CURSURILE ONLINE ÎI ŢIN PE STUDENŢI LA DISTANŢĂ DE CENTRELE UNIVERSITARE Chiriile nu au mai înregistrat vârful din perioada septembrie-octombrie

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 12 octombrie 2020

Chiriile nu au mai înregistrat vârful din perioada septembrie-octombrie

Desfăşurarea online a cursurilor îi ţine pe studenţi la distanţă de marile centre universitare, fapt ce afectează şi piaţa chiriilor, care exploda în această perioadă a anului.

Anul acesta nu a mai existat cerere din partea studenţilor, iar preţurile au stagnat, comparativ cu ceea ce se întâmpla în anii trecuţi, după cum ne-a spus Ion Radu Zilişteanu, doctor în economie şi expert în imobiliare. Specialistul ne-a explicat: "Piaţa chiriilor este legată de mobilitatea urbană. Cum aceasta s-a redus considerabil în perioada pandemiei, şi piaţa chiriilor a fost afectată. Acel vârf pe care îl înregis­tram septembrie-octombrie nu mai este. Nu au mai fost făcute atâtea tranzacţii pe segmentul chiriilor ca în alţi ani, în această perioadă, pentru că nu mai există cerere. Probabil că dacă efectele crizei sanitare se vor reduce, atunci lucrurile îşi vor reveni, dar acum este foarte greu de estimat ce se va întâmpla în acest domeniu.

În acelaşi timp, din cauza scăderilor semnificative înregistrate în sectorul turismului şi pe zona călătoriilor de afaceri, proprietarii care au închiriat locuinţe în regim hotelier înainte de declanşarea pandemiei au fost nevoiţi să-şi listeze proprietăţile la închiriere pe termen lung, subliniază Dorel Niţă Head of Data and Research, Imobiliare.ro.

Acesta arată: "Limitarea activităţiii universităţilor şi organizarea cursurilor online au avut ca efect direct, în rândul studenţilor, renunţarea la locuinţele închiriate în marile centre universitare.

La această categorie de clienţi se adaugă segmentul chiriaşilor lucrători în comerţul tradiţional, care au intrat în şomaj tehnic şi au renunţat la apartamentele închiriate. Prin urmare, piaţa chiriilor din cele mai mari şase oraşe este mai ofertantă".

În opinia Costinei Petrescu, CEO Titirez.ro., nu poate fi anticipat comportamentul clienţilor în acest moment, "nici marii specialişti nu o pot face, având în vedere că ne aflăm în circumstanţe unice generaţiei noastre": "Nu vorbim de o criză economică similară celei din 2008. Acum, instabilitatea a fost produsă de către un virus, care îndeamnă oamenii să facă alegeri subiective şi personale pentru confortul şi sănătatea familiei lor. Nu ne putem baza pe cifre şi pe calcule raţionale atunci când totul se învârte în jurul alegerilor subiective. Rămâne să urmărim comportamentul potenţialilor clienţi din imobiliare, dar şi al proprietarilor pentru a înţelege ce se va întâmpla în viitorul apropiat. Acum, cererea se întâlneşte cu oferta, negocierile se poartă în funcţie de mulţi factori, iar evoluţiile reale ale preţurilor chiriilor le vom vedea în câteva luni. Pe scurt, totul se va adapta «as it goes», iar momentan singurele pe care ne putem baza sunt trendurile de scădere şi creştere pentru perioade scurte de timp şi pe comparaţii cu perioade similare ale anului trecut".

În zona de nord a Capitalei (Băneasa şi Aviaţiei), preţurile medii ale garsonierelor au înregistrat o scădere faţă de prima parte a anului 2020, fără însă a coborî sub media perioadei similare a anului trecut. Apartamentele cu două camere au avut scăderi mai marcante, în timp ce apartamentele cu trei camere au rămas la preţ constant. În schimb, apartamentele mai mari - cu patru camere - şi vilele au avut o creştere a preţului de închiriere, pe fondul unei cereri mai mari, conform specialiştilor din piaţă. Preţul mediu al unei garsoniere în zonele Aviaţiei şi Băneasa, pentru perioada 01.04 - 31.05, era de 371 euro, iar al apartamentelor cu două camere - 580 de euro. În ceea ce priveşte apartamentele cu trei camere, chiria medie se ridica la 815 Euro, în zonele analizate. Apartamentele cu patru sau mai multe camere au valoarea medie a chiriei de 1.700 Euro, în timp ce casele şi vilele se situează în jurul valorii de 2.130 euro, arată o analiză realizată de Titirez.ro.

Zonele Floreasca şi Dorobanţi, cunoscute drept cartiere exclusiviste ale Capitalei, au cunoscut un traseu similar în ceea ce priveşte preţurile de închiriere, cu o excepţie marcantă: vilele şi apartamentele mari au avut preţuri de promovare mai mici la închiriere faţă de perioada precedentă. O posibilă explicaţie poate fi faptul că majoritatea vilelor şi apartamentelor spaţioase din aceste zone erau închiriate în principal de companii în scop office sau comercial (spaţii de birouri, restaurante, grădiniţe private, birouri de consultanţă etc.). Acesta este şi segmentul care a fost cel mai puternic lovit de criză, rezultând o scădere marcantă a cererii pentru aceste tipuri de proprietăţi din zonele scumpe ale Capitalei. Valoarea medie a chiriei unei garsoniere din Floreasca şi Dorobanţi era, în vară, în jurul sumei de 327 euro, în timp ce chiria pentru două camere ajungea la 470 euro. Chiria medie pentru trei camere este de 730 euro, pentru patru camere - aproximativ 1.750 euro, în timp ce pentru case/vile ajunge la 2.400 euro. În ceea ce priveşte casele şi vilele din aceste zone, au apărut extrem de puţine oferte noi, iar cele aflate pe piaţă au ajustat preţurile în funcţie de cererea primită.

O situaţie similară poate fi observată şi în centrul Capitalei, în ceea ce priveşte apartamentele mari şi vilele. Astfel, în zona Unirii, apartamentele de 4+ camere au suferit corecţii de preţ, explicaţia fiind tot legată de căderea cererii pentru spaţii de birouri. Preţurile pentru garsoniere şi apartamente de 2-3 camere s-au menţinut constante, în media din ultimul an. Valoarea medie a unei garsoniere din zonele din centru - Universitate, Unirii - este de aproximativ 322 euro, pentru perioada 01.04 - 31.05. Chiriile medii pentru apartamentele cu 2 camere se situează în jurul valorii de 470 euro, chiriile pentru trei camere ajung la media de 700 euro, pentru patru camere - 950 euro, în timp ce casele şi vilele ajung la media de 1.800 euro, arată analizele specialiştilor.

Berceni este unul dintre cartierele care şi-a menţinut constante preţurile, chiar existând o creştere a preţului mediu pentru apartamentele de două camere. În schimb, cartierele mari din vestul şi estul Capitalei (Militari şi Titan-Dristor) au cunoscut ajustări mai puternice ale chiriilor pentru garsoniere şi apartamente. Practic, în aceste zone preţurile medii de promovare la închiriere au scăzut chiar sub minimul anului trecut. Acest lucru poate fi explicat prin numărul mult mai mare de unităţi disponibile în aceste zone, în contextul unei cereri mai scăzute.

Valoarea medie a unei chirii pentru o garsonieră din Berceni era, în vară, de 253 euro, pentru apartamentele cu două camere - 360 euro, pentru trei camere - 425 euro, în timp ce pentru patru camere - de aproximativ 490 euro. Chiria medie pentru vilele din Berceni este de 945 euro.

Chiria medie în Titan - Dristor, pe perioada verii, ajungea la 268 ero pentru o garsonieră, la 380 euro pentru apartamentele cu două camere, la 495 euro pentru cele cu trei camere şi la 500 de euro pentru apartamentele cu 4 camere. Numărul de anunţuri noi de apartamente cu patru camere date spre închiriere în perioada 01.04 - 31.05 este unul mult prea mic, în timp ce numărul de case/vile de închiriat date spre promovare tinde către zero. În lipsa acestor date nu putem specifica o chirie medie a acestor tipuri de proprietăţi.

Pentru garsonierele din zona Militari - Drumul Taberei, chiria medie ajungea, în vară, la 300 de euro. Apartamentele cu două camere sunt închiriate la un preţ mediu de 380 de euro, cele cu trei camere la 410 euro, apartamentele cu patru camere ating un preţ de închiriere de 500 de euro, iar vilele ajung la 1.600 euro. Datele ne arată că în perioada 01.04 - 31.05 nu au fost scoase pe piaţă spre închiriere multe apartamente de patru sau mai multe camere şi case/vile pe zona Militari - Drumul Taberei, mai subliniază sursele citate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb