CU TOATĂ SECETA DIN ACEST AN Administraţia Canalelor Navigabile estimează o depăşire a recordului istoric de trafic

Dan Nedelcu
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 4 septembrie 2012

Din cauza debitelor scăzute pe Dunăre, ACN a restricţionat traficul prin efectuarea de ecluzări cuplate

Pentru a patra lună consecutiv în acest an, traficul pe cele două canale navigabile româneşti a trecut de bariera celor 3.000.000 tone capacitate (tc) tranzitate, fapt fără precedent în istoria canalului, anunţă reprezentanţii companiei naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa. În luna august, traficul pe canalele Dunăre - Marea Neagră şi Poarta Albă - Midia Năvodari l-a depăşit pe cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 3.065.000 tc, înregistrând 3.110.000 tc.

Astfel, prin volumul realizat în primele 8 luni ale anului curent, a fost deja depăşit traficul realizat pe tot parcursul anului 2009, perspectiva pentru 2012 fiind aceea de depăşire chiar a recordului înregis­trat pe canalele navigabile româ­neşti în anul 2005, respectiv de 32.000.000 tc!

Oficialii companiei susţin că în perioada 2005 - 2012, a avut loc o schimbare radicală a structurii traficului pe zone de provenienţă. Dacă în 2005 traficul extern a reprezentat 22% din total, iar cel intern 78%, în 2012 traficul extern a reprezentat până acum 61%, iar cel intern 39%. Cele mai importante mărfuri tranzitate au fost cerealele - 38%, minereurile de fier - 19%, produsele minerale brute - 13%, minereurile neferoase - 19% şi combustibili solizi - 6%.

La fel ca şi anul trecut, Dunărea a înregistrat niveluri de debit din ce în ce mai scăzute, fapt care a afectat semnificativ circulaţia mărfurilor. Cu toate că pe canalele navigabile adâncimea apei asigură pescaje de maxim 5,5 m, în zona Cernavodă nivelul Dunării nu permite pescaje mai mari de 1,6 m. În aces­te condiţii, susţin reprezentanţii companiei constănţene, Adminis­traţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral a transmis trecerea la nivelul 2 de atenţionare, Administraţia Canalelor Navigabile fiind obligată să restricţioneze traficul prin efectuarea de ecluzări cuplate astfel încât, printr-un singur consum de apă, să fie asigurată trecerea navelor din ambele sensuri, aval/amonte şi amonte/aval.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb