CSN MERIDIAN respinge orice proiect de lege care condiţionează dreptul la muncă de vaccinare sau de testarea pe banii lucrătorilor

G.U.
Miscellanea / 29 septembrie 2021

Sursă foto:Facebook

Sursă foto:Facebook

Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN respinge orice proiect de lege care condiţionează dreptul la muncă de vaccinare sau de testarea pe banii lucrătorilor, anunţă organizaţia într-o postare publicată pe Facebook.

''Ministerul Sănătăţii pune la încercare nervii lucrătorilor din sistemul de sănătate prin promovarea unui < < Proiect de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unităţi publice şi private > >'', precizează Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN.

Textul proiectului de lege a fost postat la data de 27 septembrie 2021 pe pagina de web a Ministerului Sănătăţii şi poate fi consultat aici.

Reprezentanţii organizaţiei au precizat că la o primă citire a textului propus se pot identifica imediat măsurile aberante prin care se condiţionează dreptul la muncă de certificatului digital european EU COVID-19 pentru:

▶️ personalul din toate unităţile medicale publice şi private;

▶️ personalul din laboratoarele de analize;

▶️ personalul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi a unităţilor subordonate;

▶️ personalul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi a unităţilor subordonate;

De asemenea, Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN a menţionat că ''proiectul de lege prevede în mod abuziv:

👎 suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile a contractelor în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private în cazul în care nu prezintă un certificat digital al UE privind COVID-19;

👎 în situaţia în care personalul din unităţile publice cumulează 30 de zile de suspendare, contractul în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept;''

De asemenea, reprezentanţii Confederaţiei Sindicale Naţionale MERIDIAN, au adăugat: ''Art. 5 alin. 1 din Directiva 89/391/CEE a Consiliului - măsuri pentru îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor la locul de muncă, prevede obligaţia angajatorilor de a asigura sănătatea şi securitatea propriei forţe de muncă. Această obligaţie include evaluarea şi evitarea riscurilor, elaborarea unei politici globale de securitate în muncă şi asigurarea instruirii adecvate a personalului.

Dacă autorităţile şi angajatorii consideră că testarea personalului din sistemul sanitar este absolut necesară în contextul pandemiei COVID-19, atunci angajatorii şi/sau autorităţile trebuie să suporte cheltuiala cu testarea, precum şi eventualele consecinţe în plan socioeconomic care derivă din rezultatele acestor testări.

Acest lucru rezultă fără echivoc din textul de la Art. 6 alin. (5) al acestei directive: < < Măsurile privind securitatea, igiena şi sănătatea la locul de muncă nu trebuie să presupună, în nici o situaţie, obligaţii financiare din partea lucrătorilor. > >

Mai mult, Rezoluția 2361 (2021) a Consiliului Europei (CoE) - organizaţie europeană din care şi România face parte, interzice statelor membre să facă obligatorie vaccinarea împotriva coronavirusului sau să utilizeze aceasta pentru discriminare împotriva celor ce nu sunt vaccinați''.

Reprezentanţii organizaţiei au menţionat faptul că statele Membre trebuie să:

⚠️ 7.3.1 să se asigure că cetățenii sunt informați că vaccinarea NU este obligatorie și că nimeni nu este presat politic, social sau altfel să se vaccineze, dacă nu doresc să facă acest lucru ei înșiși;

⚠️ 7.3.2 să se asigure că nimeni NU este discriminat pentru că nu a fost vaccinat, din cauza unor posibile riscuri pentru sănătate sau pentru că nu dorește să fie vaccinat;

⚠️ 7.3.4 distribuie informații transparente despre siguranța și posibilele efecte secundare ale vaccinurilor, lucrând cu și reglementând platformele de socializare pentru a preveni răspândirea dezinformării;"

În completare, restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi conform Art.53, alin (2) din Constituţia României, "poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii."

''Mai mult, proiectul de lege propus de Ministerul Sănătăţii nu este în acord cu prevederi din Codul Muncii şi din Contractul Colectiv de Muncă la Nivel de Sector Bugetar Sănatate pe anii 2019-2021, iar din perspectiva Legii nr. 24 din 2000 privind tehnica legislativă, nu sunt respectate următoarele articole:

⭕ Art.1, alin (2) < < Actele normative se iniţiază, se elaborează, se adoptă şi se aplică în conformitate cu prevederile Constituţiei României, republicată, cu dispoziţiile prezentei legi, precum şi cu principiile ordinii de drept. > >

⭕ Art. 6, alin (1) Proiectul de act normativ trebuie să instituie reguli necesare, suficiente şi posibile care să conducă la o cât mai mare stabilitate şi eficienţă legislativă. Soluţiile pe care le cuprinde trebuie să fie temeinic fundamentate, luându-se în considerare interesul social, politica legislativă a statului român şi cerinţele corelării cu ansamblul reglementărilor interne şi ale armonizării legislaţiei naţionale cu legislaţia comunitară şi cu tratatele internaţionale la care România este parte, precum şi cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Având în vedere aspectele legale şi argumentele mai sus prezentate, Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN consideră abuzive şi neconstituţionale măsurile care condiţionează dreptul la muncă de vaccinare sau de testarea pe banii lucrătorilor, aşa cum sunt acestea prezentate în < < Proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unităţi publice şi private > >, deoarece măsurile nu sunt proporţionale cu situaţia care le-au determinat, sunt aplicate discriminatoriu (fiind solicitate doar persoanelor nevaccinate) şi aduc atingere gravă însăşi existenţei dreptului la muncă şi libertăţii de a munci.

Măsura testării daca se instituie, trebuie să vizeze toţi salariaţii, fară discriminări, cunoscut fiind faptul că persoanele vaccinate sunt purtători de virus şi pot infecta alte persoane, la fel ca şi persoanele nevaccinate.

Singurul compromis justificat în contextul pandemiei COVID-19, este testarea salariaţilor şi a cetăţenilor cu suportarea costurilor de către angajatori/autorităţi şi cu asumarea eventualelor consecinţe în plan socioeconomic care derivă din rezultatele acestor testări''.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. bravo ma!

    Toate sindicatele sa se uneasca si sa se sustina intre ele!  

    NU dati voie ideii vaccinarii obligatorii si certificatului verde sanitar solicitat pentru acces la munca!  

    NU PERMITETI INSTALAREA DICTATURII !  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb