CUM SĂ NE PROTEJĂM (III) Cum trebuie lucrat cu brokerii, documentele necesare în relaţia cu SSIF

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 martie 2004

Înainte de a alege societatea de servicii de investiţii financiare (SSIF) este bine să consultaţi mai mulţi brokeri, să le solicitaţi autorizaţia de funcţionare, să îi întrebaţi despre experienţa profesională şi investiţională, precum şi despre educaţia lor.

Trebuie să înţelegeţi care este remuneraţia SSIF şi a brokerilor săi. Cereţi lista taxelor şi comisioanelor percepute. Cîştigurile cele mai importante ale SSIF sînt reprezentate de comisioanele de tranzacţionare, care sînt stabilite de la un client la altul, în funcţie de suma investită şi valoarea tranzacţiilor efectuate.

Serviciile SSIF presupun execuţia ordinelor de tranzacţionare, dar şi recomandări şi consultanţă de investiţii. Cheltuielile pe care trebuie să le suportaţi diferă în funcţie de serviciile pen-tru care optaţi. Nu vă grăbiţi să încheiaţi contractul de intermediere cu un broker. Atenţie! Faceţi mai întîi investigaţiile care consideraţi că sînt necesare ca să vă informaţi. Rezistaţi cererilor brokerului de a încheia imediat contractul de intermediere.

După ce SSIF vă pune la dis-poziţie documentele necesare deschiderii contului client, trebuie să le citiţi cu atenţie deoarece acestea reprezintă cadrul legal al relaţiilor dumneavoastră cu societatea de brokeraj. Nu semnaţi documentele de des-chidere de cont fără să le citiţi şi fără să înţelegeţi integral termenii acestora. Nu vă bazaţi pe discuţiile şi afirmaţiile verbale ale brokerului, acestea nu apar în documente.

Brokerul trebuie să vă pună întrebări despre obiectivele dum-neavoastră de investiţii, situaţia financiară, inclusiv veniturile obţi-nute, cîştigul net, precum şi în legătură cu experienţa inves-tiţională. Aceste informaţii sînt utilizate de SSIF ca să vă întoc-mească profilul investiţional şi ca să vă ofere recomandările de investiţii cele mai potrivite. De aceea, trebuie să fiţi sincer şi să cooperaţi cu brokerul SSIF.

Cînd încheiaţi contractul ar fi bine să puteţi să vă răspundeţi la trei întrebări importante. Cum veţi controla decizia de investiţie în cadrul contului? Veţi avea controlul deciziei de inves-tiţie în cadrul contului cu excepţia cazului cînd aţi acordat autoritate discreţionară SSIF să efectueze investiţiile în numele dumneavoastră. Autoritatea dis-creţionară permite SSIF şi brokerilor săi să ia decizii de inves-tiţii în contul dumneavoastră, în funcţie de opinia proprie, fără să vă consulte asupra tranzacţiilor respective (cantitate, preţ, sumă investită, tranzacţie de cum-părare/vînzare). Este important să nu acordaţi autoritate dis-creţionară SSIF asupra contului dumneavoastră fără o serioasă analiză asupra oportunităţii unei astfel de decizii.

Cea de a doua întrebare este cît veţi plăti pentru investiţiile realizate? Alegeţi serviciile de investiţii financiare care vă sînt necesare. Întrebaţi agentul care sînt taxele şi comisioanele de des-chidere, menţinere şi închidere a contului, precum şi cele pentru cumpărare/vînzare valori mobiliare ori transfer de sume băneşti sau valori mobiliare.

A treia întrebare este riscul pe care vreţi să vi-l asumaţi pentru investiţiile în valori mobiliare. În documentele de deschidere de cont trebuie să menţionaţi obiec-tivele de investiţii în termeni de risc. Categoriile de risc pot fi: "conservator", "echilibrat", "creştere," "agresiv". Atenţie! Trebuie să înţelegeţi distincţia dintre aceşti termeni şi să fiţi sigur că nivelul de risc ales cores-punde cel mai bine obiectivelor investiţionale. Asiguraţi-vă că investiţiile avute în vedere se în-cadrează în categoria de risc pe care aţi ales-o. Puteţi păstra ac-ţiunile pe numele dumneavoas-tră sau pe numele SSIF. Întrebaţi-vă agentul în legătură cu avantajele şi dezavantajele celor două variante. Spre exemplu, dacă intenţionaţi să tranzacţionaţi în mod regulat este preferabil să păstraţi valorile mobiliare în numele SSIF ca să simplificaţi procedurile de tranzacţionare, înregistrare, decontare şi de plată a dividendelor.

Alte documente care apar în relaţia cu SSIF sînt: cererea de deschidere de cont, autorizaţia telefonică, autorizaţia discreţionară, confirmarea tranzacţiilor, situaţiile financiare ale contului client (extras de cont, istoric tranzacţii cont, situaţie portofoliu valori mobiliare).

Ce trebuie să faceţi cu documentele existente în relaţia cu SSIF

Atunci cînd cumpăraţi sau vindeţi acţiuni este bine să vă notaţi data şi ora lansării ordinului de tranzacţionare, numele persoanei care v-a preluat ordinul, principalele detalii ale tranzacţiei (cantitate, preţ, tip ordin, valabilitate, dacă acesta a fost lansat din propria iniţiativă sau la recomandarea agentului), precum şi alte detalii ale discuţiei cu reprezentanţii SSIF. Înregistrarea acestor informaţii este foarte importantă, fiindu-vă de folos în eventualitatea în care o să fiţi nevoit să formulaţi o reclamaţie. Pros-pectele, rapoartele departamentului de analiză, confirmarea tranzacţiilor, situaţiile financiare ale contului client şi orice corespondenţă cu SSIF ar putea să vă ajute atunci cînd formulaţi o reclamaţie.

Uneori investitorii semnează sau li se cere să semneze documentele de deschidere de cont fără să completeze toate informaţiile necesare. În multe ca-zuri agentul completează aceste informaţii pentru dumneavoas-tră. În cazul în care apar tranzacţii excesive în cont, investiţii nepotrivite cu profilul clientului, practici frauduloase, documentele referitoare la client care privesc profilul său inves-tiţional, experienţa sa inves-tiţională şi situaţia sa financiară sînt foarte importante.

De aceea niciodată nu trebuie să trataţi superficial informaţiile înscrise în documentele încheiate în relaţia cu SSIF.

Niciodată să nu trimiteţi bani pentru a efectua o investiţie doar pe baza solicitării prin telefon. Trimiteţi documentele care atestă plăţile efectuate numai agentului dumneavoastră, SSIF ori intermediarului menţionat în prospect. Niciodată să nu permiteţi ca situaţiile financiare ale contului dumneavoastră ori confirmările tranzacţiilor să fie remise altei persoane. Verificaţi dacă informaţiile cuprinse în situaţiile financiare pe care le primiţi în calitate de client sînt corecte, în caz contrar informaţi agentul.

Articol realizat în colaborare cu societatea de brokeraj "Ieba Trust"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb