CU O CREŞTERE DE PESTE 30% A COTAŢIEI, Brokerii: SIF Oltenia, performerul anului în rândul SIF-urilor

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 decembrie 2013

Brokerii: SIF Oltenia, performerul anului în rândul SIF-urilor

AAF: SIF Transilvania, singura societate de investiţii financiare care mai înregistrează scădere de activ, de -7,4%

Anul acesta a fost, per ansamblu, unul bun pentru cele cinci societăţi de investiţii financiare, cea mai importantă creştere a cotaţiei aparţinând SIF5 Oltenia, apreciază brokerii.

Evoluţiile au fost, însă, mixte, potrivit lui Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst la SSIF Broker, domnia sa apreciind că cele mai notabile mişcări au fost cea a SIF5 Oltenia, care, de la începutul anului, a avansat cu aproximativ 31%, şi cea a SIF3 Transilvania, care s-a diminuat cu 9%, în aceeaşi perioadă.

"Aceste evoluţii divergente au la bază atât dinamica valorii activului net, de +10,6% ytd (n.r. year to date - de la începutul anului până acum), la SIF5, de -7,4% ytd la SIF3, dar şi alţi factori", ne-a transmis Andrei Rădulescu.

Creşterile semnificative înregistrate de SIF-uri, în acest an, sunt mai mici decât cele din 2012, însă, în funcţie de evoluţia discuţiilor pe tema posibilei modificări a pragului de deţinere, cotaţiile acestor emitenţi s-ar putea aprecia, iar în structura acţionariatului ar putea apărea repoziţionări, ne-a transmis Nicu Grigoraş, Director Departament Front Office la Intercapital Invest. Domnia sa ne-a declarat: "SIF-urile încheie anul 2013 cu aprecieri semnificative, însă mult sub cele înregistrate în anul precedent. Deşi a rămas cea mai tranzacţionată societate de investiţii, SIF Transilvania nu a mai adus investitorilor printre cele mai mari randamente ca în 2012, SIF Oltenia fiind societatea de investiţii care a performat cel mai bine. Evoluţia comparativă a SIF-urilor din 2013 poate sugera o schimbare de percepţie a investitorilor. În anii care vin, este foarte posibil ca politicile investiţionale mai echilibrate să fie preferate politicilor agresive de distribuire a dividendelor, care se pot dovedi nesustenabile pe termen mediu şi lung. Având în vedere structura activelor administrate şi diferenţierea politicilor de administrare a acestora, pentru anul viitor, ne putem aştepta la evoluţii mai puţin corelate pentru cele cinci societăţi de investiţii.

Dacă discuţiile despre o posibilă modificare a pragului de deţinere vor continua sau chiar se vor intensifica, atunci am putea vedea evoluţii pozitive ale SIF-urilor şi noi repoziţionări în structura acţionariatului".

Eventuala creştere a pragului de deţinere la SIF-uri, precum şi scăderea cvorumului pentru AGEA ar putea contribui la evoluţia pozitivă a celor cinci societăţi de investiţii financiare, ne-a precizat şi brokerul Simion Tihon, de la "Prime Transaction". Printre cele mai importante evenimente din acest an, domnia sa a numit schimbarea conducerii la SIF1 Banat-Crişana, preluarea SAI Muntenia de către SIF1 Banat-Crişana (în proporţie de 50%), trecerea la sistemul dualist de conducere la SIF3 Transilvania, modificarea consiliului de administraţie la SIF2 Moldova, apariţia discuţiilor privind reducerea cvorumului la SIF-uri şi o nouă majorare a pragului de deţinere.

Brokerul de la Prime Transaction ne-a declarat: "2013 a fost un an al schimbărilor în privinţa SIF-urilor. Printre evenimentele semnificative aş spune că se află: schimbarea conducerii SIF1 Banat-Crişana, fapt care a dus la o abordare nouă în privinţa repartizării profitului, abordare sancţionată de investitori; prealuarea SAI Muntenia de către SIF1; trecerea la sistemul dualist de conducere la SIF3; modificarea CA-ului la SIF2; apariţia discuţiilor legate de reducerea cvorumului la SIF-uri şi chiar o nouă majorare a pragului de deţinere (aceste discuţii sunt o consecinţă a intenţiei nereuşite din partea SIF1 de a demara un program de răscumpărare de acţiuni); vânzările importante din portofoliul SIF3, pentru susţinerea unor dividende cu randament ridicat. În ceea ce priveşte evoluţia preţului acţiunilor, calitatea portofoliului SIF-urilor a făcut diferenţa. Astfel, SIF5 Oltenia a înregistrat o creştere de peste 30% la care se adaugă şi dividendele. Perspectivele rămân pozitive pentru SIF-uri, în condiţiile în care sunt premise pentru creşterea activelor deţinute. Totodată, eventuala creştere a pragului de deţinere şi scăderea cvorumului pentru AGEA pot fi factori suplimentari de creştere".

Cotaţiile celor cinci SIF-uri vor continua trendul ascendent până în perioada 15 februarie - 15 aprilie, potrivit lui Bogdan Gherghe, analist Tradeville. Domnia sa ne-a transmis: "SIF-urile au confirmat aceeaşi evoluţie ciclică din ultimii ani, perioada de maxime fiind stabilită în preajma datelor de anunţare a dividendelor anuale, ulterior, fiecare dintre cele cinci SIF-uri evoluând în funcţie de profitul net raportat şi de portofoliul net. Până în prezent, performerul anului rămâne SIF Oltenia, investitorii fiind atraşi atât de structura portofoliului, în special de revenirea BCR pe profit şi posibilitatea valorificării acestei participaţii, cât şi de rezultatul net foarte bun, care ar asigura dividende consistente anul următor.

Pentru 2014, luăm în calcul aceeaşi dinamică sezonieră şi o continuare a aprecierilor cotaţiilor până în perioada 15 februarie - 15 aprilie, dar şi potenţialul pozitiv al pieţei de capital din România. La acestea s-ar putea adăuga modificările legislative anunţate care ar putea ajuta demararea de programe de răscumpărare, achiziţiile între cele cinci fonduri sau creşterea pragului maxim de deţinere".

Cu cât orizontul investiţional este mai mare, cu atât este mai ridicat şi riscul ca investitorii să marcheze pierderi de capital la vânzarea acţiunilor SIF, potrivit lui Mihai Iulian Căruntu, coordonatorul echipei Cercetare Piaţa de Capital, din cadrul Direcţiei Strategiei Cercetare de Piaţă şi Macroeconomică a BCR. Domnia sa ne-a transmis: "Exceptând SIF5 Oltenia, la celelalte SIF-uri cheltuielile operaţionale sunt sensibil mai mari decât dividendele încasate de la societăţile din portofoliu. Acest lucru înseamnă că dividende generoase precum cele distribuite în ultimii ani de SIF3 Transilvania, dar, de asemenea, şi de SIF4 Muntenia şi SIF2 Moldova, pot fi susţinute doar cu vânzări substanţiale de active. Însă doar cu vânzări de active şi fără investiţii care să absoarbă o parte importantă a cash-ului din exituri, NAV-urile (n.r. valoarea activelor nete) se vor contracta şi preţurile de la BVB vor urma inevitabil scăderea NAV-urilor. Astfel, cu cât orizontul investiţional este mai mare, cu atât creşte riscul ca investitorii să marcheze pierderi de capital la vânzarea acţiunilor SIF şi nu este tocmai obligatoriu ca pierderile de capital să fie recuperate în timp prin dividendele încasate. Sub această logică, dintre cele trei SIF-uri, este notabil totuşi că SIF2 Moldova şi-a conservat activele în ultimii ani, graţie unui program de investiţii consistent, fapt care îl diferenţiază deocamdată de SIF3 Transilvania şi SIF4 Muntenia. De remarcat în acest sens a fost poziţionarea SIF2 Moldova pe Fondul Proprietatea încă înainte de listare şi care a compensat dezinvestirea din sectorul bancar. Aşadar, în cazul SIF-urilor care vor continua să distribuie dividende generoase, acest fapt nu susţine cotaţiile, deoarece astfel de dividende, asociate, de regulă, unor profituri nete de peste 80-100 milioane lei, fiind în mod evident nesustenabile. Cazul special al SIF1 Banat-Crişana, care nu a distribuit dividende pe 2012, rămâne unul în evaluare, în sensul că nedistribuţia de profit ca dividende nu a fost, până în prezent, compensată printr-un program de investiţii convingător pentru piaţă. Din această perspectivă, un exerciţiu de transparentizare a strategiei de administrare continuă să fie de dorit, la fel ca şi în cazul SIF4 Muntenia, unde nu s-a asumat explicit o strategie de administrare după preluarea de către SIF1 a societăţii de administrare".

La finele lunii noiembrie, nivelul cumulat al activelor nete SIF a fost de 6,6 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 1,4% faţă de luna anterioară şi cu 9,6% în 2013, potrivit celor mai recente date ale Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF).

Urmărind evoluţia activelor nete în luna noiembrie, se observă creşteri la SIF Moldova (3,9%), SIF Muntenia (1,0%) şi SIF Oltenia (2,0%), în timp ce SIF Banat-Crişana (-0,1%) şi SIF Transilvania (-0,07%) au înregistrat uşoare diminuări ale activelor nete în luna raportată, precizează AAF. Pe ansamblul anului, SIF Transilvania este singura societate care mai înregistrează scădere de activ, de -7,4%, punctează Asociaţia.

Nivelul preţurilor de închidere la finele lunii raportate confirmă evoluţia ezitantă din ultima perioadă, astfel că, după ce în septembrie toate SIF-urile înregistrau creşteri, în octombrie, doar SIF Oltenia a mai înregistrat o evoluţie ascendentă, iar, în noiembrie, toate SIF-urile a revenit în urcare, potrivit AAF.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cum sif1 nu este pe primul loc cu toti banii de dividende opriti pentru "investitiile" grupului Romenergo-Balteanu ?

    1. vezi tranzactia Hote "NU MA UITA" Azuga TURISM. nea grigoras mai bine lasa-te de meserie incearca sa mergi la pescuit, daca nu stii iti spun eu investitori nu prefera o politica de investitii echilibrata ci politica agresiva de dividende la SIF-uri in periaoda in care activele sunt ieftine prefer sa-mi iau bani si sa cumpar active subevluate de criza decat politica prudenta si furtul sistematic din sif-uri. dar pentru a intelege asta e nevoie de 2 neuroni daca e unul e greu ca patineaza.

      daca SIF1 vrea sa vanda compelxul Azuga cu telegondola cu tot, s-ar putea sa il vanda cu pret mult mai mare deca cel cu care l-a cumparat. Mai cauta prin ziare si vezi ce a cumparat defapt si de ce a costat atat.

      dar asa e cand vorbim fara sa stim

      s-a vazut si la TRANSILVANIA CONSTRUCTII SA, cand a cumparat toata lumea a strigat ca arunca cu banii si sunt interesa, dar dupa ce a vandut la pret mai mare actiunile, toata lumea a tacut, nu a mai zis ca a facut bine Balteanu 

      vinde SIF1 daca nu iti convine, au destul alternative, nu te tine nimeni actionar la SIF1 cu forta

    sper sa nu se gandeasca la furat Biltanu

    ce a facut in 2013 este o tampenie.Cum dracu sa iti dai singur bani prin obligatiuni??cum dracu sa iti vinzi hotelu lui SIF1??De ce dracu nu a putut sa se abtina??Ce minte au astia care fac afaceri in tara asta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb