Cum a ajuns Adrian Sârbu să fie arestat

A.S.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 5 februarie 2015

Cum a ajuns Adrian Sârbu să fie arestat

Adrian Sârbu, patronul Mediafax Group, a fost arestat marţi noaptea, pentru 30 de zile, în timp ce pentru avocata Liana Petrovici s-a instituit măsura controlului judiciar. Adrian Sârbu este acuzat de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani şi instigare la delapidare. Procurorii susţin că, în cadrul societăţilor din grupul "Mediafax", a fost creat un mecanism infracţional coordonat de către reprezentanţii acestora şi pus în aplicare de angajaţi, care avea ca scop nu doar sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor către Bugetul General Consolidat, ci şi utilizarea sumelor de bani provenite din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în scopul plăţii de bonusuri pentru funcţiile de top ale societăţilor şi în special pentru Adrian Sârbu, după disimularea adevăratei naturi a provenienţei acestor sume de bani prin interpunerea în circuitul financiar a societăţilor de tip fantomă sau a unor societăţi ce facturau servicii fictive.

Imediat după arestare, Adrian Sârbu a declarat, într-un comunicat, că dosarul "Mediafax - Adrian Sârbu" este fabricat la comanda lui "Pontaghiţă" şi a camarilei lor.

Scandalul dintre premierul Victor Ponta şi Adrian Sârbu a fost răsunător, anul trecut, în mass-media, fiind prevestit de o declaraţie a lui Sebastian Ghiţă, din toamna anului 2013, potrivit căreia Adrian Sârbu a pierdut suportul CME pentru grupul Mediafax. Mai mult, Sebastian Ghiţă a declarat, într-un interviu din luna mai 2014, că a avut discuţii cu Adrian Sârbu, pentru că acesta şi-a exprimat intenţia să vândă grupul de presă, însă politicianul a precizat că nu a vrut să cumpere pentru că era convins că preţul este prea ridicat.

În vara anului trecut, premierul Victor Ponta a declarat public că are "o mică neînţelegere deja de lungă durată" cu Adrian Sârbu, pornind de la o discuţie avută cu acesta: "Dânsul mi-a zis că el i-a făcut pe toţi preşedinţi şi dacă vreau să mă facă şi pe mine. Şi i-am spus că nu, mulţumesc, aş prefera să-şi plătească taxele. Şi de atunci suntem în relaţii foarte reci".

Potrivit presei, reacţia premierului a venit ca urmare a apariţiei, în ziarul Gândul, în luna aprilie a anului trecut, a unor stenograme făcute de DNA, potrivit cărora şeful Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, arestat pentru corupţie, făcea trafic de influenţă în anticamera cabinetului lui Victor Ponta din Palatul Victoria.

În replică, Adrian Sârbu a spus: "Nu am neînţelegeri şi nimic de tranzacţionat cu Victor Ponta şi nici cu camarila sa, deranjaţi până la obsesie de existenţa Gândul şi Mediafax. Victor Ponta nu este nici primul şi nici ultimul politician român care, odată ajuns la putere, confundă media cu Disneyland-ul propagandei".

Între apariţia stenogramelor din Gândul şi declaraţiile lui Victor Ponta, există, însă, sesizarea ANAF din 13 mai, către procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cu privire la "posibila implicare a grupului Mediafax în desfăşurarea unor operaţiuni comerciale ce au ca scop sustragerea de la plată a taxelor şi impozitelor datorate la bugetul de stat".

În figura din pagina 1 se poate vedea evoluţia scandalului mediatic dintre Victor Ponta şi Adrian Sârbu, în corelaţie cu acţiunile procurorilor, pe parcursul anului trecut.

În decembrie, în faţa şefilor de la Direcţia Antifraudă Fiscală, Victor Ponta l-a atacat, din nou, pe Adrian Sârbu, fără să îl nominalizeze, spunând că acesta nu vrea în continuare să îşi plătească taxele. Premierul a spus: "Ba chiar mi-a spus că mă ajută să nu ajung preşedinte, dacă tot am ideea asta. Eu i-am zis că o să-l ajut să-şi plătească taxele. Până acum văd că ne-am atins amândoi obiectivele. Dar eu zic că sunt totuşi în câştig".

Victor Ponta a avut dreptate.

Adrian Sârbu a pierdut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb