CURSUL LEU-EURO: 4,3625 Leul a slăbit din ce în ce mai mult în faţa euro

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 ianuarie 2012

Leul a slăbit din ce în ce mai mult în faţa euro

Moneda naţională a continuat, ieri, să piardă teren în raport cu euro. Banca Naţională a României (BNR) a afişat, ieri, un curs de 4,3625 lei/euro, în creştere cu 0,93 bani faţă de şedinţa anterioară. Paritatea euro/leu de ieri a reprezentat cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni şi jumătate şi s-a apropiat de nivelul record de 4,3688 lei/euro, din iunie 2010. În plus, cursul euro/leu a fost cu 0,05 bani peste nivelul maxim al anului trecut, de 4,3620 lei/euro, înregistrat pe 25 noiembrie.

Surse din piaţă ne-au declarat că deprecierea leului a continuat trendul din zilele trecute.

"În cursul dimineţii de ieri, euro a des-chis la 4,3695 lei, în timpul zilei a coborât la 4,36 lei şi a închis la 4,36-4,3630 lei", potrivit surselor menţionate.

Surse din piaţă ne-au precizat că volumele trazacţionate în jurul nivelului de 4,36-4,37 lei au fost "măricele".

Monedele emergente au evoluat mai bine decât leul, potrivit surselor citate, care au adăugat că paritatea forint/euro s-a situat la nivelul de 310 unităţi, iar zlot/euro la 4,45-4,46 de unităţi.

Leul s-a depreciat, ieri, şi în raport cu francul elveţian. BNR a anunţat un curs de 3,5953 lei/franc, cu 1,42 bani mai mare faţă de cel anterior, fiind cea mai înaltă cotaţie din 5 septembrie anul trecut, când francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Pe pieţele internaţionale, francul elveţian (CHF) a scăzut, ieri, faţă de moneda europeană la 1,2140 franci/euro, în jurul orei 15:45. Paritatea euro/CHF de ieri a fost cu 0,13% mai mare faţă de ziua precedentă. Moneda elveţiană a atins, în cursul dimineţii de luni, nivelul maxim al ultimelor patru luni, de 1,2106 franci/euro, ca urmare a demisiei lui Philipp Hildebrand, preşedintele Băncii Elveţiei.

Faţă de dolarul american, leul s-a întărit. Banca Centrală a afişat o rată oficială de 3,4071 lei/dolar, în scădere cu 0,25 bani faţă de cotaţia precedentă.

ING Bank: Deficitul zilnic de lichiditate a crescut, în decembrie

Piaţa monetară s-a confruntat, în ultima lună din 2011, cu un deficit de lichiditate foarte mare, reiese dintr-un raport al ING Bank.

Deficitul de lichiditate din sistemul bancar a crescut semnificativ în luna decembrie, băncile împrumutând zilnic 4,1 miliarde lei de la BNR, mult peste suma de 1,7 miliarde lei din noiembrie, potrivit calculelor realizate de analiştii ING Bank.

"Acesta este cel mai mare deficit de lichiditate din 2009, când s-au înregistrat episoade de tensiune severă pe piaţa monetară, şi ar putea părea frapant deoarece ratele pe termen scurt au înregistrat scăderi importante în decembrie", conform raportului.

Analiştii băncii sunt de părere că fondurile atrase au fost folosite, în special, pentru finanţarea Ministerului Finanţelor Publice.

"Explicaţia noastră pentru această combinaţie stranie este că emisiunile de titluri de stat din decembrie, cumpărate de un număar mic de dealeri primari, au fost în mare parte finanţate prin intermediul operaţiunilor de piaţă monetară organizate regulat de banca centrală, de unde rezultă majorarea sumei de bani pe care băncile au împrumutat-o de la BNR, în timp ce mulţi alţi deţinători de titluri s-au confruntat cu o creştere a lichidităţilor, deoarece nu au refinanţat, probabil într-o proporţie importantă, titlurile care au ajuns la scadenţă", se arată în document.

De asemenea, analiştii susţin că lichiditatea din sistem s-a îmbunătăţit în continuare, probabil ca urmare a unor cheltuieli mai mari în decembrie, bazate printre altele pe sumele atrase prin emisiunile de titlurile de stat, care au fost finanţate prin operaţiunile de piaţă ale Băncii Centrale.

"Concluzia acestei poveşti complicate, care credem că arată cum este condusă piaţa monetară, este că sunt multe modalităţi de a tempera presiunea ascendentă a ratelor de dobândă pe termen lung. Această concluzie este pozitivă pentru investitorii pe termen scurt în titluri de stat în lei, dar dependenţa de mecanisme aşa neobişnuite este negativă pe termen lung. Partea negativă este, totuşi, atenuată de faptul că politici stranii au fost implementate tot mai des la nivel global pe parcursul ultimilor ani", potrivit documentului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb