Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti implementează proiectul strategic "Resurse umane pentru o creştere inteligentă şi inclusivă în sectorul serviciilor", cu o durată de 18 luni şi o valoare a asistenţei nerambursabile de 13.773.636,15 lei, ce are în vedere îmbunătăţirea capacităţii de ocupare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă şi a şomerilor, în special de lungă durată, prin dezvoltarea şi implementarea unui program integrat pentru intervenţii active de ocupare, conform unui comunicat remis azi redacţiei.
Proiectul (POSDRU/125/5.1/S/135301) este cofinanţat din Fondul Social European - Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 5 - "Promovarea măsurilor active de ocupare", domeniul major de intervenţie 5.1 - "Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare". Activităţile sale vizează un grup-ţintă format din minimum 1.090 de persoane.
Unul dintre obiectivele proiectului este dezvoltarea încrederii în sine şi motivarea grupului-ţintă prin activităţi specifice de consiliere individuală şi de grup cu elemente de life coaching. Alt obiectiv se referă la corelarea aptitudinilor individuale, educaţiei şi potenţialului de muncă cu oportunităţile de pe piaţa muncii pentru membrii grupului-ţintă, prin dezvoltarea şi furnizarea unor servicii de orientare şi consiliere profesională. Totodată, sunt avute în vedere creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale şi personale pentru minimum 995 de membri ai grupului-ţintă, prin furnizarea unor programe de formare, şi crearea premiselor pentru începerea unei activităţi independente pentru cel puţin 30 membri ai grupului-ţintă, prin furnizarea serviciilor de consultanţă. Nu în ultimul rând, proiectul vizează facilitarea accesului la piaţa muncii şi găsirea unui loc de muncă pentru cel puţin 130 de persoane din grup, prin furnizarea de servicii de mediere.
"Valoarea adăugată a proiectului este dată de utilizarea unor teste psihometrice moderne pentru evaluarea intereselor, personalităţii şi aptitudinilor pe baza cărora grupul ţintă va fi orientat către activitatea antreprenorială sau către 6 programe de formare profesională destinate ocupaţiilor specifice departamentelor suport din cadrul firmelor ce activează în sectorul servicii. Persoanele orientate către activitatea antreprenorială vor beneficia de consultanţă şi asistenţă pentru înfiinţarea şi operaţionalizarea unei afaceri iar cele formate vor beneficia la finalul cursurilor de servicii de mediere şi integrare pe piaţa muncii", se mai arată în comunicat.
ASE colaborează, în acest proiect, cu Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă Slatina, SC Acacia Consultanţă & Project Management SRL şi Economic&Business Research Center SRL.