Cuba începe încet să restabilească electricitatea după o pană de curent în întreaga insulă

R.S.
Internaţional / 19 octombrie

Cuba începe încet să restabilească electricitatea după o pană de curent în întreaga insulă

Cuba a restabilit puţină electricitate în reţeaua sa până vineri seară, au declarat oficialii, la câteva ore după ce insula a intrat într-o pană de curent la nivel naţional în urma prăbuşirii uneia dintre principalele sale centrale electrice, relatează Reuters.

Marea majoritate a celor 10 milioane de locuitori ai ţării se aflau încă în întuneric vineri seara, dar în câteva zone ale capitalei Havana, inclusiv în unele dintre spitalele importante ale oraşului, luminile s-au aprins din nou la scurt timp după lăsarea întunericului.

Operatorul de reţea UNE a declarat că speră să repornească cel puţin cinci dintre centralele sale pe bază de petrol în cursul nopţii, furnizând suficientă energie electrică pentru a începe să readucă curentul în zone mai largi ale ţării, conform Reuters.

Guvernul condus de comunişti a închis şcolile şi industria neesenţială vineri dimineaţa şi a trimis majoritatea lucrătorilor de stat acasă, într-un efort disperat de a menţine luminile aprinse după săptămâni de penurie severă de energie. Activităţile recreative şi culturale, inclusiv cluburile de noapte, au fost, de asemenea, închise.

Cu puţin timp înainte de prânz, centrala electrică Antonio Guiteras, cea mai mare şi mai eficientă din ţară, s-a oprit, provocând o defecţiune totală a reţelei şi lăsând brusc întreaga insulă fără curent.

Oficialii au declarat vineri târziu că lucrează pentru a remedia problema care a dus la defectarea centralei pe petrol. Ei nu au precizat cauza prăbuşirii acesteia.

Pana de curent marchează un nou punct scăzut pe o insulă în care viaţa a devenit din ce în ce mai insuportabilă, locuitorii suferind din cauza penuriei de alimente, combustibil, apă şi medicamente.

Aproape toate activităţile comerciale din Havana s-au oprit vineri.Până la căderea nopţii, oraşul era aproape complet învăluit în întuneric.

"Am fost la un restaurant şi nu aveau mâncare pentru că nu era curent electric, iar acum suntem şi fără internet", a declarat turistul brazilian Carlos Roberto Julio, care sosise recent la Havana. "În două zile, am avut deja mai multe probleme".

Săptămâna aceasta, prim-ministrul Manuel Marrero a dat vina pe agravarea penei de curent din ultimele săptămâni pe o furtună perfectă bine cunoscută de majoritatea cubanezilor - deteriorarea infrastructurii, lipsa combustibilului şi creşterea cererii.

"Lipsa combustibilului este cel mai important factor", a declarat Marrero într-un mesaj televizat adresat naţiunii.

Vânturile puternice care au început cu uraganul Milton săptămâna trecută au paralizat capacitatea insulei de a livra combustibilul insuficient de la navele din larg către centralele electrice, au declarat oficialii.

Guvernul Cubei acuză, de asemenea, embargoul comercial impus de SUA, precum şi sancţiunile impuse de fostul preşedinte Donald Trump, pentru dificultăţile în achiziţionarea de combustibil şi piese de schimb pentru funcţionarea centralelor sale pe petrol.

"Scenariul complex este cauzat în primul rând de intensificarea războiului economic şi de persecuţia financiară şi energetică a Statelor Unite", a declarat joi preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel pe X.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a declarat: "Statele Unite nu sunt de vină pentru pana de curent de astăzi de pe insulă sau pentru situaţia energetică generală din Cuba".

Un oficial al Departamentului de Stat a declarat vineri târziu că Washingtonul monitorizează îndeaproape potenţialul impact umanitar al penei de curent, dar că guvernul cubanez nu a solicitat asistenţă.

Pentru mulţi cubanezi, departe de politică şi obişnuiţi cu întreruperile regulate de curent, pana de curent la nivel naţional nu a fost nimic mai mult decât o noapte normală de vineri, potrivit Reuters.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb