Producătorul de cupru Cuprumin şi-a planificat pentru acest an investiţii de 21,7 milioane lei şi estimează că unul dintre proiectele vizate, o nouă linie de celule de flotaţie, va dubla producţia companiei, până în 2018.
"În acest an, proiectele avute în vedere sunt investiţiile de mediu şi reducerea costurilor de producţie, precum şi reducerea pierderilor. Investiţiile bugetate pentru anul în curs se ridică la 21,7 milioane lei, însă avem în plan accesarea de fonduri europene pentru trei proiecte de aproape 27 milioane euro, ce se vor derula în următorii doi-trei ani", a declarat directorul general al companiei, Nicolae Turdean, potrivit Mediafax.
Comparativ, anul trecut investiţiile efectuate de Cuprumin s-au ridicat la 12,7 milioane lei.
"Vrem să construim o staţie de neutralizare a apelor acide şi recuperare a cuprului, proiect de 18 milioane euro, din care am aplicat pentru suma de 15 milioane euro. O altă investiţie presupune dezvoltarea unei linii noi de celule flotaţie, care, atunci când va fi finalizată, va dubla producţia companiei. Această investiţie este de 4,8 milioane euro, tot din fonduri europene, ceea ce ar mări concentraţia de cupru din concentratul produs de companie la 25-26%, de la 21% în prezent", a precizat directorul general al Cuprumin.
Producţia Cuprumin se ridică la 3.000-3.400 tone de concentrat de cupru pe lună. O majorare considerabilă a producţiei ar permite companiei de stat să încheie contracte directe cu procesatori din ţările vecine.
"Am purtat discuţii cu procesatori din Serbia şi Bulgaria, cărora am vrut să le vindem cupru, dar aceştia au nevoie de cantităţi mari. Valorificarea producţiei este o problemă serioasă cu care ne confruntăm. Profitul putea fi mult mai mare dacă am valorifica metalul şi nu concentratul de cupru", a spus Turdean.
Compania are în plan şiachiziţia unei instalaţii pentru producerea varului, în valoare de 4,2 milioane euro, din fonduri europene. În prezent, Cuprumin consumă până la 70 de tone de var zilnic pe care îl achiziţionează din piaţă, astfel că o instalaţie proprie de producţie ar aduce companiei de stat economii de 45 de lei pe tonă.
"Zăcămintele de minereuri ale României valorează miliarde de euro. România are nevoie de o strategie minieră, pe care Ministerul Economiei o şi are în plan. Cu atât mai mult cu cât criza economică globală a afectat piaţa cuprului, care la rândul său a afectat activitatea companiei", a menţionat Turdean.
Cuprumin deţine trei cariere, una de andezit, una de calcar şi cariera de cupru de la Roşia Poieni. Compania are circa 530 de angajaţi. Compania a raportat anul trecut un profit net de 5,58 milioane lei, la venituri totale de 151,6 milioane lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Cupru Min deţine circa 60% din rezervele de cupru ale României şi este controlat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului.