Cum pleacă Elena Udrea la Târgşor?

Sorin Rosca Stanescu
Miscellanea / 13 iunie 2022

Sorin Rosca Stanescu

Rămâne pentru mine o enigmă, dacă nu care cumva statul subteran ne oferă în aceste zile o probă legată de modul său de operare. În sensul că încearcă să acopere o sentinţă penală, dată în condiţii ilegale, printr-o altă sentinţă penală, ce se vrea legală. Dacă e aşa, ar trebui să ne înfiorăm. Fapt e că Elena Udrea este extrădată şi urmează să ajungă după gratii la Târgşor. Dar sentinţa de extrădare, precum şi sentinţa de condamnare vor face parte din cuprinsul cărţii negre a justiţiei.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv în faimosul proces Gala Bute, dar, înainte de pronunţarea sentinţei, a părăsit România. A fost capturată în Bulgaria, unde s-a făcut luntre şi punte pentru a scăpa, încercând să dovedească că este persecutată politic şi că sentinţa ei de condamnare a fost ilegală. Mai mulţi jurişti, unii de marcă, şi mai mulţi analişti din presă, unii extrem de apreciaţi, au susţinut sus şi tare că Elena Udrea va avea câştig de cauză la Curtea de Apel din Sofia. Nu m-am numărat printre aceştia. Deşi, la rândul meu, am argumentat în mai multe rânduri că, în pofida faptului că infracţiunea săvârşită de cel mai apropiat colaborator al lui Traian Băsescu este pe cât de gravă, pe atât de clară, modul în care a decurs procesul este ilegal. Am lansat la un moment dat chiar supoziţia că intenţionat s-a procedat astfel, pentru ca, în final, Udrea să scape nesancţionată. Poate că aşa au şi stat lucrurile la un moment dat. Cât timp Traian Băsescu reuşise să menţină cel mai mic numitor comun în interiorul statului subteran, cel cu "culoare în justiţie" între tabăra activilor şi tabăra rezerviştilor. Între timp însă lucrurile s-ar schimbat.

Condamnarea Elenei Udrea, deşi justificată, motivată şi întemeiată pe fond, pentru că ea a folosit un eveniment sportiv, Gala Bute, pentru a pune la cale în folos personal şi în beneficiul găştii politice din care făcea parte un întreg lanţ al traficului de influenţă, finalizat prin extorcarea unor bani, a avut o serie de vicii, care ar fi trebuit să conducă la anularea acesteia. Preşedintele completului nu a fost tras la sorţi, aşa cum stabileşte legea, ci desemnat fără respectarea acestei prevederi. Completul care a condamnat-o nu era specializat în acte de corupţie şi, ca atare, nu putea judeca o asemenea cauză. Iar unul dintre magistraţi nu depusese jurământul şi, ca atare, nu avea dreptul să judece şi cu atât mai puţin să se pronunţe. Cu toate acestea, tăvălugul justiţiei a mers mai departe, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la închisoare cu executare, a plecat din ţară, dar a fost capturată în Bulgaria, în proximitatea frontierei cu Grecia. Şi a urmat o nouă încălcare a legii în cazul ei.

Cum era şi firesc, justiţia din Bulgaria s-a străduit să parcurgă toate etapele legale, pentru a stabili în final dacă Elena Udrea trebuie extrădată sau nu. Dacă în cazul ei s-au încălcat sau nu în mod brutal normele legale, atunci când justiţia română a condamnat-o. În acest sens, ambele instanţe care au judecat cauza, prima instanţă şi Curtea de Apel din Sofia, au solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România să răspundă în scris la serie întreagă de întrebări. În funcţie de răspunsurile date, s-a dat sentinţa la Sofia, în sensul extrădării Elenei Udrea. Numai că şi această procedură a fost viciată. Tot de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România. Chiar de către şeful secţiei penale a instanţei supreme, pe nume Daniel Grădinaru. Acesta, la 30 mai, a informat Curtea de Apel din Sofia că Înalta Curte de la Bucureşti a respectat toate normele prevăzute în legea penală. Ascunzând de fapt, sub semnătură proprie, gravele nereguli pe care le-am semnalat mai sus. Iar Curtea de Apel din Sofia ce putea să facă? A luat de bun acest document şi s-a pronunţat.

Elena Udrea urmează să fie împachetată, trimisă în România şi probabil depusă la Târgşor. Acolo va fi primită cu braţele deschise de către deţinutele cărora, după un stagiu petrecut acolo, le-a luat apărarea cu mult curaj şi cu multă energie, denunţând condiţiile improprii în care prizonierii statului sunt siliţi să-şi ispăşească pedepsele. Dar nu şi de către gardieni. Şi aici, iată, se mai petrece un fapt fără precedent. Şi la fel de scandalos. Direcţia Penitenciarelor a reacţionat printr-un comunicat, care practic constituie o nouă ameninţare la adresa Elenei Udrea. O ameninţare deloc voalată.

Numai că pe rolul instanţelor mai există o cauză extrem de importantă şi încă şi mai complexă, legată de presiunile îmbrăcând forma şantajului exercitate de Elena Udrea asupra omului de afaceri Bogdan Buzoianu, care, în urma acestora, pentru a-şi putea continua afacerile legate de comercializarea energiei electrice, s-a văzut silit să-i ofere Elenei Udrea, sub formă de mită, o uriaşă sumă de bani şi să-i cedeze o creanţă foarte consistentă legată de un trust de presă. Elena Udrea a contestat faptul că l-ar fi şantajat pe Buzoianu şi a invocat faptul că banii oferiţi de acesta reprezintă o donaţie către partid, destinată campaniei electorale. În instanţă s-a dovedit contrariul. Procesul urmează să se finalizeze probabil printr-o sentinţă la ani grei de închisoare. Dacă în acest al doilea proces ce se va încheia la Curtea de Apel nu vor fi comise ilegalităţi similare sau cu un grad ridicat de gravitate, atunci, în plan psihologic cel puţin, prin a doua condamnare, se va încerca cumva şi validarea primei condamnări luate în condiţii neconforme. Este o chestiune de zile până când vom afla răspunsul.

Şi tot foarte curând vom afla şi dacă Elena Udrea are sau nu de gând să-şi ducă până la capăt ameninţările mai mult sau mai puţin voalate lansate de Sofia, în sensul că se pregăteşte să facă mari dezvăluri. Aceste dezvăluiri, dacă vor fi făcute, vor fi lansate de după gratii, într-un moment în care Elena Udrea nu mai are mare lucru de pierdut şi prin urmare nu se vor bucura în principiu de prea multă credibilitate. Mai ales dacă ele se vor păstra în tonul extrem de ambiguu al jurnalului ei scris, încredinţat cu mai mulţi ani în urmă jurnalistului Ion Cristoiu. Dar cine ştie? Poate tocmai ruptura din interiorul statului subteran sau faptul că Traian Băsescu, care a fost cel de-al doilea beneficiar al banilor obţinuţi prin şantaj de Elena Udrea, i-a întors spatele şi a abordat politica struţului, o vor determina să iasă la război cu tot armamentul din dotare. Dacă e decisă să vorbească, să meargă cu dezvăluirile până la capăt, eu unul mă ofer să mă prezint de câte ori este necesar în acest scop la vorbitor, la Târgşor, pentru a consemna cu acurateţe ceea ce vrea să spună şi pentru a transmite mesajul ei în mod nealterat către opinia publică. M-am pronunţat de atâtea ori împotriva acestei doamne şi împotriva partenerului ei, Traian Băsescu, încât presupun că mă pot bucura în acest sens de credibilitatea necesară.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. mai lasati-ne in pace cu gala bute si alte fleacuri din astea , aici e vorba de miliarde , de stadioane in panta , parcuri in paduri etc , toate nefacute si banii luati . aceiasi metoda ca si la nastase , matusa tamara si cativa pitici de gradina din china ,.

    1. viciile de procedura si asa zisele ilegalitati sint facute cu buna stiinta ca sa scape hotii . acest caz este elocvent . sint vicii de procedura si ilegalitati dar miliardele sint papate .

      sa faca puscarie cel care a facut vicii de procedura . de ce le-a facut , din prostie ? si cu asta scapi si tu si hotul ? de asta spune mereu chireac , sint prosti domle si incompetent , ca sa scape cu prostia ? sparg si eu o banca si spun ca din prostie am facut-o , scap de puscarie ? nu cred , dar ei de ce scapa ?

    Vicii de procedura...Completul care a judecat-o nu era specializat in acte de coruptie...Unul dintre magistrati nu si-a depus juramantul(si ce-i cu asta,parca daca-si depun juramantul sunt si corecti)...Sa zica merci Udrea ca nu a judecat-o poporul roman!Nu-i convin sase ani de puscarie?Daca era pe vremea lui Ceausescu era impuscata pentru tradare de tara.Parca numai cu gala Bute a spalat ea bani!Cui ii pasa de viciile de procedura?Ea,Basescu si acolitii lor au parte de dreptatea pe care au propovaduit-o!Treizeci de ani de puscarie sa-i dea si confiscarea averii castigata ilicit!

    Oare cum s-ar explica faptul ca Nutzy a amanat fuga pana in ultima clipa , desi avea deja o condamnare in prima instanta de 8 ani , plus posibilitatea solida de confirmare a condamnarii de 6 ani ?

    Oare Nutzy nu a vazut , la prietenul Ghita , cum se rezolva problema ? 

    Sa fi luat in serios vreo intelegere facuta cand s-a intors (????) in tara - dupa inlocuirea generalului Coldea ? 

    Poate ca cei noi s-au prefacut ca iau in considerare pisica pe care Nutzy le- a aratat-o in ianuarie 2015 , in denuntul facut la DNA ... 

    Nu e interesant ca , desi conform DNA , " faptele nu s-au confirmat " , denuntul facut de Nutzy nu i-a adus consecintele prevazute in VCP pentru " denunt calomnios " ? 

    Cum s-ar explica oare faptul ca dosarul Alinei Bica a fost rejudecat atat de repede - anulare sentinta in ianuarie 2019 , rejudecare cu sentinta definitiva in toamna 2019 ? 

    N-ar fi o coincidenta interesanta daca - tocmai in dosarul Alinei Bica - ICCJ a stabilit un record de celeritate ?  

    Intamplator , la anuntarea sentintei definitive , Alina Bica era deja in siguranta , in Italia ... 

    Sa fie asta finalul epopeii lu' Nutzy - sau urmeaza noi episoade ? 

     

    1. Cine stie care sunt jocurile?Probabil ca Udrea este primul pas,urmeaza Basescu ca doar el e tartorul.Si el i-a ascuns pe multi la mititica,pe drept sau pe nedrept,in timp ce se dadea preacinstitul Basescu.Cand ai atatea bube in cap ,nu faci pe nebunul,a crezut ca si-a sters toate urmele si ca va ramane la putere vesnic.Acum vom vedea daca justitia este cat de cat dreapta fiindca daca era dreapta erau demult la puscarie.Ce pozeaza Udrea in victima,sa-l vedeti pe Basescu!!!Se va da bolnav,o sa zica ca a facut infarct si toate celea.Ai dracului,cand au ruinat tara asta nu-i mai durea nimic!

    si credibilitatea, doua lucruri paralele!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb