Începând de astăzi şi până joi, 28 martie, o echipă de instructori ai Academiei TITI AUR, în parteneriat cu SKODA România, va desfăşura un studiu care să releve efectele pe care le are oboseala asupra capacităţilor conducătorilor auto după multe ore petrecute la volan, arată un comunicat de presă remis Redacţiei noastre.
Numit "Cursa de 48h", studiul va măsura capacităţile specifice unui conducător auto, precum: atenţia, reflexele, reacţiile la partenerii de trafic, vigilenţa, ş.a. în condiţiile privării de somn treptat până la epuizare. Conducătorul auto cobai, Andrei Mitraşcă, instructor de conducere defensivă la Academia Titi Aur, va incerca să conducă pe distanţa Bucureşti - Constanţa şi retur (Autostrada A2 - Autostrada Soarelui), fără să se odihnească, timp de 48 de ore. Parcursul său va fi monitorizat de o echipă de specialişti ai Clinicii Somnolog din Bucureşti, ai centrului de cercetare CeMark din cadrul Universităţii ASE Bucuresti, ai centrului Superfit şi de medici ai Serviciului de Ambulanţe Bucureşti - Ilfov, conform comunicatului citat.
În timpul evenimentului studiu, şoferul testat va fi asistat de un secund (instructor de conducere defensivă al Academiei Titi Aur), situat pe scaunul din dreapta. Secundul va avea posibilitatea să intervină asupra automobilului, inclusiv să oprească de urgenţă maşina în orice moment consideră că este necesar.
De asemenea, în timpul testului, o măsură suplimentară de siguranţă este existenţa unui al doilea autoturism care va rula în faţa maşinii conducătorului testat, la o distanţă de cca 200 - 400 m. Conducătorii auto din această maşină, cât şi secundul din maşina principală se vor schimba in permanenţă cu unul odihnit la fiecare 4 - 5 ore.
Testul începe astăzi la ora 10.00, de la staţia Rompetrol Glina de pe Şoseaua de Centură Bucureşti şi este parte a unei campanii naţionale de sensibilizare şi conştientizare a opiniei publice privind efectele oboselii la volan. Pentru realizarea acestui test, Rompetrol va asigura carburant Efix, un produs de înaltă calitate, realizat de cea mai mare rafinărie din România şi una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre - Petromidia Năvodari.
Campania Naţională "STOP oboselii la volan! Pentru siguranţa ta, odihneşte-te!" îşi propune să pună pe agenda publică acest subiect şi să tragă un semnal de alarmă asupra pericolelor la care se expun, şi implicit la care îi expun pe ceilalţi participanţi la trafic, conducătorii auto obosiţi.
Andrei Mitraşcă, conducătorul cobai al acestui test, a declarat: "Studiul pe care îl vom face nu este un test de anduranţă, este un studiu de caz prin care ne propunem să culegem cât mai multe date care să ne arate ritmul în care scad capacităţile noastre pe măsură ce continuăm să conducem obosiţi. Chiar dacă majoritatea instructorilor implicaţi sunt sportivi, nu încercăm să doborâm vreun record, ci dimpotrivă, dorim să arătăm că oboseala nu iartă pe nimeni, nici chiar pe cei antrenaţi, pe cei care conduc din plăcere".
Potrivit statisticilor, oboseala la volan stă în spatele multora dintre accidentele rutiere, iar studiile arată că, după doar două ore de condus, capacitatea de reacţie şi de atenţie a conducătorului auto este diminuată semnificativ. Cu toate acestea, conducătorii auto se avântă adesea la drumuri lungi, fie că sunt în interes de serviciu sau în interes personal, nu rare fiind situaţiile în care parcurg drumuri mai lungi de 16-18 ore de mers fără odihnă corespunzătoare, mai informează comunicatul.