Cupru Min, din amânare în amânare

ALEXANDRA CRACIUN
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 25 iulie 2013

Cupru Min, din amânare în amânare

OPSPI republică anunţul de intenţie la Cupru Min

Gheorghe Iordache, directorul Cupru Min: "Anunţul de intenţie va fi republicat pentru asigurarea transparenţei procesului"

Un nou anunţ de intenţie pentru atragerea unor investitori la Cupru Min Roşia Poieni va fi publicat de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în perioada următoare, după ce, la prima strigare, nu s-a prezentat decât o singură companie care a îndeplinit condiţiile, potrivit declaraţiilor directorului de la Abrud, Gheorghe Iordache.

Domnia sa ne-a declarat, ieri, că, împreună cu reprezentanţii din Ministerul Economiei, a decis să amâne termenul pentru depunerea ofertelor preliminare, urmând să fie întocmit un alt anunţ de intenţie, care să fie publicat atât în ţară cât şi în străinătate.

Directorul general al societăţii cuprifere de la Roşia Poieni a justificat necesitatea redactării unui alt anunţ pentru a fi evitate posibile acuzaţii de lipsă de transparenţă în modul în care va fi derulat procesul atragerii unor investitori.

Surse apropiate proiectului cuprifer ne-au relatat că amânarea procesului de investiţii vine pe fondul unor solicitări ale companiei Glencore, care a cerut o prelungire a termenului pentru depunerea ofertei preliminare.

În ceea ce priveşte companiile interesate de investiţiile în cupru de la Roşia Poieni, directorul societăţii ne-a mai spus că numărul se poate schimba, o situaţie clară urmând să aibă abia după republicarea anunţului de intenţie.

"Poate să fie una, pot fi chiar şi unsprezece companii interesate de Cupru Min, însă vom şti după ce OPSPI va republica anunţul", a menţionat Gheorghe Iordache.

Republicarea anunţului de intenţie de la Cupru Min bulversează procesul de atragere a investitorilor, dat fiind faptul că trebuie stabilit un nou calendar al etapelor necesare stabilirii unui contract de asociere la Abrud.

Potrivit actualului anunţ de intenţie pentru investiţii la Cupru Min, contractul de asociere dintre societatea cupriferă şi viitorul investitor va avea o durată de şapte ani, cu un an de graţie, livrările de cupru urmând să fie efectuate din cel de-al doilea an al contractului, potrivit anunţului cu pricina.

Companiile interesate de Cupru Min trebuie să prezinte o scrisoare de bonitate financiară emisă de o bancă română sau de o bancă străină care are reprezentanţă în ţara noastră sau are relaţii de corespondenţă cu Eximbank.

Potenţialii investitori trebuie să facă dovadă de faptul că nu au procese sau litigii cu alte companii.

Totodată, aceştia trebuie să demonstreze că nu au datorii bugetare restante către statul român sau, după caz, către statul al cărui rezident este potenţialul cumpărător, prin prezentarea de certificate de atestare fiscală eliberate de organele fiscale şi bugetare.

Deschiderea plicurilor conţinând documentele prevăzute se va face în data de 19 iulie 2013 la sediul societăţii Cupru Min, în prezenţa reprezentanţilor potenţialilor cumpărători.

Potrivit Ministerului Economiei, pe 20 septembrie, va fi deschis plicul sigilat conţinând oferta de cumpărare a potenţialilor investitori şi, pe baza preţului minim de cumpărare oferit pentru cupru, valabil pe toată perioada de derulare a contractului de vânzare, se va stabili potenţialul cumpărător.

Recent, Cupru Min a fost inclusă în Planul Naţional de Investiţii întocmit de guvernul ţării noastre, alături de alte obiective minere precum Roşia Montană.

În primăvara anului trecut, producătorul de cupru a fost scos la vânzare cu un preţ de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprită din cauza neînţelegerilor cu Roman Copper, câştigătorul licitaţiei, care, în prezent, solicită în instanţă returnarea garanţiei.

Reluarea procesului de privatizare a exploataţiei de la Cupru Min a fost asumată în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional.

Potrivit opiniei unor experţi în minerit, statul poate să opereze Cupru Min timp de 10-15 ani fără probleme, utilizând infrastructura actuală, iar compania va putea face şi profit.

Rezerva de la Roşia Poieni este de sub un miliard de tone de minereu, cu o concentraţie de cupru de 0,36%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca societatea merge pe profit, atunci de ce e nevoie sa o privatizezE? ca pana la urma, sub planul asocierii, asta se urmareste, sao devalizeze si dupa aia sa o vanda lpe trei lei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb