Cu ceva vreme în urmă am scris în articolul "Băncile şi piaţa de capital", că dacă s-ar face un calcul de echivalenţă pe baza indicilor de eficienţă economică, acţiunile BRD ar trebui să ajungă la 23,9 RON pe bucată. Evident că nu am crezut că se va ajunge acolo, dar evoluţia acestei acţiuni care a cres-cut în foarte scurt timp de la 14,5 - 15 RON la preţul de luni 09 februarie la 19,8 RON, încep să cred că ori sînt Nostradamus, ori la BRD se va întîmpla ceva. Aproape că îmi pare rău că sînt un om cu principii. Unul dintre principiile mele este că mă ţin de cuvînt, chiar dacă acest fapt îmi produce pierderi. De exemplu am declarat că nu voi cumpăra şi deţine acţiuni la SIF-uri pînă ce acestea nu vor plăti dividendele acţionarilor reziduali.
Cum preţul acestora a crescut foarte mult, evident că am pierdut. La BRD mi-am propus să nu mai deţin acţiuni atunci cînd Nemernicul Guvern, aşa cum l-am catalogat în seria de patru articole în care am protes-tat la vînzarea sub preţul bursei a celor 7,32% acţiuni BRD, de s-au supărat oficialii băncii pe mine, deşi eu nu am scris nimic de rău de bancă, ba dimpotrivă. Faptul că am vîndut acţiunile de asemenea mi-a adus pierderi, dar nu îmi pare rău. Am avut destule compensaţii.
Creşterea ultrarapidă a preţului acţiunilor în ultimele zile mi se pare că ascunde ceva. Părerea că această creştere s-ar datora numai rezultatelor economice foarte bune într-adevăr nu este suficientă. Nici faptul că un anume cum-părător ar dori un pachet semnificativ şi nu poate realiza aceasta fără să crească preţul, nu mi se pare suficient. Mai degrabă cred că este vorba despre altceva. Iar aceasta nu poate fi decît o posibilă creştere a capitalului social. Încă de acum trei ani, un membru al CA al BRD mi-a declarat că la vremea aceea, se putea dubla capitalul social. Majorarea de capital de anul trecut a fost numai de 2/3, ocazie cu care s-au comasat două acţiuni de 0,3 RON într-una de 1,0 RON. Între timp rezervele din profitul nerepartizat a crescut an de an, căci numai circa 50% din profitul net a fost aruncat în dividende. Aşa că sursa pentru o nouă majorare există.
Cum BRD vrea să copieze modelul Transilvania şi să crească numărul de unităţi operative cu 200, de la 330 la 530, este de presupus că doreşte creşterea cotei sale de piaţă. În consecinţă şi profiturile vor creşte şi se va ajunge din nou ca rezerva legală să depăşească capitalul social şi banca să trebuiască să plăteas-că impozite mai mari, datorită obligaţiei de a asigura rezerva legală din profitul net şi nu din brut. De aceea suspectez că această intenţie a băncii a transpirat la salariaţi, care este posibil să o colporteze spre exterior. Cum de regulă creşterea capitalului social creşte capitalizarea bursieră, consider că este o motivaţie valabilă pentru creşterea preţului din ultima perioadă.
Bănuiala mea este întărită de faptul că la începutul anului 2003, preţul acţiunilor BRD a început cu cîteva săptămîni înainte ca societatea să anunţe dublarea capitalului social de la 1.742,25 miliarde la 3.484,5 miliarde. Cum de regulă creşterea capitalului social creşte capitalizarea bursieră, consider că este o motivaţie valabilă pentru creşterea preţului din ultima perioadă. Căci speranţa pentru dividende care să concureze măcar şi pe departe cu sumele obtenabile din dobînda la depozite de valoarea acţiunilor este o utopie. Iar depozitarea banilor la bănci, cel puţin în ultimul an, a fost cea mai mare greşeală a unui om care ştie să facă bani.
Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.