CU NOUL ANUNŢ DE PRIVATIZARE Liber la CFR Marfă pentru Dan Diaconescu

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 17 mai 2013

Dan Diaconescu: "Noul anunţ este invitaţie directă a domnului Fenechiu pentru mine la privatizarea CFR Marfă".

Dan Diaconescu: "Noul anunţ este invitaţie directă a domnului Fenechiu pentru mine la privatizarea CFR Marfă".

Update 11:01:

După circul privatizării eşuate a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, de anul trecut, instrumentat de ministrul Daniel Chiţoiu, acum este rândul domnului Fenechiu să îşi demonstreze incompetenţa, ratând privatizarea CFR Marfă, susţine Mihai-Răzvan Ungureanu într-un comunicat de presă emis redacţiei.

Mihai-Răzvan Ungureanu declară că zilele acestea am asistat la un nou eşec al guvernării Ponta, adăugând: "În urmă cu o săptămână, premierul Victor Ponta dădea asigurări că a "cerut date" şi că există "trei investitori serioşi interesaţi de privatizarea CFR Marfă". Şi ministrul transporturilor, Relu Fenechiu, spunea că ofertele depuse "sunt eligibile". După a doua etapă de selecţie, niciunul dintre cei trei ofertanţi nu a trecut în etapa următoare, toţi având documentaţiile incomplete.

"Mă întreb, de unde şi-au luat cei doi domni datele despre acei investitori? Oare primul-ministru al României, care are la dispoziţie atatea mecanisme de verificare, a fost greşit informat? Sau de fapt, habar nu avea despre ce vorbeşte şi a minţit, din nou, din dorinţa de a părea în faţa românilor un premier profesionist şi implicat?"

Preşedintele FC îl acuză pe Victor Ponta că dă dovadă de incoştienţă, "dându-i domnului Fenechiu pe mână şi a doua încercare de privatizare a CFR Marfă, având în vedere că termenul impus de FMI pentru desemnarea ofertantului câştigător este 20 iunie. Premierul nu realizează, sau poate nu este interesat de consecinşele pe care România va fi nevoităă le suporte dacă ratăm acest termen".

---

Se pare că autorităţilor nu le place liniştea, atâta vreme cât, peste noapte, au schimbat radical condiţiile de participare la privatizarea CFR Marfă, lăsând, practic, cale liberă celor pe care, iniţial, doreau să-i ocolească, cel puţin la modul declarativ.

În ultimele luni, atât premierul Victor Ponta, cât şi ministrul trans-porturilor Relu Fenechiu au făcut referire la omul de televiziune Dan Diaconescu, afirmând că acesta "nu va avea nicio şansă" să participe la procesul de privatizare a companiei de stat.

Recent, primul-ministru spunea: "La această privatizare nu pot participa tot felul de oameni, cum a fost în cazul Oltchim", dând asigurări că la vânzarea CFR Marfă nu va mai putea fi "show".

Dan Diaconescu a produs un astfel de "show" la care fac referire guvernanţii cu ocazia privatizării eşuate a Oltchim, la acest proces omul de televiziune fiind desemnat câştigător. După ce s-a plimbat cu un sac cu bani prin Bucureşti, Dan Diaconescu nu a achitat contravaloarea solicitată pentru vânzarea Oltchim, astfel, privatizarea eşuând.

Exact de acest lucru declarau autorităţile că se tem şi, ca urmare, în anunţul iniţial de privatizare au pus "nişte condiţii destul de drastice", potrivit lui Relu Fenechiu. Mai precis, participanţii la procedură (persoa-ne fizice, juridice sau consorţii) erau obligaţi să aibă o cifră de afaceri medie anuală, în ultimii trei ani, de minim 100 de milioane de euro, iar, în cazul unei asocieri, fiecărui membru al acesteia i se cerea un venit mediu anual, în ultimii trei ani, de minim 30 de milioane de euro.

După ce, în urmă cu două zile, toţi cei trei ofertanţi pentru etapa de precalificare au fost respinşi, Ministerul Transporturilor a postat pe site-ul său un nou anunţ de privatizare a CFR Marfă.

Potrivit noului anunţ, cifra medie de afaceri realizată de participanţi, în ultimii trei ani, trebuie să fie de 20 de milioane de euro, de cinci ori mai mică faţă de valoarea impusă iniţial.

Mai mult decât atât, acest venit poate fi propriu sau cumulat cu cel al persoanelor juridice afiliate aflate sub controlul său, prevedere care nu apărea în cadrul primului anunţ.

Ceea ce-i eliberează definitiv calea lui Dan Diaconescu pentru participarea la această privatizare este faptul că prevederea potrivit căreia fiecare membru al unei asocieri ar fi trebuit să aibă o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro a fost eliminată definitiv din anunţ.

În aceste condiţii, Dan Diacones-cu ne-a spus, ieri, că va studia noul anunţ de privatizare şi că va lua în calcul participarea la acest proces, menţionând: "Noul anunţ este invitaţie directă a domnului Fenechiu pentru mine la privatizarea CFR Marfă. Dacă este aşa, mă bag".

Dorind să aflăm ce părere are premierul Victor Ponta despre acest anunţ de privatizare a operatorului nostru feroviar de marfă, am trans-mis o solicitare Executivului, la care nu am primit răspuns, până la închiderea ediţiei. Andrei Zahares-cu, purtătorul de cuvând al Guvernului, ne-a spus că, pe tema privatizării CFR Marfă, doar ministrul transporturilor ne poate răspunde la întrebări şi că acesta nu are de ce să-i ceară părerea lui Victor Ponta în legătură cu procedura de vânzare a companiei de stat.

Relu Fenechiu nu a răspuns, ieri, sms-urilor şi apelurilor noastre telefonice.

Autorităţile nu mai cer ca licenţa de transport să fie în vigoare

Printre condiţiile care au fost relaxate în noul anunţ de privatizare a CFR Marfă sunt şi cele ce privesc asociaţiile de investitori, cărora, în anunţul iniţial, li se cerea, ca alternativă la cifra de afaceri de 100 milioane euro, să deţină sub aministrare active în valoare de minim 300 de milioane de euro, în ultimii trei ani financiari încheiaţi. Acum, şi această solicitare a fost eliminată.

Cei care vor participa la privatizarea companiei de stat vor trebui să deţină o licenţă de transport de marfă sau oricare altă aprobare emisă de o autoritate competentă în domeniul transporturilor cu cel puţin trei ani înainte de data depunerii documentelor de participare. Dacă, iniţial, această licenţă trebuia să fie "în vigoare" şi să fi fost "deţinută neîntrerupt şi fără încălcări semnificative" în cei trei ani, acum, aceste condiţii nu mai există în anunţ.

De asemenea, participanţilor la privatizarea CFR Marfă li se solicită scrisori de bonitate bancară, după ce, în primul anunţ, li se solicitau scrisori de confort.

Scrisoarea de bonitate cuprinde informaţii de interes general (situaţia conturilor, forma de organizare, obiectul de activitate, situaţia creditelor, dacă este cazul) şi date referitoare la performanţele financiare, neconstituind un angajament din partea băncii pentru acordarea unor credite sau angajamente viitoare.

În schimb, scrisoarea de confort este un document eliberat de către instituţia bancară care certifică exis-tenţa şi disponibilitatea fondurilor necesare încheierii unui contract comercial/tranzacţie, precum şi angajamentul băncii de a pune la dispoziţie respectivele fonduri, în anumite condiţii, eliberându-se anterior încheierii unei tranzacţii financiare sau comerciale şi facilitând finalizarea tranzacţiei respective.

Deschiderea ofertelor de precalificare şi lista scurtă - în aceeaşi zi

Noul calendar de privatizare prevede că potenţialii cumpărători trebuie să depună documentele de precalificare până la data limită de 23 mai, deschiderea plicurilor fiind anunţată pentru aceeaşi zi, la ora 14.00 şi lista scurtă urmând să fie anunţată tot în aceeaşi zi. Cu alte cuvinte, evaluările tuturor celor care vor depune oferte de precalificare vor fi făcute pe parcursul unei jumătăţi de zi...

Cei înscrişi pe lista scurtă vor trebui să depună, până la 5 iunie, oferta preliminară şi neangajantă, comisia de privatizare urmând să poarte negocieri cu fiecare dintre aceştia începând din 6 iunie.

Pentru participarea la licitaţia cu ofertă în plic, potenţialii cumpărători trebuie să depună, până cel mai târziu la 19 iunie, documentele de participare care nu au fost solicitate în faza de precalificare, oferta de cumpărare în plic sigilat şi dovada privind achitarea taxei de participare la licitaţie.

Termenul pentru deschiderea ofertelor şi anunţarea câştigătorului a rămas data de 20 iunie.

Ministerul Transporturilor nu a modificat nici preţul de pornire a licitaţiei, care a rămas la valoarea de circa 780 de milioane de lei, preţul dosarului de prezentare, de 10.000 de euro, taxa de participare la procedură, rămasă la 20.000 de euro şi garanţia de participare, care se ridică la 10 milioane de euro.

Pentru precalificare, investitorii trebuie să prezinte şi o scurtă descriere a strategiei de dezvoltare a CFR Marfă pentru următorii cinci ani, care să includă propuneri privind dezvoltarea naţională şi regională, strategia operaţională, investiţiile estimate, sursele de finanţare ce vor fi folosite şi propunerea unei politici privind angajaţii companiei.

Surse apropiate procedurii ne-au spus că noile condiţii ar fi fost stabilite atât pentru a avantaja societatea TTS, care a cumpărat caietul de sarcini, dar nu a mai depus documente pentru precalificare, cât şi pentru ca o parte din cei trei ofertanţi să îndeplinească unele condiţii pe care nu le îndeplineau, cum ar fi cifra de afaceri.

TTS Group deţine o divizie de transport feroviar şi rutier şi una de transport naval şi operare portuară, prima dintre acestea - Transfer International Spedition - fiind înfiinţată în 1994 şi având capital 100% privat. Compania oferă servicii de expediţii şi logistică pentru transportul feroviar şi combinat al tuturor tipurilor de mărfuri în vrac sau ambalate, atât în trafic intern, cât şi internaţional.

TTS este deţinută de Alexandru Mihăilescu şi International Finance Corporation - divizia de investiţii a Băncii Mondiale, sub 10% din acţiuni fiind deţinute de persoane fizice.

Documentaţia de participare pentru precalificarea la privatizarea CFR Marfă a fost depusă de compania americană OmniTRAX, despre care s-a scris că ar avea realaţii cu omul de afaceri Cristian Burci, Grup Feroviar Român (GFR), care aparţine Grupului Grampet, deţinut de Gruia Stoica şi asocierea dintre Transferoviar Grup (TFG) - care-l are ca proprietar pe Călin Mitică - şi fondul de investiţii Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria.

Miercuri, după ce aceştia trei au fost descalificaţi din cursa de privatizare a companiei de stat, premierul Victor Ponta a declarat că procedura de privatizare a CFR Marfă va fi reluată de săptămâna viitoare, după ce va fi modificat caietul de sarcini, pentru a impune condiţii de participare mai puţin restrictive, precizând că vina nu aparţine Ministerului Transporturilor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. An curand nu vom mai avea nici o gaura neagra an economie.Daca FMI ne cere sa vindem tara o vindem.Nu ma asteptam de la domnul Ponta la asa ceva.

    Frica guvernantilor ca impostorul DD se"va baga "si in privatizarea CFR marfa este inca un semn ca impostura este contagioasa.

    Toate institutiile statului au tratat pe acest circar de doi bani ca pe un om serios,de aceea a prins curaj. 

    1. Parca justitia era libera! Ce se intampla cu acest impostor SeReIst? De ce nu e inca la zdup dupa parodia de anul trecut facuta cu Ponta!Fals si uz de fals, inselaciunasi inca 7-8 capete de acuzare, ce asteapta Nita a lui Ponta ....sa lamureasca dosarul revolutiei si dupa aia sa-si faca treaba? ce procuratura avem in Romania?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb