CU 180 DE ZILE ÎNAINTE DE EXPIRAREA MANDATULUI Pâslaru: "Executivul nu poate promova acte normative privind creşterea pensiilor şi salariilor"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 noiembrie 2016

Pâslaru: "Executivul nu poate promova acte normative privind creşterea pensiilor şi salariilor"

Actualizare 12:52 Sanitas suspendă temporar protestele din sănătate

Federaţia Sanitas suspendă temporar greva generală din spitale, au anunţat astăzi liderii organizaţiilor sanitare.

Aceştia au precizat că acţiunile vor fi suspendate în primul rând din solidaritate cu suferinţa pacienţilor.

"Fiind solidari cu suferinţele prin care au trecut pacienţii şi având în vedere că parlamentarii ne-au transmis că luni va fi votat proiectul, am decis să suspendăm greva", a declarat Marius Sepi, vicepreşedintele Sanitas.

El a mai spus că, dacă legea nu va trece de Parlament la începutul săptămânii viitoare, personalul sanitar va intra din nou în grevă generală.

Anunţul lui Sepi a venit în contextul în care Comisiile de muncă şi buget din Camera Deputaţilor au adoptat, astăzi, raportul la Legea de adoptare a OUG 20/2016 prin care se acordă mai multe majorări salariale în sănătate şi educaţie, adăugând noi categorii de beneficiari.

(S.A.)

------------

Actualizare 08:33 Sanitas: "După prima zi de grevă generală au apărut premise favorabile; până la votul final, greva continuă"

Federaţia Sanitas a anunţat, aseară, că după prima zi de grevă generală au apărut premise favorabile, amendamentele sindicaliştilor fiind aprobate de Comisiile de muncă şi de buget din Camera Deputaţilor.

Totuşi, până la votul final din plenul Camerei greva generală continuă, au avertizat reprezentanţii Sanitas.

"După prima zi de greva generală organizată de Federaţia Sanitas în unităţile sanitare din toate judeţele ţării, astăzi seară (luni, n.r.) au apărut premise favorabile: în şedinţa reunită a Comisiilor de muncă si de buget din Camera Deputaţilor amendamentele noastre la OUG 20/2016 au fost aprobate", au arătat reprezentanţii Sanitas, într-un comunicat citat de News.ro.

Aceştia au precizat că cererile Federaţiei pot deveni realitate.

"Astfel, introducerea categoriilor omise din OUG 20/2016 în grilele noului document legislativ (personalul TESA, angajaţii din DSP-uri etc), calcularea sporurilor la salariul din 2016 pentru tot personalul medico-sanitar, echilibrarea veniturilor salariaţilor din clinic şi neclinic, introducerea grilelor de salarizare la nivelul spitalelor neclinice pentru lucrătorii din asistenta socială etc, pot deveni realitate", au mai susţinut reprezentanţii Federaţiei Sanitas.

Sindicaliştii au spus că deputaţii nu au putut întoarce spatele celor 400.000 de salariaţi, deşi reprezentanţii Executivului au susţinut că amendarea ordonanţei este inoportună, iar greva generală este ilegală.

"Urmează ca mâine, 1 noiembrie, plenul Camerei Deputaţilor să adopte toate amendamentele noastre. La şedinţa Comisiilor de astăzi reprezentanţii guvernului au susţinut în continuare că amendarea OUG este inoportună şi că greva noastră este ilegală. Aceştia au fost susţinuţi de o parte din deputaţi, care s-au si retras din sala de şedinţă. Din fericire, cvorumul a putut fi asigurat şi în lipsa lor, iar amendamentele au putut fi aprobate prin votul deputaţilor rămaşi în sală, deputaţi care nu au putut întoarce spatele celor 400.000 de salariaţi şi familiilor acestora, precum şi pacienţilor care aşteaptă cu răbdare încheierea protestelor şi îmbunătăţirea condiţiilor din sistemul sanitar public de stat", au arătat reprezentanţii Sanitas.

Ei au menţionat că până la votul final din plenul Camerei Deputaţilor, "vot care asigură realizarea dezideratelor Federaţiei Sanitas", greva generală continuă.

(S.A.)

------------

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a afirmat ieri, referitor la modificarea ordonanţei 20/2016 privind salarizarea din sectorul bugetar, că Executivul nu poate promova cu 180 de zile înainte de expirarea mandatului acte normative privind creşterea pensiilor şi salariilor, potrivit legii privind responsabilitatea fiscal-bugetară.

Domnia sa a adăugat ieri, la dezbaterea din Comisiile de buget - finanţe şi muncă ale Camerei Deputaţilor privind OUG 20/2016, la care au participat şi reprezentanţii Federaţiei Sanitas: "Ridic o problemă care ţine de fondul problemei şi care presupune că, dacă noi vom pleca de aici cu impact bugetar de un leu, vom încălca o lege. Este vorba de legea cu privire la responsabilitatea fiscal-bugetară, unde, la secţiunea 2 - cheltuieli de personal, spune că nu se pot promova acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului care conduc la creşterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar. Evident că sunt multe lucruri fără impact bugetar cu care suntem de acord să le discutăm".

Ministrul a spus că ordonanţa a fost emisă de Guvern în momentul în care "în salarizarea din sistemul public prevala o dezordine foarte mare în ceea ce priveşte nivelul salarial": "Acest lucru se reliefa printr-o salarizare gen «dinţi de fierăstrău» în sensul că persoane care lucrau pe funcţii care ar fi trebuit să aibă o salarizare mai redusă erau plătite mai bine decât persoane cu o salarizare mai ridicată, vechimile nu erau luate în calcul şi nu se respecta principiul la muncă egală - plată egală".

El a adăugat că "anvelopa bugetară" pe care Guvernul o are la dispoziţie în mandatul său pentru acest lucru este de 2,3 miliarde lei.

"În această anvelopă de 2,3 miliarde lei am avut în vedere să încercăm atenuarea inechităţilor care sunt în sistem pe acest principiu «la muncă egală - plată egală» şi aici am avut acea formulă prin care am vrut să ne uităm mai ales la treptele de salarizare, mai ales că erau nerespectate în zona funcţionarilor publici. În aceaşi timp, am vrut să remediem o problemă în sistemul militar unde 30% din personal îşi inclusese în anul 2010 un spor de merit şi restul de personal rămăsese neacoperit pe această zonă. Am încercat să tratăm sectorul de sănătate ca sector prioritar şi ne-am concentrat pe partea cheie a familiei ocupaţionale de sănătate - partea de medici şi de asistenţă medicală. Pentru acest sector am alocat 1,6 miliarde lei în total", a precizat Pîslaru.

Ministrul Muncii a mai arătat că prin această ordonanţă s-a reuşit ca în domeniul educaţiei să fie creştere graduală a salariilor, printr-o nouă grilă, şi au fost eliminate şi inadvertenţele din administraţia publică centrală.

El a susţinut că această ordonanţă nu este un lucru optim pentru salarizare.

Potrivit lui Pîslaru, amendarea ordonanţei 20 astfel încât să fie acordate unele sporuri la sectorul de sănătate ar lăsa în spate familii ocupaţionale care în acest moment au un nivel de salarizare redus.

"Cu toţii suntem de acord că prin ordonanţe punctuale mai mult creăm inechităţi decât le rezolvăm şi cu toţii avem un mandat din partea cetăţenilor, mai ales cei care sunt în zona publică, de a nu crea în acest moment distorsiuni care să coste şi să fie iresponsabile. Atunci aş vrea să cred cu tărie că, în momentul în care vom aduce amendamente care vor ţinti ca din 1,76 miliarde lei 1,1 miliarde se duc într-o zonă de detensionare, de a da drumul unor sporuri care se vor aplica numai ca modalitate de calcul la această familie de sănătate, nu este cel mai bun lucru în acest moment în societate. Tot ce vom reuşi să facem este să lăsăm în spate familii ocupaţionale care, în acest moment, au un nivel de salarizare redus", a arătat ministrul Muncii, citat de Agerpres.

Comisiile de buget-finanţe şi de muncă s-au reunit pentru a discuta ordonanţa de urgenţă 20/2016 privind sectorul bugetar, în condiţiile în care Federaţia Sanitas a declanşat o grevă generală.

Leonard Bărăscu, preşedintele federaţiei Sanitas, a anunţat, ieri, că, în urma negocierilor de la Ministerul Sănătăţii, s-a luat decizia ca greva generală din sistemul sanitar să continue pentru că nu au fost rezolvate problemele pentru care cadrele medicale şi personalul TESA au întrerupt activitatea.

Aproape 82.000 de angajaţi din sistemul sanitar au intrat, ieri, în grevă generală, potrivit sindicaliştilor, în condiţiile în care nu au ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării unitare. Liderii sindicali susţin că, în perioada grevei generale, doar o treime din angajaţi asigură serviciile medicale.

Federaţia Sanitas cere includerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ - 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică - 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe - aproximativ 1.500 de persoane.

De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii.

Federaţia Sanitas a cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între angajaţii din spitalele clinice şi cele neclinice, dar şi trecerea asistenţilor sociali socială pe grila din sistemul neclinic.

SCANDAL LA CAMERĂ ÎNTRE PREŞEDINTELE COMISIEI DE MUNCĂ ŞI MINISTRUL PÎSLARU

Solomon: "Atât poate lămuri un tehnocrat!"

Preşedintele Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor, Adrian Solomon (PSD) şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru au avut un schimb dur de replici în cadrul dezbaterilor din comisiile reunite de muncă şi buget-finanţe pe marginea proiectului de lege de adoptare a OUG 20/2016. Solomon s-a declarat nesatisfăcut de răspunsurile oferite de Pîslaru, iar comentariile lui Solomon l-au iritat pe ministru.

Dragoş Pîslaru a afirmat că există impedimente de ordin legal privind modificarea substanţială a OUG 20/2016 privind salarizarea în sectorul sanitar, întrucât trebuie luat în calcul impactul bugetar şi faptul că nu se pot promova acte normative privind cheltuielile de personal din sectorul public cu 180 de zile înaintea expirării mandatului Guvernului.

"Dumneavoastră aţi dat ordonanţa şi nu a fost în cea mai fericită formă. Faptul că noi vrem să o perfectăm astăzi cu un impact bugetar chiar şi de un leu nu face decât să facă mai bună ordonanţa dumneavoastră", a replicat Adrian Solomon (PSD), preşedintele Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor, citat de News.ro.

Solomon l-a întrebat pe ministru care sunt sumele care se virează de la bugetul de stat către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Pîslaru precizând că este vorba de 2,2-2,3 miliarde de lei. "În acest moment, cheltuielile din bugetul de sănătate sunt formate din două componente: o componentă din CNAS şi care e componenta unde se discută despre pachetul de servicii şi componenta care a fost creată derogatoriu prin măsurile luate de fostul guvern pentru a putea pune pe masă o creştere care a fost bineînţeles calculată în procente şi care a întărit disensiunea din acest sector (...) Întreaga creştere pe care Guvernul Ponta a pus-o pe masă la finalul anului trecut nu e acoperită de bugetul Casei. Dacă vreţi să spuneţi că există bani la Casă pentru tot ce este acum, răspunsul este nu", a afirmat ministrul Muncii.

Răspunsul nu l-a satisfăcut pe Solomon: "Dacă atât poate să lămurească un tehnocrat. Vă spun că noi n-am înţeles nimic".

Comentariul l-a iritat vizibil pe ministrul Dragoş Pîslaru. "De ce refuzaţi un răspuns pe care vi l-am dat ştiind datele? Aţi insinuat cu tehnocraţii şi nu ştiu ce (...) M-aţi întrebat care-s transferurile, v-am spus care-s transferurile! Ce vreţi să insinuaţi mai departe?", a replicat ministrul care l-a acuzat apoi pe Solomon că încearcă "să facă spectacol" pentru că este presa de faţă.

"Dacă vreţi, dau presa afară (...) Îi rog pe cei din presă să închidă două minute camerele, că îl intimidaţi pe domnul ministru", a spus Solomon.

MINISTERUL MUNCII A TRANSMIS FEDERAŢIEI SANITAS:

"Greva declanşată nu îndeplineşte condiţiile legale"

Ministerul Muncii a transmis de vineri Federaţiei Sanitas că demersul sindical nu îndeplineşte condiţiile legale pentru declanşarea conflictului de muncă, iar Guvernul, prin Ministerul Sănătăţii, se va adresa instanţei de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei, se arată într-un comunicat al MS.

"Guvernul înţelege importanţa şi urgenţa revendicărilor Sanitas şi rămâne deschis dialogului constructiv pentru a găsi soluţii responsabile şi sustenabile bugetar, în beneficiul personalului din sistemul de sănătate. Ca şi până acum, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice îşi manifestă disponibilitatea la dialog cu toţi partenerii sociali", se precizează în comunicat.

Conform sursei citate de Agerpres, Guvernul consideră că este nevoie de responsabilitate în promovarea politicilor salariale din sectorul bugetar, mai ales în contextul în care Parlamentul urmează să dezbată amendamentele privind modificarea OUG 20/2016, ce vizează creşteri salariale pentru mai multe sectoare de activitate, cu un impact bugetar anual de aproximativ 2 miliarde de lei.

Potrivit comunicatului, solicitările Sanitas, care ar duce la majorări salariale pentru anumite categorii de personal, încalcă Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010.

"Declanşarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social - nr.62/2011. Astfel, art. 17 alin. (1) din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, prevede că «nu se pot promova acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituţia României, republicată, care să conducă la creşterea cheltuielilor de personal»s", se mai spune în comunicat.

Totodată, Ministerul Muncii a comunicat Federaţiei Sanitas că, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declanşa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat şi înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate "'Sănătate. Activităţi Sanitar - Veterinare''. Valabilitatea contractului este până la 31 decembrie 2016 şi, potrivit legii, pe durata existenţei unui CCM, "angajaţii nu pot declanşa un conflict colectiv de muncă".

"De asemenea, Legea 62/2011 mai prevede că nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaţilor pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ", afirmă sursa citată.

MS menţionează că, potrivit legii, conflictul colectiv de muncă se poate declanşa în următoarele trei situaţii clare, Federaţia Sanitas nefiind în niciuna dintre acestea: angajatorul sau organizaţia patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condiţiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat, angajatorul/organizaţia patronală nu acceptă revendicările salariaţilor (în procesul negocierii contractului colectiv) sau părţile nu ajung la o înţelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor.

"Prin urmare, nicio revendicare a Federaţiei Sanitas, respectiv modificarea OUG 43/2016 şi a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declanşării unui conflict colectiv de muncă. Ministerul Muncii atrage atenţia că o grevă se poate declanşa, conform Legii 62/2011, numai după înregistrarea conflictului de muncă la Ministerul Muncii şi după parcurgerea etapelor obligatorii prevăzute de lege, respectiv declanşarea conflictului colectiv de muncă şi parcurgerea etapei de conciliere. Guvernul, prin Ministerul Sănătăţii, se va adresa instanţei de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei", se mai arată în comunicat. (C.P.)

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sitemele de salarizari si pensii au ajuns o bataie de joc a unora sau altora. Nu este zi lasata de bunul Dumnezeu sa nu se faca modificari, solicitari, proteste, greve. Ba se iau, ba se dau.

    Parlamentarii ne dovedesc zi de zi ca sunt practic niste iresponsabil care toata ziua-buna-ziua se joaca de-a salarizarea, pensionarea, sporuirea si indemnizare, fara a tine cont ca aceste sisteme sunt vitale pentru societate si ca odata stabilite ar trebui modificate o data la citiva ani si bine. Acum este o porcarie fara seaman, care trebuie sa inceteze. 

    "Harnicia" astor parlamentari zapaciti a umplut tara de legi proaste, aiurite, incurcate, dublate si triplate de nu le mai da nimeni de capat. Avem mai multi km de legi proaste decit metri de autostrada.

    Cumva trebuie sa le fie luata zapacitilor astora din mina jucaria legiferarii. Legile necesare sa fie elaborate si propuse de o comisie competenta, iar zapacitii astia sa le adopte sau sa le respinga, fara a avea posibilitatea de a le modifica, jucindu-se cu ele. 

    1. Tehnocratii astia au facut mai mult rau tarii decat bine .IN 2016 a disparut si mecanismul de creditare- economisire cunoscut si sub numele de BPL ,CARE A FUNCTIONAT ,ani buni , in ROMANIA,ba mai mult la cei care au accesat bancara statul nu si-a platit obligatile pe 2015 si 2016 (pe un an in urma) De la 01-01-2016 ,nu se mai primesc depuneri la BPL.,DAR SA NU FIE LASATI CU OCHII IN SOARE CEI CARE AU INCA UN CONTRACT(Ce dracu " de tara e asta in care nu se respecta contractile? O sa ni se duca " buhul " in toata lumea si nimeni n-o sa mai faca contracte cu romanii )

      Mihai, ai o problema! Din pacate nu o ai numai tu. O au peste nouazeci la suta dintre cetatenii acestei tari. Ati trecut prin scoala ca gasca prin apa si din aceasta cauza nu-I intelegeti pe profesionisti! Pacat!

      La asa tara, asa parlamentari! 

      Un profesionist este Acela care se poate" lauda"ca a facut ceva concret in viata ,este Acela care intr-o functie gaseste solutii ,mai ales practice, la problemele pe care I le ridica functia Acesti tehnocrati in majoritate trec prin viata exact ca gasca prin apa,Nu cred ca au muncit serios vreodata.Prin relatii s-au agatat de functii pana au ajuns ce sunt astazi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb