Cum a vrut Diaconescu să salveze Oltchimul

MIHAI ANTONESCU
Ziarul BURSA #Companii / 23 septembrie 2016

Cum a vrut Diaconescu să salveze Oltchimul

Prin 2012 petreceam mult timp pe la OTV. Sunt prieten cu Dan Diaconescu de vreo 20 de ani, fără să fiu mare fan al gazetăriei promovate de el, nici perfect integrat în fauna obişnuită a nopţilor lungi de trăncăneală.

Mi-a plăcut întotdeauna totala lipsă de cenzură patronală, faptul că se fuma peste tot şi timpul uriaş alocat unui subiect, ceea ce făcea din OTV singura tribună posibilă pentru anumite speţe. Diaconescu e un tip absolut OK în particular, fără fiţe, cu simţul umorului, cu o spontaneitate reală, nefabricată. N-am ştiut niciodată dacă mă place ca persoană, dacă îi sunt simpatic sau doar util. N-am înţeles asta în raporturile lui cu nicio persoană.

În douăzeci de ani n-am băut niciodată o cafea sau un şpriţ împreună şi ne-am văzut de doar două ori înafara televiziunii sale.

Nu i-am dat niciodată bani, am primit de la el 4550 de lei şi 50 de euro, mi-am cumpărat singur cea mai mare parte a markerelor, hârtiei, sucurilor şi cafelei, am fost o dată la o aniversare a lui, la Terasa Doamnei, şi m-a dus într-o dimineaţă acasă cu Rolls-ul lui alb.

Muntele a venit mai întâi la Mohamed

Într-o seară eram invitat la OTV să vorbesc vreo zece ore despre scandalul de la SIF Muntenia, generat de războiul dintre hegemonii munteni, Filimon şi Hoinaru, pe de-o parte, şi cuplul de comici vestiţi ai pieţei de capital, Iaciu-Juravle, pe de alta. La 9 eram în Bulevardul Preciziei, deghizat în finanţist (1000 din cei 4550 de lei de care am făcut vorbire au reprezentat despăgubiri pentru cămaşa nouă, albă şi englezească pătată la manşete de vopseaua roşie a tapiţeriei fotoliilor oteviste!).

Pe la 9 şi jumătate, Diaconescu îmi spune că o să intru mai târziu cu SIF-ul, că are o înţelegere cu Constantin Roibu şi o să-l bage pe Edi Dumitraşcu la începutul emisiunii, cu povestea falimentării Oltchim, dar că pot participa dacă vreau.

"Da' să ştii că eu habar n-am ce se întâmplă la Oltchim!", am obiectat.

"Da' ce, crezi că Dumitraşcu are habar?", mi-a replicat Dan.

Edi Dumitraşcu a intrat în direct cu un sindicalist de la combinat, cu o poveste complicată, cu Cernev, Diculoiu şi alte personaje cheie, pare-se, din istoria de la Vâlcea. Toată tărăşenia a căpătat o extremă nuanţă populistă, mesajele au început să curgă, iar Diaconescu, aflat în campanie electorală, a prins ideea din zbor şi a speculat subiectul cât a putut.

Într-o pauză publicitară, mă întreabă:

- "Cum facem să aflăm ce se întâmplă la Oltchim, dinăuntru?"

- "Păi e AGA luni (Adunarea Generală a Acţionarilor), mergeţi acolo!"

- "Păi nu suntem acţionari!"

- "N-are nimic, vă faceţi, cumpăraţi nişte acţiuni. Sau rugaţi pe cineva din Râmnicu Vâlcea să vă mandateze să-l reprezentaţi în AGA".

- "Cum se face asta?"

- "La notar. Numai că nu ştiu dacă mai e timp..."

Zis şi făcut... DD anunţă pe post ce intenţionează, sar repede câţiva telespectatori din Vâlcea, acţionari ai combinatului, se stabileşte întâlnirea la notar în dimineaţa zilei cu AGA.

Îi spun lui Dan: "Vezi că nu e bine! Contractul de mandat trebuie notificat, pentru opozabilitate, cu câteva zile înainte. N-o să vă lase să participaţi la şedinţă!"

"Lasă, vedem noi acolo!", zice DD.

Dacă Statul ar fi cunoscut şi aplicat legea...

Luni au mers o grămadă de oameni de la OTV-PP-DD la Râmnic. Avocaţi, cameramani, reporteri, băgători de seamă.

Reprezentanţii Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în frunte cu Remus Vulpescu, nu numai că au permis găştii oteviste să participle la AGA, dar au încuviinţat şi filmarea...

Diaconescu a avut ditamai materialul despre adunarea acţionarilor Oltchim.

Ulterior, la o conferinţă a ziarului "BURSA", l-am întrebat pe Vulpescu:

- "De curiozitate, de ce aţi permis accesul OTV la AGA la Oltchim, în 2012?"

- "Păi erau împuterniciţi de nişte acţionari, aveau acte notariale".

- "Ştiu, dar n-au notificat în termen legal..."

- "Trebuia notificare?!?"

Diaconescu se hotărăşte să cumpere

Altă zi, altă emisiune "Dan Diaconescu în Direct"...

DD îmi spune:

-"Vreau să salvez Oltchimul! Îl cumpăr, îl pun pe roate, păstrez toate locurile de muncă!"

- "Eşti nebun? Nu numai că Oltchim costă o groază de bani, dar are datorii enorme, e nerentabil, trebuie retehnologizat, trebuie recreată piaţa... E legat ombilical de Arpechim... Combinatul face apă oxigenată, PVC, prostii, marfă cu concurenţă din China... N-o să-l ia nimeni, niciodată, e o problemă fără soluţie, e doar vorbărie populistă, electorală..."

"Eu îl iau", zice Diaconescu.

"Ia-l!", zic eu.

DD merge la Vâlcea, licitează cât nu face, câştigă, nu plăteşte, iese scandal...

Diaconescu pleacă din ţară, angajează un expert englez din Cehia, dă comunicate. Apare la Otopeni, face o conferinţă de presă şi flutură nişte scrisori de confort în faţa camerelor. Presa adversă urlă că sunt false.

Acuma, o scrisoare de confort nu e o garanţie dată de o bancă... E un document fără mare valoare, o afirmaţie scrisă că cineva are banii respectivi în respectiva bancă. Cum se eliberează, însă, o asemenea scrisoare, dacă acel cineva nu are banii, în realitate?

Pun mâna pe telefon şi sun la Londra un amic de la NatWest:

- "John, cum fac dacă vreau o scrisoare de confort autentică, legal, dar nu am banii în cont?"

Zice:

"National Westminster nu face aşa ceva, dar sunt bănci care fac... Lloyds, HSBC... Faci un contract cu banca, ei alimentează un cont deschis pe numele tău, dar la care tu nu ai acces în fapt. Scot un extras cu suma aflată în cont şi în baza extrasului redactează o scrisoare de confort. Banca nu încalcă nicio lege britanică. Ce faci tu cu scrisoarea după aia, e problema ta! Dacă se creează efecte juridice în penal, te duci singur la puşcărie, banca n-are nicio treabă!"

- "Şi pot obţine o scrisoare pentru milioane sau zeci de milioane de lire?"

- "Poţi şi pe sute de milioane!"

- "Bine, dar cât costă?"

-"Nu pot să-ţi spun exact... Dar nu mult. Câteva mii de lire. Poate 10-12 mii, dacă vrei o sumă foarte mare..."

Deci se poate. Şi e legal.

Din câte ştiu, Diaconescu nu s-a folosit de scrisorile de confort de la HSBC altfel decât fluturându-le la televizor. Nu s-au creat consecinţe juridice, nu s-au întrunit elementele constitutive ale niciunei infracţiuni.

Sacii cu bani

Diaconescu nu s-a potolit. Tranzacţia nu a fost validată. Oltchimul a rămas de vânzare. În curtea combinatului s-au adunat mii de oameni furioşi că nu şi-au primit salariile.

Eram în centru, într-o cafenea. La televizor, DD cu un sac mare despre care spunea că e plin cu bani. Nu înţeleg... Îl sun...

Zice:

- "Am trei milioane de euro, i-am scos din bancă, vreau să plătesc lefurile oamenilor de la Oltchim şi nu mă lasă Ponta!"

Zic eu:

- "Te învăţ cum să faci, fii atent! Te duci la Râmnicu Vâlcea, mergi la combinat şi faci o listă cu angajaţii. Le dai câţi bani ai şi faci contract cu fiecare că le cumperi creanţele rezultate din datoriile salariale. Nu cumperi creanţele la valoarea nominală, că n-ai atâţia bani, dar oamenii se vor mulţumi cu cât le dai. Nu e procedural, că debitorul Oltchim SA n-a fost notificat şi conducerea va face scandal, dar tu ai apucat să dai banii la salariaţi şi eşti eroul lor, vor muri de gât cu OPSPI pentru tine!"

"Păi nu pot să le dau banii, că nu sunt ai mei!"

- "Atunci nu trebuia să-i scoţi, nu trebuia să-i arăţi, nu trebuia să faci tot circul!"

Oltchim e nevândut în continuare.

La Vâlcea e jale. Din an electoral în an electoral se fac promisiuni.

Diaconescu e la închisoare. Poate fi eliberat condiţionat anul viitor.

De-abia aştept să iasă, să văd ce mai inventează!

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Draga domnule Mihai,

    telenovela lui Danutz este o productive Las Fierbinti in comparatie cu The Dynasty hollywoodiana. Procedura UE inceputa in toamna anului 2009 ar fi avut sorti de izbanda in cazul in care nu s-ar fi modificat Tratatul UE in Tratatul de Functionare a UE. Cel Mai important era faptul ca notiunea de COMUNITATE a fost preschimbata in PIATA UNICA. Aceasta are 4 caracteristici, dintre care 2 nu erau presents in Romania:Schengen si Libera Circulatie a fortei de munca. Acesta a fost motivul penteu care pe 29 decembrie 2009 se folosesc vechile article 87,88, desi nu mai erau valabile de 1 Luna. Pentru ca Sa nu aiba absolut nicio sansa dupa micsorarea capitalului social in 2007, in 2008 s-a realizat o traducere in engleza a raportului financiar care a marit pierderile cumulate de la 473 de milioane la 1367 de milioane RON. Acest lucru a fost posibil prin auditul semnat la 15 aprilie 2009 de catre Andreea Elena Manole, lucrator in cadrul firmei KPMG. O doamna pe nume Elena Manole este astazi ,conform paginii de internet, partner al KPMG Moldova... 

    1. Daca s-ar sterge toate datoriile si s-ar acoperi cheltuielile de productie intr-o forma nereturnabila, combinatul tot n-ar supravietui... Nu e competitiv, si-a pierdut pietele (care erau dezvoltate politic, nu pe reale criterii concurentiale), e un sportiv batrin care a stat prea mult pe banca... Un guvern profesionist ar avea curajul sa-si asume evidenta, sa-l dea la fier vechi si sa faca un plan viabil de re-repartizare, reconversie si relocare a fortei de munca, sa faca niste investitii inteligente si sa sprijine constructiv dezvoltarea unei industrii locale, nu sa dea sperante desarte in vederea unor meschine interese electorale...

      draga domnule Mihai,

      cand ai timp rasfoieste rapoartele financiare ale anului 2008 in varianta romana si engleza. De asemenea memorandumul Oltchim din data de 28 august 2012. In momentul actual UE este obligata la cheltuieli de despagubire in solidar cu firma de audit deoarece au indus actionarii in eroare. Suplimentar actionarul minoritar face in anul 2011, ziua 23 (iata aceasta e coincidenta) dovada inaltei competente profesionale mentionand articole ale unui tratat care nu mai era in vigoare din data de 1 decembrie 2009(1.12.2009-23.09.2012 aplicam o functie Oracle de data si verificam cate zile au trecut.:-)) Oare chiar asa de nepregatiti sa fie juristii domnului Preussner. Dar cei ai doameni Kroes si ulterior ai domnului Almunia....."COMUNICAT DE PRESǍ 

      PCC SE a solicitat Comisiei Europene o investigație asupra noilor măsuri de ajutor de stat preconizate pentru Oltchim în vederea preluării rafinăriei Arpechim 

      Achiziția Arpechim de către Oltchim contravine intereselor Oltchim și blochează procesul de restructurare, care este imperios necesar 

      PCC SE a solicitat Comisiei Europene sǎ investigheze noile mǎsuri de ajutor de stat preconizate pentru Oltchim SA, constând în acordarea de garanţii de stat suplimentare de cǎtre Guvernul României pentru achiziţionarea rafinǎriei Arpechim Piteşti de către Oltchim SA. 

      Având în vedere noile informaţii apǎrute în presa româneascǎ referitoare la intenţia Guvernului României de a acorda noi garanţii de stat pentru Oltchim în vederea achiziţionǎrii rafinǎriei Arpechim, PCC SE dorește sǎ îşi exprime poziția potrivit cǎreia aceste garanţii suplimentare constituie ajutor de stat şi, drept urmare, compatibilitatea lor cu cadrul legal al pieței comune europene trebuie analizată corespunzǎtor. 

      Ca atare, PCC considerǎ cǎ înainte de implementarea oricǎror mǎsuri, statul român trebuie să notifice Comisiei Europene orice astfel de mǎsuri de ajutor de stat preconizate în favoarea Oltchim, conform Articolului 88 (3) din Tratatul CE, și că noile garanții de stat trebuie incluse în pachetul de mǎsuri pentru Oltchim notificat Comisiei la 17 iulie 2009. " Inca mai esti de parere ca acest sportiv batran si-a spus ultimul cuvant...Gandeste-te te rog la amenda pe care a primit-o DEUTSCHE BANK in valoare de 1 miliard de euro doar pentru ca domnul Rolf Breuer a mentionat ca imperiul media Kirch nu va mai primi credite IN ACELEASI CONDITII si care a fost interpretat de catre judecatori ca o retragere completa a credibilitatii bancare. Poporul acesta pe care unii domni care nu sunt invatati cu brutalitatea au mai multa desteptaciune raportat la ceea ce si-ar dori cei flamanzi sa-si odihneasca coccisul ostenit in fotoliile din Casa Poporului.  

      se poate observa in comunicat fraza:"compatibilitatea lor cu cadrul legal al pieței comune europene", piata comuna transformata din 1 decembrie 2009 in PIATA UNICA. Ca sa vedeti ca nu sunt din ciclul multi viteji dupa razboi se arata, aveti aici si comentariul din 23.09.2012:-):-):-)"imi exprim parerea ca acest document nu este decat o avanpremiera a anului 2012, sau o publicare intarziata a unui articol din 2011 luna aprilie, ziua intai. Ar exista posibilitatea prin reducere la absurd ca acest comunicat sa fie intr-adevar scris in cel mai serios mod posibil si chiar sa fie trimis la Uniunea Europeana ar pune foarte mult la indoiala calitatile profesionale ale juristilor care le-au redactat. Daca la Uniunea Europeana din cauza proceselor foarte multe care le au de solutionat se poate intelege faptul ca mai incurca datele de primire a comentariilor la cazurile deschise chiar si cu o diferenta de 3 ani, sau ca dupa citire ajung la concluzia ca trebuie sa angajeze personal juridic si economic pentru Romania si Bulgaria, acest lucru nu ar trebui insa a fi pus pe seama neglijentei unor firme de avocatura a caror avocati si noaptea cand merg la toaleta ar trebui sa stie ca art.88 nu mai este valabil de la 1 dec 2009 si ca tratatul EC se numeste de la acea data tratatul de la Lisabona. De aceea stimata redactie ar fi indicat ca pe viitor sa va consultati proprii juristi, iar in cazul unor astfel de inadvertente poate reusiti chiar sa-i inlocuiti pe cei care se pare ca au uitat sa treaca de curand pe la bibiloteca pentru a-si reiinoi cunostiintele cu care isi castiga painea cea de toate zilele.

      Pentru a veni in intampinarea domnilor juristi aveti aici documentatia necesara pentru a nu pune pe domnii de Uniunea Europeana intr-o situatie jenanta de a accepta o plangere care nu are nici in clin nici in maneca cu directoratul de competivity:-)" Incomparabil cu brutalitatea made in Hackerville:-) 

      in data de 7 MARTIE 2012 dupa ALMUNIA sau 6 MARTIE 2012 dupa PONTA :-)

      "De la 1 decembrie 2009, articolele 87  

      ș 

      i 88 din Tratatul CE au devenit articolele 107  

      ș 

      i, respectiv, 108  

      din TFUE. Cele dou 

      ă 

      seturi de dispozi 

      ț 

      ii sunt identice, în esen 

      ță 

      . În sensul prezentei decizii, trimiterile  

      la articolele 107  

      ș 

      i 108 din TFUE trebuie în 

      ț 

      elese ca trimiteri la articolele 87, respectiv 88 din  

      Tratatul CE, dup 

      ă 

      caz. Prin TFUE au  

      fost introduse de asemenea anumite modific 

      ă 

      ri în terminologie,  

      cum ar fi înlocuirea termenilor "Comunitate" cu "Uniune"  

      ş 

      i "pia 

      ţ 

      a comun 

      ă 

      " cu "pia 

      ţ 

      a intern 

      ă 

      ". În

      prezenta decizie se va utiliza terminologia din TFUE," Deci cum era cu PIATA COMUNA in 2011??????:-):-):-):-):-):-):- ) 

      Nu vreau sa mai rasfoiesc nimic! Rasfoiesc de ani de zile si ma enervez... Scriu analize fara interes practic, ca oricum nu intereseaza pe nici un oficial... E vineri, vorba lui Robinson, si m-am decis, nu mai lucrez in weekend... Vinerea o sa merg la moschee, simbata la sinagoga si duminica la biserica, poate se indura Al de sus de economia noastra...

      Daca incepi cu moscheea, atunci sambata si duminica stai dracului acasa, pentru ca Mahomed a spus ca nu conteaza pe ce cale te apropii de Dumnezeu, in timp ce profetii celorlalti sunt sovini.

      Așa funcționează toată industria superperformantă a Germaniei, mită, schemă Ponzi de finanțare, piață, producție.

      O decizie solomonica. Penteu care va admir si va stimez.Socialismul vulgar si nu cel stiintific a fost la baza societatii echitabile, multilateral dezvoltate

      Robinson Club s-a vrut a fi un centru de indoctrinare ideologica si a ajuns un exponent al capitalismului decadent. Peace,love and rock&roll:-) 

      De Dracul uitasem! Nu poate sa lipseasca din alternative!

      .... plus piata si productie...

      ... asa intelept cum era, a avut un fiu tarat, care a mincat bataie... Crusoe, Poe, Defoe, Manilow, John Doe, club sa fie...

      la Uniunea Europeana si lucrurile nu mergeau atat de rafinat, vreau sa spun fara frecare, penteu care era nevoie de ungere. De aici si termenul SCHMIEREN.Pana la momentum cand s-a vazut necesitatea crearii unui sistem financiar nu a mai fost decat un pas. SI astfel cea mai importanta realizare a civilizatiei DAS SCHMIERGELD isi intra in drepturi. Nu insa s pentru Friday, care ignorand orice forma de coruptie si-a dorit sa onto a libertatea de expresie, botezandu-se FREE. E adevarat ca peste veacuri a deviat de la doctrina sa, nemaisuportand tirania lpatronului care a infiintat niste temple ale dezmatului consolidate bilantier in concernul ROBINSON. SI astfel spar primele malluri rudimentare sub marca FREE SHOP...In anii 80 a avut chiar un contract publicitar cu NEA MARIN MILIARDAR, totul pentru a bloca in fasa incercarile doctrinare ale NEA DEMOCRATIA. Astfel aderarea la UE a Greciei a fost singura solutie de a nu Gadea prada Concurentei INTOURIST...

      Dap, care apar prin mituirea decidenților politici de la periferia lumii pentru reglementarea schemelor de finanțare care să permită supraîndatorarea sclavilor.

      Gata, ați rezolvat și reorganizarea/redresarea/priva tizarea Oltchim.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb