• Comisia de Supraveghere a Asigurărilor sancţionează Petromservice pentru că nu a notificat-o cu privire la preluarea companiei Delta Asigurări Miza intrării Petromservice în compania de asigurări: piaţa pensiilor private
Delta Asigurări îşi pregăteşte de aproape trei ani momentul deschiderii pieţei de pensii
Compania de asigurări a înfiinţat, la sfârşitul lunii iunie, împreună cu banca MKB Romexterra, o societate specializată în administrarea fondurilor private de pensii, care să-l aibă drept consultant pe Sorin Ovidiu Vîntu
Intenţia omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu de a intra pe piaţa fondurilor private de pensii a primit o lovitură din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), care a sancţionat compania Petromservice cu suspendarea temporară a dreptului de vot în compania Delta Asigurări SA.
CSA a sancţionat faptul că Petromservice nu a notificat-o cu privire la preluarea companiei de asigurări. Compania Petromservice - având drept acţionar principal firma cipriotă Elbahold - a preluat în două etape 92,08% din Delta Asigurări de la firma (tot off-shore) britanică Tabor Project Limited, controlată, potrivit unor informaţii, de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.
Ultima parte a tranzacţiei s-a efectuat pe 28 mai 2007, când Petromservice a preluat 62% din Delta Asigurări.
Decizia CSA a fost luată pe 27 iunie 2007, adică la o lună de la finalizarea preluării, dar ea a devenit publică abia ieri după apariţia în Monitorul Oficial.
La doar două zile de la decizia CSA, pe 29 iunie 2007, MKB şi Delta anunţă că au depus, deja, la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, dosarul de autorizare pentru înfiinţarea unei societăţi de pensii private, atât obligatorii, cât şi facultative.
Astfel, că suspendarea temporară a dreptului de vot al Petromservice nu pare să afecteze totuşi prea mult intenţia MKB şi Delta Asigurări. Însă, CSA precizează că decizia de suspendare temporară va funcţiona până la momentul la care Comisia va aproba calitatea de acţionar semnficativ al firmei Delta Asigurări.Ceea ce poate amâna autorizarea noii societăţi controlate de MKB şi Delta. Căci este greu de crezut că atât timp cât nu va fi aprobată preluarea Delta Asigurări, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private îi va autoriza intrarea alături de MKB Romexterra pe această piaţă.
Asta dacă nu autorizarea s-a petrecut între timp.
Departamentul de Comunicare al Petromservice ne-a precizat ieri că sancţionarea companiei de către CSA reprezintă un mic accident de parcurs care va fi rezolvat cu siguranţă în perioada următoare.
Delta Asigurări şi-a pregătit momentul intrării pe piaţa fondurilor de
pensii încă din vara anului 2004, când acţionarii au decis să-i extindă obiectul de activitate şi mai mult, au aprobat de principiu înfiinţarea unei Asociaţii a Administratorilor de Fonduri de Pensii.
Avantajul competitiv pe care grupul Petromservice l-ar avea pe această piaţă ar fi zecile de mii de salariaţi şi foşti salariaţi ai Petrom care ar fi direct interesaţi să-şi plaseze banii într-o companie în care sunt indirect acţionari.
Interesant este că tot în vara anului 2004, atunci când Delta Asigurări îşi pregătea juridic intrarea pe piaţa fondurilor de pensii, majoritatea liderilor sindicali din România erau aleşi membri în Consiliul de Administraţie al televiziunii Realitatea TV, controlată de Sorin Ovidiu Vîntu. Chiar şi desemnarea membrilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nu a fost ferită de influenţa omului de afaceri, presa speculând atunci că doi dintre foştii săi administratori, Vladimir Soare şi Andrei Ion, ar urma să fie numiţi în Consiliul de Supraveghere. Până la urmă doar fostul bancher Vladimir Soare a obţinut calitatea de membru.
Vîntu: Voi fi acţionar minoritar şi consultant al unui fond de pensii
(fragment din interviul acordat ziarului Bursa în 22 ianuarie 2007)
Reporter: Printre proiecte incluzi speculaţia la Bursă? Ştiam că ai
părăsit piaţa...
VÎNTU: Da, joc, dar nu mult, cam cat de o savarină...
Reporter: Atunci? Intri cumva pe piaţa fondurilor de pensii?
VÎNTU: Da, ce îmi interzice cineva?! Pînă una - alta am dovedit că sunt cel mai mare speculator din această parte a lumii.
Reporter: Cum ai conceput proiectul?
VÎNTU: Fac un fond de pensii cu o puternică bancă străină, care va asigura managementul.
Reporter: Şi rolul tău?
VÎNTU: Voi fi acţionar minoritar şi consultant de plasament pe Europa de Est, lucrul la care mă pricep cel mai bine.
Reporter: Numele băncii?
VÎNTU: Ai să-l afli la momentul potrivit.
Reporter: În ce stadiu se află proiectul?
VÎNTU: Am semnat cu banca documentele de constituire a societăţii de administrare.
Reporter: Legea fondurilor de pensii încă nu-i gata...
VÎNTU: Va fi gata anul acesta, undeva, în toamnă piaţa fondurilor de pensii va începe să funcţioneze, iar fondul meu va fi operaţional, de la început .
1. sacalul
(mesaj trimis de ioan în data de 03.08.2007, 08:54)
chiar e posibil ca ticalosul de vintu sa fie lasat sa mai fure in Romania?!?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de tyca în data de 04.08.2007, 09:53)
cu bani faci orice pe lumea asta iti cumperi daca vrei si mama si tata.
2. Pensii Private
(mesaj trimis de Europensia în data de 06.08.2007, 23:41)
Pensii private.Totul despre pensii private in Romania. Informatii complete,asiguratori,foduri , stiri,legislatiei. Consultanta gratuita pentru pensii si obtinere de credite imobiliare sau de nevoi personale.
http://www.europen sia.ro