Cupa Mondială din 2022, piatră de moară de "gâtul" FIFA

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 8 iunie 2017

Cupa Mondială din 2022, piatră de moară de "gâtul" FIFA

Federaţia Internaţională de Fotbal are o problemă majoră în acest moment din cauza tensiunilor din zona Golfului. Politica temporizării şi a susţinerii necondiţionate a unor decizii are puţine şanse de reuşită în acest caz legat de Cupa Mondială din 2022, în condiţiile în care ţara gazdă, Qatar, este pe cale să fie izolată de vecini, şi nu numai, din cauza unor presupuse legături cu două dintre cele mai sinistre grupări teroriste, ISIS şi Al - Qaeda.

FIFA a anunţat că se află în "contact normal" cu comitetul de organizare al Cupei Mondiale de la Qatar din 2022 şi că se va abţine să comenteze direct situaţia diplomatică în care se află această ţară. De asemenea,Comitetul de organizare al Cupei Mondiale din Qatar şi Confederaţia de Fotbal din Asia (AFC), care organizează meciuri internaţionale în regiune, au refuzat să comenteze. În schimb, Reinhard Grindel, preşedintele Federaţiei Germane de Fotbal, membru Comitetul Executiv al FIFA, a anunţat că va pune în discuţie problema în guvernul german: "Vom discuta despre noua situaţie politică complexă din regiune şi în special în Qatar cu guvernul federal. Mai sunt încă cinci ani înainte de începerea Cupei Mondiale, în acest timp ar trebui să se acorde prioritate soluţiilor politice, mai degrabă decât ameninţărilor de boicot, dar un lucru este clar: comunitatea de fotbal din întreaga lume ar trebui să fie de acord că turneele majore nu trebuie să se desfăşoare în ţări care sprijină activ teroarea".

Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Egiptul au rupt legăturile diplomatice cu Qatar. Aceste state acuză autorităţile de la Doha că sponsorizează terorismul şi extremismul. Coaliţia arabă coordonată de Arabia Saudită, care de doi ani desfăşoară operaţiuni în Yemen, a anunţat excluderea Qatarului din organizaţie, acuzând acest stat că ar susţine reţele teroriste, inclusiv Al-Qaeda şi Stat Islamic. În ultimele săptămâni, mai multe publicaţii americane au acuzat Qatarul că ar finanţa terorismul, cu toate că ţara este membră a coaliţiei internaţionale care luptă împotriva ISIS.

Aceasta nu este prima problemă majoră legată de acest turneu final. În ultimii ani, nemulţumirile de tot felul au însoţit discuţiile despre Cupa Mondială din 2022, de la suspiciunile de corupţie legate de procesul de desemnare până la mutarea mondialului în perioada noiembrie-decembrie, finala urmând să se dispute la 18 decembrie, de ziua naţională a ţării gazdă, pentru ca meciurile să se poată disputa la temperaturi acceptabile. În plus, conform Amnesty Internaţional, organizaţie pentru apărarea drepturilor omului, muncitorii care lucrează pe şantierele "mondialului" sunt obligaţi să trăiască în condiţii mizere şi să plătească taxe enorme de recrutare. Există informaţii că le sunt reţinuţi abuziv bani din salariu şi le sunt confiscate paşapoartele la sosirea în Qatar. Amnesty International acuză FIFA că nu a luat măsuri ca să împiedice organizarea turneului din 2022, deşi ştia problemele din această ţară: "Acest eveniment sportiv este construit pe fondul unor încălcări flagrante ale drepturilor omului. Este o pată pe conştiinţa fotbalului mondial." Amnesty lnternaţional le-a cerut marilor sponsori ai Campionatului Mondial din 2022 să preseze FIFA pentru a rezolva problemele, iar în cazul în care până la finele anului 2017 nu se publică un plan de măsuri concrete care să îmbunătăţească viaţa celor care muncesc pe şantierele dedicate turneului final, să se decidă mutarea competiţiei într-o altă ţară. Conform unor calcule ale specialiştilor, Qatarul va cheltui pentru acest turneu final aproximativ 200 de miliarde de dolari, o sumă enormă în comparaţie cu tot ceea ce s-a investit până acum în Campionate Mondiale de Fotbal sau Jocuri Olimpice. De altfel, o medie a ultimului deceniu în materie de investiţii într-o competiţie sportivă de anvergură se situează la aproximativ 10 miliarde de dolari.

Presiunea comunităţii internaţionale este enormă, iar FIFA, ori cât de "stat în stat" se consideră, va trebui să ţină cont de observaţii şi de situaţia geo-politică, pentru a nu se afla în faţa unui boicot fără precedent.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Lasa nene ca dumneata ai avut alta grija : sa gasesti brichete bune pentru tigarile puscariasului sandu ! Vezi ca saptamana viitoare iese la incalzire celalalt puscarias gica popescu ... Stii cum e ? Ne doare-n palarie de toti jnapanii astia, fie ciurli -burli fie ceilalti

    CE b...ou esti anonimule. Vb. tu de Popescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb