Actualizare 15:27 Raluca Prună: "Nu comentez cazul lui Petre Tobă; constat că lupta anticorupţie funcţionează"
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, nu doreşte să comenteze cazul ex-ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, afirmând însă că a constatat că "lupta anticorupţie funcţionează", potrivit unor surse din presă.
"Nu comentez. Este o decizie pe care a luat-o parchetul şi, exact cum v-am obişnuit de fiecare dată, n-am să comentez deciziile parchetului. Dar constat că lupta anticorupţie funcţionează şi mă bucur", a declarat, astăzi, Raluca Prună, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, conform aceloraşi surse.
(M.I.)
-------
Actualizare 11:41 Surse: Dudu Ionescu este una din variante pentru preluarea ministerului de interne
Consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui Iohannis, Constantin Dudu Ionescu, este una din variante pentru preluarea ministerului de interne, dupa demisia lui Petre Tobă, potrivit unor surse apropiate palatului Cotroceni, citate de HotNews.ro.
Conform surselor, lui Dudu Ionescu i s-a făcut această propunere, însă consilierul prezidenţial ar privi cu rezerve această ofertă. Nu este clar în acest moment dacă Dudu Ionescu va accepta sau nu propunerea de a prelua ministerul de interne.
(L.B.)
----------
Actualizare 11:00 Surse: Dragoş Tudorache, interimar la Interne
Dragoş Tudorache, şeful cancelariei premierului Dacian Cioloş, este luat în calcul pentru interimatul de la Ministerul de Interne, în urma demisiei lui Petre Tobă, potrivit unor surse citate de Antena 3.
Dacă va fi numit, Tudorache urmează să fie ministru interimar la Interne, timp de 45 de zile.
Dragoş Tudorache ocupă în prezent funcţia de şef al cancelariei premierului.
(I.S.)
----------
Actualizare 09:21 Petre Tobă: "Am fost permanent atacat, încă din primele zile ale mandatului, din considerente politice"
Petre Tobă, ministrul demisionar al Afacerilor Interne, a afirmat, într-o postare pe pagina de Facebook a ministerului, că a fost atacat permanent încă din primele zile ale mandatului din "considerente de natură politică".
Petre Tobă le-a transmis aseară colegilor din minister: "Dragi colegi, pentru toate aceste realizări şi pentru modul în care v-aţi făcut datoria pe perioada mandatului meu de ministru, vă mulţumesc.
Am fost permanent atacat încă din primele zile ale mandatului, dar nu pentru ceea ce am făcut în plan profesional, pentru proiectele iniţiate sau activitatea mea ca ministru, ci din alte considerente, de natură politică.
Subliniez că nu am făcut politică şi nu voi face nici în viitor, nu am urmărit ca funcţia de ministru să devină o trambulină pentru a accede în viaţa politică, ci voi fi dedicat muncii profesionale, voi fi permanent în slujba ţării şi a cetăţeanului, aşa cum o fac de peste 26 de ani.
În această perioadă am rezistat tentaţiei de a abandona, deoarece am avut permanent alături de mine sprijinul colegilor din ministerul afacerilor interne din toate armele şi de aceea, încă o dată, vă mulţumesc".
Acesta a precizat că ştia, la momentul învestirii, că un an electoral înseamnă un an "de zbateri".
"Istoria anilor electorali asta demonstrează - în anii 2009 şi 2012, MAI a avut câte 5 miniştri. Cu toate acestea, mi-am asumat această provocare, iar prin ceea ce am făcut pentru instituţie şi, în special pentru cetăţeni, eu cred că a meritat", a mai scris ministrul demisionar.
Tobă s-a mai declarat onorat că a condus Ministerul Afacerilor Interne într-o perioadă "deosebit de grea", în care aşteptările au fost foarte mari.
Acesta a precizat: "Am acceptat funcţia de ministru de interne cu multă responsabilitate, ştiam foarte bine problemele cu care se confruntă Ministerul Afacerilor Interne.(...) Când am preluat conducerea ministerului se înregistra un deficit de peste 11.000 de angajaţi. Am anticipat pierderile de personal şi am luat toate măsurile pentru diminuarea acestora: treceri în corpul ofiţerilor din cadrul agenţilor/ subofiţerilor cu studii superioare, rechemarea în activitate a foştilor angajaţi, încadrare din sursă externă şi suplimentarea cifrelor de şcolarizare. După cum cunoaşteţi, în acest an a avut loc un proces accelerat de schimbare de generaţii, o întinerire rapidă a aparatului de lucru, cu plusurile şi minusurile specifice. Cu toate eforturile depuse, până în august au fost înregistrate peste 7.000 de ieşiri din sistem şi au fost încadrate 4.730 de posturi, deficitul fiind în prezent de peste aproximativ 16.000 de angajaţi. De aceea, am iniţiat o a patra etapă de ocupare a posturilor vacante, prin concurs, cu recrutarea candidaţilor din sursă externă", a adăugat ministrul.
Tobă a indicat şi o serie de măsuri adoptate în timpul mandatului său.
"Prin măsurile adoptate, acţiunile derulate în mediile cu risc infracţional, reacţia rapidă la evenimente şi suplimentarea dispozitivelor implicate în gestionarea evenimentelor şi a adunărilor publice de amploare, în România s-a înregistrat cea mai mică valoare a infracţionalităţii din ultimii 9 ani", a menţionat Tobă.
Printre "realizările" MAI de anul acesta, ministrul demisionar a enumerat buna desfăşurare a alegerilor locale, creşterea nivelului de securitate la incendiu, îmbunătăţirea semnificativă a dotării IGSU, creşterea eficienţei acţiunilor desfăşurate pentru combaterea migraţiei şi a şederii ilegale pe teritoriul naţional.
Petre Tobă a mai susţinut: "Prin activitatea desfăşurată în această perioadă, Ministerul Afacerilor Interne şi-a adus o contribuţie majoră la faptul că astăzi România este recunoscută ca un stat sigur, factor de stabilitate şi securitate la nivel regional şi nu numai. Dar cel mai important lucru este faptul că toate aceste realizări nu se regăsesc doar în analize şi statistici, ci sunt percepute în mod direct de către cetăţeni, cel mai important barometru de evaluare a activităţii unei instituţii. Astfel, prin activitatea desfăşurată, structurile MAI sunt între primele instituţii în care cetăţenii au încredere, în toate sondajele realizate la nivel naţional".
(S.A.)
-----------
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a intrat în colimatorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, zeci de şefi ai serviciului secret al ministerului, dar şi ministrul Petre Tobă fiind acuzaţi, în această săptămână, de infracţiuni diverse. Acţiunile DNA sunt cu atât mai interesante cu cât au loc cu patru luni înainte de organizarea alegerilor parlamentare din decembrie, în condiţiile în care MAI joacă un important în coordonarea activităţilor de organizare a scrutinului.
Aseară, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a anunţat că a decis să îşi prezinte demisia din funcţie pentru a evita implicarea MAI într-un scandal public în prag de alegeri.
Petre Tobă a mai spus: "Resping cu tărie acuzaţiile aduse şi sunt la dispoziţia organelor de anchetă pentru clarificarea oricărei situaţii. Menţionez că toate faptele prezentate sunt anterioare mandatului meu, iar procurorul de caz a avut acces la toate documentele necesare instrumentării cauzei, inclusiv la cele clasificate «secret de stat»".
Laura Codruţa Kovesi, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a solicitat, aseară, sesizarea preşedintelui României pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a lui Petre Tobă, ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului în dosarul foştilor şefi DIPI, potrivit unui comunicat al DNA.
Solicitarea referitoare la efectuarea urmăririi penale faţă de Petre Tobă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în 1 aprilie 2016, în contextul în care, la DNA, se afla în instrumentare dosarul 20/P/2016 (n.r - prin care au fost trimişi în judecată Gabriel Oprea şi alte persoane), acesta, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente.
DNA precizează: "Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală şi cele din domeniul informaţiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reţinută în sarcina funcţionarilor acuzaţi penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative. Concret, în prezenta cauză, s-a constatat că ministrul Afacerilor Interne Tobă Petre a refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conţinutul constitutiv al infracţiunilor de abuz în serviciu şi deturnare de fonduri, adică într-o situaţie în care este exclusă protecţia informaţiilor clasificate, conform art. 3 din Legea nr. 182/2002, privind protecţia informaţiilor clasificate, întrucât ar conduce la ignorarea art. 10 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil care include dreptul de informare asupra acuzaţiei penale)".
Totodată, necesitatea declasificării normativelor menţionate are la bază, conform DNA, şi prevederile art. 137 din Constituţia României, potrivit cărora gestionarea şi controlul fondurilor instituţiilor publice trebuie reglementate prin normative neclasificate, respectiv prin legi.
Procurorii susţin: "Lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale. Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI)".
Sursa citată precizează că, în situaţii absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protecţia martorilor şi, respectiv, deturnarea fondurilor operative), ministrul Tobă a procedat complet diferit: a declasificat normativele MAI în dosarul nr. 596/P/2015, dar a refuzat solicitarea procurorilor în dosarul nr. 20/P/2016.
DNA menţionează: "Astfel, ministrul Tobă a dat curs, în luna ianuarie 2016, solicitării DNA şi a declasificat normele privind administrarea şi controlul fondurilor pentru protecţia martorilor, gestionate de o structură a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM), o parte dintre norme fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de ONPM fiind o categorie specială de fonduri operative".
În dosar, mai sunt cercetaţi foşti şefi DIPI, pentru fapte privind schimbarea destinaţiei fondurilor alocate pentru cheltuieli operative către cheltuieli de protocol.
De asemenea, procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de 18 angajaţi DIPI pentru infracţiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu sub forma complicităţii, fals şi uz de fals.
Procurorii au constatat că angajaţi din cadrul DIPI, sub pretextul existenţei unor cheltuieli pentru activităţi informativ-operative, au întocmit rapoarte care au fost aprobate de persoane din conducere şi în baza cărora sume din fondurile operative au fost folosite, în mod nelegal, pentru cheltuieli de protocol, înzestrarea instituţiei ori au fost folosite în interes personal de către persoane din conducerea instituţiei.
• Cioloş despre Tobă: "Este cel mai bine şi pentru dânsul şi pentru Guvern să plece"
Premierul Dacian Cioloş a afirmat ieri că ar fi "cel mai bine" ca ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, să îşi dea demisia.
"Un lucru este clar, indiferent despre cine ar fi vorba în Guvern, cineva care are semnătura mea sau propunerea mea pentru a fi numit sau demis, evident că în aceste condiţii cred că trebuie sau să îşi dea demisia sau, dacă nu, o să îi cer eu să plece. (...) Este evident că, în aceste condiţii, este cel mai bine şi pentru dânsul şi pentru Guvern ca dânsul să plece", a spus Cioloş, întrebat cu privire la situaţia ministrului de Interne, Petre Tobă.
1. MINGII?
(mesaj trimis de Ion în data de 02.09.2016, 09:53)
Daca isi cumpara oprea un singur MINGI, mai ziceam. Dar si-a cumparat mai multe MINGII. Aaaalta treaba!
1.1. mingii (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de haha în data de 02.09.2016, 10:07)
1 minge = mingi
2 mingi = mingii
3 mingi = mingiii
4 mingi = mingiiii
5 ........