Cum ar trebui să ceri feedback când ai în plan o schimbare în carieră

Mihaela Pascari
Miscellanea / 3 noiembrie 2022

Cum ar trebui să ceri feedback când ai în plan o schimbare în carieră

Aproape 60% dintre angajaţi şi-ar dori feedback zilnic sau săptămânal, iar procentul celor care îşi doresc mai mult feedback creşte la 72% în cazul angajaţilor sub 30 de ani, arată un studiu PwC, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, când ai însă în plan să faci o schimbare în carieră, este important să nu aştepţi feedback-ul, ci să fii cel care îl cere. Mai ales dacă te orientezi spre un domeniu care poate îţi este nou din punctul de vedere al cunoştinţelor, cum ar fi IT-ul. Să fii proactiv în domeniul tehnologiei este o modalitate excelentă de a-ţi îmbunătăţi abilităţile şi de a-ţi extinde cunoştinţele. Când ceri feedback din partea team leaderilor, din partea colegilor sau clienţilor, vei afla pe ce aspecte ar trebui să te concentrezi şi cum poţi face lucrurile mai bine în business. Şi vei construi o relaţie cu echipa ta.

Însă de multe ori poţi fi reticent în a cere feedback, din teama de a nu fi judecat sau din teama de a ieşi din zona de confort, abordare care nu te poate ajuta să evoluezi în carieră. Iată cum ar trebui să-l ceri, astfel încât să obţii insight-uri valoroase din partea celor mai experimentaţi colegi.

Stabileşte motivul pentru care ceri feedback

De cele mai multe ori, scopul tău va fi să obţii o imagine clară a ceea ce faci bine şi unde poţi face îmbunătăţiri. Ştii că feedbackul este valoros atunci când, de exemplu, ai o perspectivă asupra unei greşeli pe care tu probabil că nu ai observat-o sau, în urma acestuia, pleci cu o serie de concluzii pe care le poţi implementa.

Feedback-ul te ajută să creşti în rolul tău. Să-ţi dezvolţi punctele forte şi să creezi un plan pentru a face lucrurile mai bine.

Dacă îţi dai seama că scopul tău, atunci când ceri feedback, este validarea sau îl soliciţi din impuls, este poate momentul să reconsideri abordarea. Ia în calcul, în mod realist, plusurile pe care acesta le poate aduce în cariera ta, chiar dacă poate o discuţie despre tine nu îţi este foarte confortabilă.

Bazează-te pe feedback-ul persoanelor potrivite

Atunci când decizi la cine să apelezi pentru sfat, este util să te îndrepţi spre persoane în care poţi avea încredere şi au o perspectivă relevantă.

Gândeşte-te la colegii, la liderii a căror muncă o respecţi şi care simţi că sunt avizaţi să-ţi ofere feedback pe subiectul tău de interes.

De exemplu, un manager de recrutare ar putea să-ţi ofere feedback despre prestanţa ta la interviu. Cu toate acestea, probabil că nu va putea să-ţi ofere o evaluare relevantă despre abilităţile tale în IT. Dacă lucrezi în testare software, cel mai potrivit este să ceri feedback de la liderul echipei, de la developeri şi de la clienţi, subliniază sursa citată.

Exersează! Cere trainerilor şi colegilor de curs o evaluare

Dacă îţi doreşti să-ţi dezvolţi abilităţile în domeniul IT şi să te obişnuieşti cu feedback-ul trainerilor, dar şi colegilor care au aceeaşi pasiune ca tine, poţi apela la Proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanţat din Fondul Social European, parte a programului Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Proiectul Cursuri IT by eJobs are mai multe etape (cursurile propriu-zise, coaching, consiliere). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real şi să-i ceri feedback pentru a şti la ce nivel te afli şi ce ar trebui să mai îmbunătăţeşti. De asemenea, poţi cere feedback colegilor şi să faci schimb de experienţă cu ei, pentru a deprinde noi abilităţi. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îţi va oferi suportul necesar pentru a-ţi găsi job.

Iată care sunt condiţiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

●ai domiciliul sau reşedinţa în orice judeţ din România (cu excepţia judeţului Ilfov şi Municipiului Bucureşti

●ai o vârstă cuprinsă între 25 şi 65 de ani

●eşti angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI

●ai absolvit cel puţin 8 clase

●dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) - cursurile au loc doar online

●ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a - - permite accesul la curs/examen

●ai în posesie difuzor/căşti şi microfon pentru a participa la discuţii

●eşti un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat) deţii competenţe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 - Educaţie şi competenţe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020

Adaptează întrebările

Pentru a obţine feedback-ul potrivit, ai nevoie de întrebările potrivite. Gândeşte-te dacă există zone în care simţi că nu te descurci prea bine sau în care ai tendinţa de a te supraevalua, deşi primeşti semnale din partea echipei, că ar trebui să faci îmbunătăţiri.

Foloseşte întrebările deschise pentru a afla exact unde să plusezi, cum să-ţi gestionezi timpul, ce să înveţi nou pentru a te califica pentru următorul proiect.

Întrebări pentru team leader:

●Care sunt modalităţile specifice prin care pot sprijini mai bine echipa?

●Care este părerea ta despre felul în care gestionez timpul?

●Ce părţi ale stilului meu de lucru şi comunicare te preocupă cel mai mult?

●Ce paşi pot face pentru a mă pregăti pentru următorul proiect sau pentru următorul rol în companie?

Întrebări pentru colegi

Ei îţi pot oferi sfaturi directe şi poate uşor de tolerat. Te pot mobiliza să faci schimbări în plan profesional care se vor reflecta şi în plan social.

●Care sunt punctele mele forte? Dar punctele în care aş putea face îmbunătăţiri?

●Pe o scară de la 1 la 10, cât de eficient mă găseşti? De ce?

●În ce moduri îmi pot schimba sau îmbunătăţi abilităţile de lucru cu tine şi echipa?

●Ce sugestii ai pentru a mă ajuta să fiu cel mai bun în rolul meu?

Organizează în scris informaţiile

Contează să asculţi şi să-ţi notezi sfaturile, cu o minte deschisă şi cu dorinţa de a le implementa. Aminteşte-ţi că feedback-ul este o oportunitate de a înţelege modul în care ceilalţi te percep şi îţi percep munca. Şi îţi va fi mai uşor să faci schimbări când ai toate informaţiile organizate în scris, subliniază sursa citată.

Defineşte strategia în funcţie de feedback

Gândeşte-te ce vei face cu feedback-ul după ce îl primeşti. Creează un plan pas cu pas care descrie modul în care îl vei implementa. Iată cum poţi face acest lucru:

●Analizează feedback-ul pe care ţi l-ai notat şi modificările pe care le-ai putea face imediat.

●Gândeşte-te la schimbările care ar putea necesita mai mult timp şi creează o strategie pas cu pas pentru a le pune în acţiune.

●Solicită o întâlnire cu persoana care ţi-a oferit feedback-ul pentru a-ţi evalua progresul. Astfel vei fi mai motivat să faci schimbări.

Mentalitatea potrivită pentru a primi feedback

A primi feedback nu înseamnă doar a asculta sfaturi. Este importantă şi abordarea ta când îl primeşti, mai ales că sunt şi situaţii când acesta nu este pozitiv.

Adoptă o mentalitate de creştere

Feedback-ul este un atu pozitiv care te va ajuta să-ţi îmbunătăţeşti abilităţile şi să-ţi atingi obiectivele. Şi chiar dacă uneori poate lua forma unor evaluările negative, acestea fac parte din proces pentru că dezvăluie acele minusuri care te-ar putea împiedica să-ţi atingi întregul potenţial. Este însă mult mai important să vezi partea plină a paharului şi să valorifici informaţiile primite. Să te concentrezi pe îndeplinirea obiectivelor, pe comunicarea deschisă şi transparentă cu echipa ta, pe remedierea greşelilor. În schimb, când ai o mentalitate fixă te opreşti practic din a evolua în plan profesional, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb