"CRUCIADA" ÎMPOTRIVA FIRMELOR DE TRADING CE UTILIZEAZĂ SISTEME ULTRA PERFORMANTE DE TRANZACŢIONARE HFT - un competitor avantajat în piaţa de capital

FLORIN OPREA, Consultant pieţe financiare
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 august 2014

HFT - un competitor avantajat în piaţa de capital

Procurorul General al statului New York, Eric Schneiderman, a lansat în luna martie a acestui an "cruciada" împotriva firmelor de trading ce utilizează sisteme ultra performante de tranzacţionare, aşa-numitele firme HFT (High Frequency Trading). Prin intermediul acestor sisteme, firmele şi-ar crea avantaje la plasarea de ordine de tranzacţionare pe pieţele în care activează.

În cadrul unui simpozion, Schneiderman a detaliat câteva din serviciile pe care diversele pieţe organizate (burse, sisteme alternative de tranzacţionare etc.) le-ar oferi firmelor HFT, cum ar fi posibilitatea de a plasa servere chiar în sediile pieţelor organizate, oferirea de lărgime de bandă suplimentară, ataşarea de cabluri de conectare şi switch-uri de mare viteză la servere.

Avantajele create astfel sunt cele de timing - de ordinul a câtorva milisecunde - ce permit traderilor să realizeze tranzacţii foarte rapide şi, de multe ori, ferite de risc, înainte ca piaţa să poată reacţiona în vreun fel.

Ca rezultat, aceşti traderi îşi asigură profituri enorme şi îi forţează pe investitorii mari să dezvolte strategii defensive scumpe şi foarte complexe ca să-şi protejeze propriile ordine.

Omul nu poate să citească o informaţie şi să tranzacţioneze în baza ei, în acelaşi timp ca un HFT.

Astfel, "cruciada" a pornit cu semnarea unui acord cu Marketwired (unul dintre cele mai importante servicii de distribuţie de comunicate de presă din lume), privind stoparea transmiterii directe de comunicate de presă către traderii HFT.

În lunile ce au urmat, alte două companii au semnat acorduri similare, Business Wire (subsidiară a Berkshire Hathaway - consortiu aflat sub controlul lui Warren Buffett) şi PR Newswire (acordul presupune ca distribuitorul de date să solicite recipienţilor de date directe ca aceştia să ofere certitudinea că, atunci când utilizează serviciul de date, nu se angajează în tranzacţii HFT).

Michael Lewis: Pieţele din SUA sunt "aranjate"

Pieţele de capital americane sunt "prădate" de către firmele care utilizează sisteme ultra performante de tranzacţionare, potrivit cărţii "Flash Boys", scrisă de Michael Lewis, care a provocat o adevărată furtună pe Wall Street.

După un an de cercetări, Michael Lewis afirmă că pieţele din SUA sunt "aranjate", investitorii fiind "furaţi" de HFT - firme de investiţii ce folosesc sisteme şi tehnologii de tranzacţionare de ultimă generaţie, bucurându-se de avantaje folosite în scopul realizării de profituri uriaşe (zeci de miliarde de dolari) prin "împingerea" ordinelor de tranzacţionare în piaţă înaintea altor ordine de tranzacţionare plasate de firme ce folosesc sisteme mai lente. Firmele HFT beneficiază astfel, în mod continuu, de cele mai bune preţuri din piaţă.

În linii mari, Michael Lewis susţine că toţi deţinătorii de acţiuni în pieţele americane de capital sunt nişte victime ale practicilor acestor firme.

Cartea descrie construcţia unui cablu subteran de peste 1300 km lungime, ce leagă Chicago de New Jersey. Prin intermediul acestuia, timpul de transmitere a datelor se reduce de la 17 la 13 milisecunde (o milisecundă = a mia parte dintr-o secundă).

Viteza de transmitere a datelor este tema centrală a cărţii. Cu cât viteza de transmitere este mai mare, cu atât mai bun este şi preţul de realizare a unei tranzacţii.

Astfel, traderii firmelor HFT descifrează ce acţiuni plănuiesc investitorii să cumpere, le achiziţionează înaintea acestora şi apoi le vând celor interesaţi la un preţ mai ridicat.

Brad Katsuyama, fondator şi CEO al IEX Group - un ATS, propune crearea unui cadru de tranzacţionare corect pentru toţi investitorii. Principalul element de inovaţie adus de IEX este o bobină de fibră optică de 60 km lungime plasată în faţa trading engine-ului care adaugă un "ocol" de 700 microsecunde (o microsecundă = a milioana parte dintr-o secundă), "ocol" care se presupune că ar limita capacitatea traderilor de a acţiona înaintea algoritmilor de tranzacţionare proprii ai IEX.

Intervenţia FBI

FBI a solicitat deschis, în luna aprilie, traderilor şi angajaţilor din burse şi alte ATS-uri să raporteze eventuale practici de front-running şi manipulare de piaţă desfăşurate prin utilizarea de tehnologii ultra performante.

Curând după aceasta, CFTC (Commodity Futures Trading Commission), agenţia guvernamentală americană de supraveghere şi reglementare a pieţelor de instrumente financiare derivate, avea să se alăture efortului de combatere a acestor practici, prin anunţarea unei investigaţii în rândul traderilor HFT, pentru a observa eventuale încălcări de regulamente.

Tot în aprilie, procurorul Eric Schneiderman a trimis citaţii către şase firme HFT, fiind investigate înţelegerile pe care aceste companii le au cu bursele sau ATS-urile pe care activează, potrivit Bussinesweek. Printre cele 6 firme HFT citate se numără: Chopper Trading LLC, Jump Trading LLC, Tower Research Capital LLC, Virtu Financial.

De precizat că Virtu Financial, prinsă în vria scandalului HFT, a decis să amâne pe termen nedefinit IPO-ul planificat iniţial pentru luna aprilie. Virtu Financial urma să atragă prin IPO aproximativ 200 milioane de dolari, compania fiind evaluată la aproximativ 3 miliarde de dolari.

În iulie a.c., Bloomberg nota că Jump Trading foloseşte un fost turn de transmisie al NATO situat în Belgia pentru transmiterea de date prin unde de frecvenţă foarte înaltă. Turnul a fost achiziţionat de Jump Trading în 2013.

Firmele din SUA au început să experimenteze transmisii de date prin unde de frecvenţă foarte înaltă în urmă cu 4-5 ani. Un dezavantaj al fibrei optice este acela că poate fi încetinită de diverse obstacole precum drumuri, râuri, munţi etc. Mai mult, lumina se deplasează mai încet prin cablu decât prin atmosferă.

"Unda de şoc"

Bursele şi ATS-urile au intrat în acest an în colimatorul Procurorului General al NY, fiind aşteptat ca acesta să trimită citaţii, ca să afle dacă aceste pieţe oferă sau nu avantaje firmelor HFT.

Dezvoltarea şi fragmentarea pieţelor de capital, mai ales în peisajul nord-american, au dus la crearea unei diversităţi de forme alternative de piaţă.

Un "Dark Pool" este o formă în cadrul căreia se desfăşoară tranzacţii cu diverse categorii de titluri de valoare. Majoritatea tranzacţiilor derulate sunt realizate între instituţii financiare, în afara pieţelor publice (bursele clasice de valori), în aşa fel încât tranzacţiile să rămână confidenţiale.

Cu toate acestea, ancheta HFT nu le-a ocolit.

Există astfel de "dark pool"-uri independente (ex: Liquidnet) sau dezvoltate şi deţinute de bănci precum Barclays, JP Morgan, BNP Paribas, Citi, Credit Agricole etc.

Ancheta Procurorului General al N.Y., Eric Schneiderman, a atins şi aceste forme de piaţă, fiind urmărit cadrul de organizare şi funcţionare.

Eric Schneiderman a anunţat în luna mai un proces lansat împotriva băncii Barclays. Potrivit acuzaţiilor, Barclays a reuşit creşterea dramatică a cotei de piaţă deţinute de "dark pool"-ul aflat în administrare printr-o serie de declaraţii false către clienţi şi investitori referitoare la modul său de operare. Contrar prezentărilor băncii conform cărora aceasta a implementat dispozitive speciale de securitate în vederea protecţiei clienţilor în faţa traderilor HFT, Barclays este acuzat de operarea "dark pool"-ului în favoarea acestor traderi.

Conform FT, încă trei bănci europene au primit citaţii în legătură cu operaţiunile desfăşurate în cadrul "dark pool"-urilor pe care le administrează. Este vorba despre UBS, Credit Suisse şi Deutsche Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb