Cum vă place: în bărci sau în sondaje?

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 24 august 2004

Institutul de sondaje CURS a dat publicităţii rezultatele unui studiu care indică superioritatea PSD (40%) în preferinţele electoratului faţă de Alianţa D.A. (35%), diminuînd la jumătate diferenţa dintre cele două partide ilustrată de sondajul INSOMAR, comunicat cu cinci zile înainte (18 august).

În varianta INSOMAR, PSD conduce cu 36,1% faţă de 25,9% pentru D.A. Perioadele în care au fost realizate cele două sondaje se intersectează: CURS precizează intervalul de 9-16 august 2004, iar INSOMAR susţine că a efectuat cercetarea între întîi şi 15 august. CURS afirmă că a consultat 3OO5 persoane adulte, în timp ce eşantionul INSOMAR a fost de aproape trei ori mai puţin numeros (1112 persoane), de unde, probabil, apare pretenţia de mai mare precizie a institutului CURS (marja de eroare ±1,8%), faţă de INSOMAR (±3%).

Dacă aduni cele două valori ale marjelor de eroare, îţi dă aproape 5% (1,8+3 = 4,8).

Întrucît operaţiunea nu este simplă aritmetică, ci alchimie politică, această explicaţie a diferenţei dintre cele două studii nu este satisfăcătoare.

La alegerile locale, D.A. a obţinut 33%, faţă de PSD cu 32%. Între timp, în iulie, IMAS a publicat un sondaj în care D.A. crescuse la 42%, distanţîndu-se de PSD (care crescuse şi el, dar numai pînă la 36%). După IMAS, distanţa dintre cele două partide se lărgise la şase puncte procentuale în favoarea Alianţei, în timp ce, în mai puţin de o lună, după CURS, diferenţa s-a inversat în favoarea PSD, presupunînd o răsturnare de unsprezece puncte procentuale, ba chiar, după INSOMAR, electoratul şi-a modificat preferinţele într-o proporţie de 16%.

Analiştii politici au pus la îndoială corectitudinea sondajului INSOMAR.

Avem motive, însă, pentru suspiciuni şi asupra corectitudinii sondajului CURS, care îl indică pe Codruţ Sereş drept un candidat la preşedinţie care întruneşte 3% din preferinţele electoratului. Dacă întrebi în jur, nimeni nu ştie cine este Codruţ Sereş; unii cetăţeni au auzit că PUR are un candidat la preşedinţie, dar nu reuşesc să lege numele Codruţ de partidul lui Voiculescu. De altfel, Codruţ nu apare deloc în sondajul INSOMAR. Explicaţia ar putea fi că sondajul CURS a fost comandat de "Antena 1" - postul de televiziune al lui Dan Voiculescu, preşedintele PUR. Bate la ochi faptul că, în varianta CURS, PUR întruneşte 5% din sufragiul electoratului, în timp ce în varianta INSOMAR, PUR este preferat doar în proporţie de... 2,2%. De, marja de eroare, bat-o vina!

După alegerile locale, institutele de sondare au intrat într-o acută criză de credibilitate, datorită diferenţelor izbitoare dintre studiile lor şi rezultatele elecţiunilor. Corectitudinea cercetărilor sociologice a fost contestată atît de opoziţie, cît şi de personalităţile politice aflate la putere. Presa şi societatea civilă au acuzat institutele de partizanat politic şi manipulare. CURS şi INSOMAR nu par să depăşească criza de încredere publică în care institutele se află.

Aşteptăm cu deosebită curiozitate sondajul din august al IMAS - institutul Cancelarului Alin Teodorescu. Avem convingerea că ne va prezenta o a treia variantă de cifre...

Şi, fie vorba între noi, ce s-a petrecut între timp pentru ca PSD să răstoarne D.A.?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb