Bugetul Capitalei pe acest an a fost aprobat, ieri seară, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), cu 14 amendamente, fiind votat favorabil de consilierii PSD şi PNL, în timp ce consilierii PDL s-au abţinut la vot, conform unui comunicat remis astăzi redacţiei.
Bugetul general al municipiului Bucureşti pentru 2014 este de peste 5,2 miliarde de lei, din care bugetul local se ridică la aproximativ 4,5 miliarde de lei, sumele fiind mai mari decât cele din 2013, potrivit proiectului de buget aprobat de CGMB.
Surse din presă scriu că şedinţa de ieri a CGMB a fost întreruptă în jurul orei 16:30, după ce consilierii au votat să ia o pauză de două ore înainte să discute proiectul de buget. Întrunirea a fost reluată în jurul orei 21:30, cu prezentarea a 14 amendamente propuse de consilierii generali PSD şi PNL la proiectul de buget. După mai mult de două ore, proiectul de buget a fost votat cu toate amendamentele propuse.
Cele 14 amendamente au vizat tăieri şi redistribuiri de fonduri, însumând 83 milioane lei. Aproape toate capitolele din buget au fost modificate.
Grupurile PSD şi PNL din CGMB au anunţat că vor susţine bugetul, iar consilierii PDL au declarat că se vor abţine.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că aproximativ 32% din bugetul pe 2014 este reprezentat de investiţii, în special pentru cele începute deja, alte 48% reprezentând sume pentru protecţia socială, inclusiv bani alocaţi subvenţiilor pentru transport şi pentru căldură.
Domni sa a arătat: "Bugetul aprobat pentru 2014 acoperă toate zonele de interes pentru o capitală europeană. Are obiective clare: dezvoltarea oraşului, funcţionarea lui, dar, în acelaşi timp, protecţia cetăţenilor, nu doar prin subvenţiile acordate la energia termică şi pentru transportul în comun, ci şi prin susţinerea celor 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei, a caselor de bătrâni şi a creşelor de copii. Sigur că investiţiile reprezintă o componentă importantă a previziunilor bugetare pentru acest an, de aceea sunt alocate sume consistente pentru cele două spitale aflate în construcţie: Foişor şi Gomoiu, pentru finalizarea podului Mihai Bravu, pentru infrastructura sportivă atât de necesară unei capitale. Mă refer la Sala Polivalentă, Academia de Tenis şi Patinoar, pentru reabilitarea străzilor şi bulevardelor aflate în întreţinere. Pentru că ţinta noastră este să avem grijă ca bucureştenii să ducă o viaţă cât mai civilizată", se mai arată în comunicat.
Regia de transport public (RATB) şi cea de distribuţie a energiei termice (RADET) au prevăzute în buget, ca subvenţii, 546 milioane lei, respectiv 552 milioane lei.
În acest an, municipiul Bucureşti va avea venituri de 5,26 miliarde de lei şi cheltuieli de 5,36 miliarde de lei.
Bugetul local are prevăzuţi, atât la capitolul venituri, cât şi la cel de cheltuieli, 4,51 miliarde de lei.
La bugetul instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din venituri proprii, sunt menţionate venituri de 1,4 miliarde de lei şi cheltuieli de 1,45 miliarde de lei. În document este menţionat un excedent de 43,9 milioane de lei.
Alte aproximativ 58 de milioane de lei sunt trecute la bugetul creditelor externe, fiind prevăzut şi un fond de rezervă bugetară de 30 de milioane de lei.
Obiectivele de investiţii cu finanţare integrală sau parţială de la buget pe 2014 au prevăzuţi 740 de milioane de lei pentru obiective deja începute şi 143 de milioane de lei pentru cele noi.
Astfel, pentru modernizarea şi reabilitarea sediului vechi al municipalităţii sunt alocaţi 30 de milioane de lei.
Pentru investiţii în unităţile de învăţământ (programul de reabilitare cofinanţat de Banca Europeană de Investiţii - BEI), sunt prevăzuţi 120 de milioane de lei.
La capitolul Sănătate, sunt alocaţi 5,26 milioane de lei pentru modernizarea şi echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului de Copii "Victor Gomoiu" şi 6,34 milioane de lei pentru reabilitarea, modernizarea şi echiparea Spitalului de Ortopedie Foişor.
Dintre obiectivele deja finalizate, dar care vor mai primi bani pentru alte lucrări, Arena Naţională are prevăzuţi 7,7 milioane de lei. Sala multifuncţională din incinta complexului sportiv "Lia Manoliu" are alocaţi 40 de milioane de lei, Academia de Tenis - 5,85 milioane lei, iar pentru refacerea şi modernizarea Patinoarului Flamaropol sunt alocaţi şase milioane de lei.
Pentru consolidarea şi modernizarea Teatrului Evreiesc de Stat, sunt alocaţi 5 milioane de lei, iar execuţia lucrărilor de consolidare a unor clădiri are prevăzuţi 8,3 milioane de lei.
Tot pentru 2014, în buget este prevăzută suma de aproximativ 340 milioane de lei pentru investiţii la staţia de epurare Glina.
Pentru proiectul privind inventarierea spaţiilor verzi şi actualizarea registrului acestora, sunt alocaţi 18 milioane lei.
La capitolul Transporturi, sunt prevăzuţi 78 de milioane de lei pentru Pasajul Basarab şi sume pentru alte obiective de infrastructură, printre care Străpungerea Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu (40 de milioane), Străpungerea Buzeşti - Berzei - Uranus (35 de milioane), Penetraţia Splaiul Independenţei - Ciurel - Autostrada A1 (45 de milioane), Reabilitare sistem rutier şi linie de tramvai Bulevardul Liviu Rebreanu (56 de milioane), Îmbunătăţire condiţiie de circulaţie Pasaj Muncii (45,3 milioane lei), Pasaj Suprateran Mihai Bravu - Splaiul Unirii (50 de milioane), Pasaj subteran Piaţa Presei Libere (15 milioane) şi Supralărgire Fabrica de Glucoză (40 de milioane).
Anul trecut, bugetul general al Capitalei a fost de 4,52 miliarde de lei, din care 3,8 miliarde de lei pentru bugetul local. În toamnă, bugetul a fost rectificat negativ.