CULEA (ENEL): "Preţul energiei de la 1 ianuarie va depinde şi de apetitul de risc al consumatorilor"

J.P.
Miscellanea / 3 septembrie 2020

"Preţul energiei de la 1 ianuarie va depinde şi de apetitul de risc al consumatorilor"

Preţul energiei pentru consumatorii casnici după 1 ianuarie 2021, când piaţa va fi liberalizată complet, va depinde de condiţiile de atunci din piaţă, dar şi de apetitul de risc al consumatorilor, care vor avea la dispoziţie oferte la preţuri mici, pe termen scurt, sau preţuri fixe pentru o perioadă mai lungă, a declarat, joi, Cristi Culea, director în cadrul Enel, conform Agerpres.

El a participat la o întâlnire online cu presa, organizată de Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFER), organizaţie din care face parte şi Enel, şi a fost întrebat cum crede că va evolua preţul după 1 ianuarie.

"În mod sigur ofertele vor fi variate şi vor reflecta condiţiile de piaţă din acel moment. Este greu de spus acum şi nu putem răspunde cum va evolua preţul. Spre exemplu, dacă ne uităm la piaţa gazelor, acum şase luni erau nişte preţuri şi acum sunt cu totul altele, iar între timp a fost liberalizată piaţa (1 iulie - n. r.)", a spus reprezentantul companiei de energie.

Potrivit acestuia, preţurile vor fi diferite şi în funcţie de politica de risc a furnizorilor, respectiv dacă aceştia achiziţionează energie pe termen scurt la un preţ mai mic, cum este acum pe piaţa spot, sau îşi asigură un portofoliu mai sigur, pe termen lung, la preţuri mai mari.

"Acum, dacă ne uităm pe PZU (piaţa spot - n. r.), preţurile sunt foarte jos, iar cele de pe pieţele forward, relativ sus. Un furnizor care are o reticenţă la a-şi asuma un risc şi vrea să-şi protejeze clientul mai bine va merge pe forward, iar un alt furnizor care face pariu că PZU va rămâne jos va oferi un preţ mai mic, dar dacă preţul va creşte, va creşte şi tariful plătit de client", a precizat Culea.

În opinia sa, aşa cum furnizorii au un apetit de risc, tot aşa au şi consumatorii.

"Consumatorii pot căuta un preţ mic, cu un contract pe termen scurt, nu este nicio problemă, este apetitul de risc al fiecăruia", a adăugat reprezentantul Enel.

Totodată, consumatorii ar trebui să se informeze foarte bine înainte să ia o decizie.

"Ne dorim un consumator informat, care să ia decizia în cunoştinţă de cauză. Majoritatea celor care negociază contracte au experienţă în piaţă, iar numărul acestora va creşte. Ne dorim un dialog bun cu consumatorii şi să avem o înţelegere comună a condiţiilor din piaţă", a subliniat Culea.

La rândul său, Ion Lungu, preşedintele AFER şi director CEZ Vânzare, a arătat că nu este obligatoriu pentru consumatori să încheie noi contracte.

"Liberalizarea nu trebuie să fie o obligaţie, c un drept. Cine nu vrea să îşi schimbe contractul îl poate păstra pe cel vechi, iar contractul este considerat pe piaţa liberă, în măsura în care furnizorul îi poate oferi acelaşi preţ. Dacă nu, va face o ofertă tip, care va intra în vigoare dacă acel consumator nu îşi schimbă contractul", a explicat Lungu.

Piaţa de energie electrică va fi complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021, iar preţurile pentru consumatorii casnici nu vor mai fi stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), ci negociate direct cu companiile de energie.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. E o declarație imbecilă. Consumatorul vrea preturi mici pe termen lung, nu joacă barbut la Bursa. Acolo e locul furnizorului sa se bage sa cumpere energie în cantități mari.

    De ce nu oferă nicio companie energie la preț mai mic pentru achitarea anticipată pe 6 luni sau 1 an? 

    1. Pentru ca se numeste deflatie in Real si stagnare in nominal castig.

      Daca platesti energia astasi in avans pe nominal tu real in viitor castigi mai multa energie caci costurile furnizorului merg cu rata inflatiei si rata de devalorizare in timp ce tu ai platit anticipat. 

      Deci ii creezi lui o deflatie reala chiar daca e are anticipat contul plin de nominale in timp nominalele adunate in avans pierd real putere in raport cu viitorul inflationist. 

      Platile in avans vor fi intotdeauna promovate in perioade deflationiste si de stagflatie economice unde real detinerea de nominale (bani care nu sunt bani) devin putin mai valorosi. 

      Aceste comportamente vor fi intalnite mereu in piata din partea guvernelor si bancilor atunci cand: te incurajeaza sa achiti anticipat prin excluderea etc penalzari => ei anticipeaza perioada depreziva; guvernele cand renunta la detineri si control de etc active => gen cota parti enercii si resusre alte tarii in favoarea privatilor sau investitoriilor. 

      Jocurile sunt mai complexe de atat si nu incape intr-un coment toata relatia de cauza efect propagata pe ascendent economic si descendent. 

    Nu exista preturi mici in liberalizarea piatei.

    Pe bune!!! Vezi liberalizarea din Italia la gaze si curent, vezi mai nou cum se nationalizeaza bursa din italia dupa ascensiunea din 80 pana in 2008 ... unde italia este intr-o spirala descendenta de mari proportii gen romania 81-90 cu stagnarea pana in 98.... 

    Liberalizarea curentului inseamna ca anticipeaza guvernul inflatie nominala in piata ce se va intoarce prin taxe si impozite mai mari tot la guvern. 

    Ligeralizarea gazelor si a curentului nu este egala cu mai ieftin ci cu mai scump in procente comparate la cosul total de consum (nu doar la CPI ci si la rata credit datorat, cost cu copii, cost cu transport, etc..). 

    A se tine cont ca in urmatoarea decada si chiar si dupa, cele mai mari capitaluri le vor aduce comoditatile nu activele financiare din acest motiv guvernele liberalizeaza energia si nationalizeaza parti active financiare gen burse si banci (vezi China, Vezi USA, vezi Italia, Vezi Grecia, etc) este o balansare continua a valorilor in piata. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb