apărării Naţionale să pună pe hârtie un plan cu măsuri generale şi specifice care ar trebui luate pentru evitarea producerii unor incidente similare ca furtul armelor din depozitul de armament.

2 MARTIE - 11 militari au fost trimişi în judecată pentru furtul de la Ciorogârla

Procurorii Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General au dispus, luni, trimiterea în judecată a 11 persoane pentru furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi călcare de consemn, potrivit unui comunicat.

Totodată, procurorii au stabilit că sergentul Marius Tudorache şi-a încălcat atribuţiile, specifice funcţiei de comandat al pazei pe care o deţinea, constând în neverificarea existenţei şi integrităţii lacătelor de la depozitul de armament, atât la luarea în primire şi predarea serviciului, cât şi la schimbarea santinelelor, neefectuarea verificărilor telefonice şi controalelor la posturile de santinelă şi neefectuarea în mod regulamentar a schimbării santinelelor.

5 MARTIE - Valoarea armelor şi a celorlalte obiecte furate de la Ciorogârla este de 34.518 de lei

Valoarea totală a armelor şi celorlalte obiecte sustrase din depozitul de armament al UM 01895 Bucureşti, de la Ciorogârla, este de 34.518 lei, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii militari.

Reamintim că sigiliul unui depozit din Unitatea tehnică militară din Ciorogârla, judeţul Ilfov, a fost găsit rupt, pe 28 ianuarie, de unde au dispărut 62 de arme.

Procurorii Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General au dispus, luni, 2 martie, trimiterea în judecată a 11 persoane pentru furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi călcare de consemn, potrivit unui comunicat remis luni, 2 martie.

10 MARTIE - Şefii de la Ciorogârla vor fi cercetaţi într-un nou dosar pentru beţie şi abuz în serviciu

Şefii de la Unitatea Militară Ciorogârla, împreună cu ceilalţi militari cu funcţii superioare, care aveau atribuţii privind organizarea şi funcţionarea sistemului de pază al unităţii, vor fi cercetaţi, într-un nou dosar, disjuns din dosarul Cirorgârla, pentru beţie şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Conform rechizitoriului dosarului Ciororgârla, noul dosar va fi înregistrat la Secţia Parchetelor Militare.

Reamintim că sigiliul unui depozit din Unitatea tehnică militară din Ciorogârla, judeţul Ilfov, a fost găsit rupt, pe 28 ianuarie, de unde au dispărut 62 de arme.

24 MARTIE - Stănişoară declară că hotărârea de a face public cazul lui Floricel Achim a aparţinut procurorilor

Ministrul Apărării, Mihai Stănişoara, a declarat la finalul audierilor din cadrul comisiilor de apărare din Parlament, că hotărârea de a face public cazul lui Floricel Achim a aparţinut procurorilor, ministrul precizând că nu poate spune deocamdată unde au ajuns armele de la Ciorgârla.

Ministrul a precizat că hotărârea de a face public cazul lui Floricel după 4 ani în care a fost urmărit a aparţinut DIICOT.

Referitor la cazul furtului armelor de la Ciorogârla, ministrul a spus că nu poate spune deocamdată unde au ajuns aceste arme.

26 MARTIE - Cazul de spionaj şi furtul de arme arată superficialitatea controalelor MApN, spune Stănişoară

Furtul armelor de la Ciorogârla şi scandalul recent de spionaj au scos în evidenţă indisciplina, lipsa de fermitate a comandanţilor şi executarea superficială a controalelor, a declarat ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, marţi, la bilanţul instituţiei pe 2008.

Stănişoară a calificat cele două evenimente de la începutul anului ca fiind "deosebit de grave".

Potrivit ministrului, cele două incidente au scos în evidenţă lacunele administrative şi organizatorice ale sistemului.

3 MAI - Dosarul Ciorogârla va ajunge la Curtea Constituţională

Dosarul privind furtul de arme de la Ciorogârla va fi trimis la Curtea Constituţională pentru ca judecătorii să discute o excepţie invocată de către avocaţii persoanelor acuzate, având în vedere că procurorii nu au făcut recurs împotriva deciziei Tribunalului Militar Bucureşti.

Tribunalul Militar Teritorial va judeca recursul făcut de cele şapte persoane arestate în acest dosar împotriva deciziei Tribunalului Militar Bucureşti de a menţine starea de arest a acestora, procesul va fi suspendat.

Potrivit avocaţilor militarilor acuzaţi de furtul armelor de la Ciorogârla, parchetul nu a făcut recurs împotriva deciziei Tribunalului Miltiar Bucureşti de a trimite dosarul la Curtea Constituţională, pentru că excepţia ridicată "are legătură cu cauza şi nu a mai fost luată în discuţie de către Curtea Constituţională".

6 MAI - MApN nu mai are bani pentru cumpărarea a două avioane fără pilot, necesare trupelor din Afganistan

Ministerul Apărării nu mai are bani pentru cumpărarea a două avioane fără pilot, necesare trupelor din Afganistan, care costă aproximativ 1,5 milioane de euro, atribuirea contractului fiind blocată de mai mult de jumătate de an, în urma contestaţiei firmei israeliene Elbit Systems.

Ministerul Apărării Naţionale nu poate preciza când se va lua decizia atriburii contractului, aceasta fiind condiţionată de alocarea fondurilor necesare pentru cumpărarea celor două sisteme de avioane fără pilot.

15 MAI - MApN a respins şapte blindate PIRANHA noi şi a modificat contractul cu elveţienii de la MOWAG

MApN a respins cele şapte transportoare PIRANHA din lotul al doilea pe care firma elveţiană MOWAG trebuia să le livreze încă din octombrie 2008 şi a introdus un act adiţional în contract care să garanteze repararea tuturor defecţiunilor tehnice ale blindatelor de către producător.

Potrivit unui document intern al MApN, obţinut de NewsIn, firma MOWAG a încălcat, în repetate rânduri, contractul pe care îl încheiase cu Ministerul Apărării, prin care se angaja că va livra 31 de transportoare blindate pentru trupe 8x8 Piranha III, în schimbul a 58.859.410 euro, fără TVA.

20 MAI - MApN susţine că bugetul redus impune renegocierea unor contracte de înzestrare aflate în derulare

Rectificarea bugetară negativă va impune renegocierea unor contracte de înzestrare aflate în derulare, pentru a amâna achitarea unor tranşe de bani, măsura afectând graficul de livrare a produselor, se arată într-o informare a MApN trimisă la Parlament.

"Diminuarea bugetului alocat MApN la cheltuieli de capital cu suma de 319, 6 milioane lei va impune, în principal, renegocierea unor contracte aflate în derulare în vederea amânării obligaţiilor de plată contractuale, cu influenţe asupra graficului de livrare a produselor", se arată în răspunsul MApN la o întrebare adresată de vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, liberalul George Scutaru.

Astfel, potrivit MApN, principalul efect "previzibil" al reducerii cheltuielilor de capital îl reprezintă majorarea restanţelor acumulate în 2008 şi generarea unei presiuni suplimentare pe bugetele anilor următori.

12 IUNIE - Un român a fost condamnat la închisoare în SUA pentru că a exportat componente militare către Iran

Un american de orgine română a fost condamnat la 35 de luni de detenţie, pentru implicare în exportul de piese de avioane militare către Iran, încălcând embargoul ce vizează Teheranul, potrivit unui comunicat al Departamentului Justiţiei, relatează AFP.

Traian Budjuveanu, condamnat şi la trei ani sub control judiciar, a recunoscut că a vândut piese comandate de un complice, Hassan Keshari, american de origine iraniană, pentru clienţi iranieni.

După ce era plătit, Budjuveanu trimitea piesele în Dubai, de unde erau duse în Iran, se arată în comunicatul departamentului.

Printre componentele vândute se numără în special piese pentru avioane de vânătoare F-14, pentru elicoptere de atac Cobra şi pentru elicoptere C-53, toate de fabricaţie americană şi figurând în inventarul forţelor armate iraniene, potrivit comunicatului.

17 IUNIE - Gigi Becali rămâne cu Uzina Mecanică Drăgăşani, dar trebuie să plătească penalităţi de 300.000 euro

Tribunalul Bucureşti a decis să îi oblige pe George Becali şi Asociaţia Salariaţilor (PAS) la plata 307.500 euro pentru nerealizarea unei părţi din investiţii la Uzina Mecanică Drăgăşani, după ce fabrica de armament a fost privatizată şi vândută acestora.

De asemenea, instanţa a respins cererera Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie de anulare a contractului de privatizare. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în 15 zile de la comunicare.

2 IULIE - Băsescu s-a opus aderării României la Codul de conduită UE din industria apărării, spune şeful EDA

Disputa politică dintre Traian Băsescu şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a făcut ca România să fie singura ţară care nu a aderat la Codul de conduită UE în industria apărării, ce va intra în vigoare la 1 iulie, a declarat directorul Agenţiei Europene de Apărare (EDA), Alexander Weis.

Întrebat de ce România este singurul stat membru care nu a aderat la codul de conduită, Alexander Weis a răspuns că "este o întrebare-capcană, dar răspunsul e politic.

A fost vorba de divergenţe între Guvern şi preşedinte, Guvernul a recomandat aderarea la Codul de conduită, dar preşedintele a refuzat. Din ce motive exact nu ştim", a spus Weis, adăugând că România poate adera oricând doreşte.

1 AUGUST - Zeci de mii de grenade, bombe şi rachete expirate, scoase la casat de Ministerul Apărării

Zeci de mii de grenade, bombe şi rachete au fost scoase la casat de Ministerul Apărării Naţionale, în baza unui contract de peste 27 de milioane de lei adjudecat de Compania Naţională RomArm şi o uzină mecanică din Băbeni.

Astfel, mai multe unităţi militare ale Armatei din toată ţara, printre care Argeş, Constanţa, Hunedoara,Covasna, Gorj, Braşov, Alba, Sibiu, Vaslui, Sălaj, Dâmboviţa sau Cluj, care gestionează stocuri de muniţie expirată, vor participa la programul Ministerului Apărării.

Practic, din depozitele de armament ale MApN-ului va fi scos la casat un întreg arsenal, pe listă figurând 83 de elemente de muniţie.

19 AUGUST - Ministerul Economiei şi sindicatele din Apărare vor analiza situaţia din industria de apărare

O comisie comună a Ministerului Economiei (ME) şi a Federaţiei Sindicatelor din apărare UNIREA va analiza problemele cu care se confruntă industria de apărare.

Federaţia Sindicatelor din Apărare Unirea anunţa, recent, că vor organiza proteste în faţa sediului Ministerului Economiei.

Sindicaliştii atrageau atenţia asupra situaţiei de colaps în care se află industria de aparare, ce implică disponibilizarea ultimilor 3.500 de specialişti din uzinele de armament şi muniţie.

6 SEPTEMBRIE - Documentaţia pentru multirol a plecat de la CSAT la Guvern

MApN propune mai multe variante pentru avioanele multirol, printre care cumpărarea unora în uz, pentru 10 ani, până la admiterea României în programul F-35, a declarat secretarul de stat din MapN, Ioan Lascu.

Oficialul a precizat că documentaţia a plecat de la CSAT la Guvern.

În ceea ce priveşte avionul multirol, Lascu a precizat că CSAT nu a luat o decizie, în studiu aflându-se mai multe variante, printre care cea de a cumpăra avioane aflate în uz, pentru o perioadă de zece ani, până când România va adera la programul F-35, viitorul standard NATO.

8 SEPTEMBRIE - Meleşcanu susţine că MApN este subfinanţat şi trebuie să primească bani la următoarea rectificare

Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, a declarat, după audierea ministrului Mihai Stănişoară, că s-a constatat "subfinanţarea cronică a sistemului de apărare naţională", iar membrii Comisiei vor susţine alocarea de fonduri suplimentare la următoarea rectificare de buget.

Meleşcanu a precizat că, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii Ministrului Apărării, parlamentarii au constatat "subfinanţarea cronică a sistemului de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb