"Cultura" se împrumută 140 de milioane de euro pentru investiţii

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 18 noiembrie

Raluca Turcan: "Aprobarea noii linii de creditare oferă oportunitatea extraordinară de a revigora aproape în integralitate infrastructura publicăgestionată de Ministerul Culturii şi răspunde unei necesităţi îndelung amânate". (Sursa foto: Facebook/ Raluca Turcan)

Raluca Turcan: "Aprobarea noii linii de creditare oferă oportunitatea extraordinară de a revigora aproape în integralitate infrastructura publicăgestionată de Ministerul Culturii şi răspunde unei necesităţi îndelung amânate". (Sursa foto: Facebook/ Raluca Turcan)

English Version

Fără finanţare, cultura nu poate supravieţui. Consiliul de Administraţie al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) a aprobat un împrumut de 140 de milioane de euro destinat proiectului "Temelii Culturale", care are ca scop salvarea unor monumente istorice şi construirea de clădiri cu destinaţie culturală în România, anunţă Ministerul Culturii. Potrivit ministerului: "Aprobarea noii linii de creditare oferă oportunitatea extraordinară de a revigora aproape în integralitate infrastructura publică gestionată de Ministerul Culturii şi răspunde unei necesităţi îndelung amânate, în condiţiile în care consumul cultural al ofertelor din sfera artelor spectacolului şi a muzeisticii este în creştere, cu precădere în rândul tinerilor generaţii". Costurile proiectului "Temelii culturale" se ridică la 280 de milioane de euro. Împrumutul de la BDCE acoperă 50% din acestea, diferenţa urmând a fi asigurată de la bugetul de stat. Proiectul "Temelii culturale" vizează 14 obiective de investiţii cu relevanţă naţională şi europeană, aflate în administrarea unor instituţii publice din subordinea Ministerului Culturii: construirea sălii de spectacole a Operei Naţionale Române Iaşi (în continuarea investiţiei demarate prin Acordul-cadru de împrumut pentru Proiectul LD 2097 din 2021 privind reabilitarea patrimoniului construit şi a clădirilor cu destinaţie culturală), aflat în implementare; construirea unui corp nou de clădire pentru Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Bucureşti; restaurarea şi modernizarea în totalitate a Operei Naţionale Române Bucureşti şi construirea unui depozit de decoruri (continuare a investiţiei realizată în perioada 2015-2016); restaurarea şi amenajarea Muzeului Naţional "Constantin Brâncuşi" din Târgu-Jiu; restaurarea Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, filială a Bibliotecii Naţionale a României; consolidarea, restaurarea şi amenajarea sediului Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti; restaurarea parţială la interior şi refacerea unor instalaţii la Ateneul Român; restaurarea şi amenajarea Vilei Reginei Maria de la Mamaia, judeţul Constanţa, şi amenajarea terenului aferent; restaurare şi punere în valoare a domeniului (casa-muzeu, capela şi anexele) de la Tescani, judeţul Bacău - Secţia "Dumitru şi Alice Rosetti-Tescanu-George Enescu" a Muzeului Naţional "George Enescu"; consolidarea şi restaurarea Casei Samurcaş din cadrul Muzeului Ţăranului Român; restaurarea şi punerea în valoare a Muzeului Sitului Arheologic Cucuteni - Complexul Naţional Muzeal "Moldova" din Iaşi; consolidarea, restaurarea şi amenajarea Vilei arhitectului Paul Gottereau - spaţiu cultural al Institutului Naţional al Patrimoniului din Bucureşti; restaurarea şi amenajarea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca; consolidarea, restaurarea şi amenajarea sediului Administraţiei Fondului Cultural Naţional din Bucureşti.

Aprobarea împrumutului de către Consiliul de Administraţie al BDCE va fi urmat de parcurgerea paşilor legali pentru negocierea, semnarea şi intrarea în vigoare a Acordului-cadru care se va încheia între Guvernul României şi creditorul extern. Proiectul "Temelii culturale" va fi implementat în perioada 2025-2033 de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, care dispune de o experienţă de peste 17 ani în gestionarea investiţiilor finanţate de BDCE prin cele trei Acorduri-cadru de împrumut anterioare.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cine-i in poza? Turcan?????????

    1. Doamna ministru al inculturii. Spuneți-le romanilor de ce superman BOLOVAN, mare primar al orașului Oradea,a demontat statuia lui MIHAI VITEAZU,a fost data jos de pe soclu din Piață Uniri,și în locul ei a fost pusa statuia regelui FERDINAND. Ba mai mult,în timpul transportului către depoul de tramvaie,statuia a fost distrusa. Astfel calului i sau rupt picioarele iar trunchiul statui spart. Deci cel mai mare unificator din istoria României,a fost aruncat la gunoi și după ca se vor repara stricăciunile,v-a fi mutata în piață GOJDU, în bătaia de joc a trecutului nostru.Alt TRDATOR,RAZVAN MIHAI UNGUREANU,a DONAT GRATIS Cladirile fundatiei GOJDU,din Bdapesta.INTREB, care este titulatura lui BOLOVAN. Cumva ca aceea a lui Ungureanu.Asta da patriot.!

      trebuie sa se invarta banii. toace banii.

      avem nevoie de un javier milei, afuera! 

      Pt corecta ta informare cladirile fundatiei GOJDU au fost date de Tariceanu nu de MRU . Daca nu stii nu-i nici o rusine dar CIOCU MIC.

    pt asa ceva platim inflatie si taxe. noaptea mintii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7452
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2915
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0219
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb