Planul de vînzare a diviziei de producţie a "Iukos" este ilegal
Curtea Arbitrară de la Moscova a decis, la finele săptămînii trecute, că planul guvernului rus de îngheţare a acţiunilor principalei divizii de producţie a gigantului petrolier "Iukos", în vederea înstrăinării, este ilegală. Sentinţa instanţei ruse îşi produce efectele imediat, însă ea poate fi atacată, potrivit agenţiei Interfax.
Scandalul "Iukos" a zguduit piaţa internaţională a energiei, determinînd creşteri semnificative ale cotaţiilor ţiţeiului. Toate acestea s-au produs pe fondul speculaţiilor legate de consecinţele unei eventuale opriri a producţiei celei mai importante divizii aparţinînd "Iukos", "Iuganskneftegas", care asigură 1,7 milioane de barili de petrol zilnic, respectiv 2% din necesarul mondial.
De remarcat că deciziile luate de autorităţile ruse în privinţa grupului "Iukos" (cel mai mare exportator de ţiţei din ţară) sînt contradictorii. Spre exemplu, "Iukos" a primit permisiunea de a-şi utiliza conturile bancare pentru finanţarea operaţiunilor sale cotidiene. O zi mai tîrziu, guvernul a anulat decizia respectivă. Luna trecută, Ministerul Justiţiei a anunţat că a îngheţat acţiunile celei mai importante divizii de producţie a grupului "Iukos", în vederea vînzării lor pentru obţinerea lichidităţilor necesare acoperirii debitelor pe care acesta le are către Fisc. La finele săptămînii trecute însă, o instanţă din Moscova a declarat ilegală decizia guvernului. Pe de altă parte, se pare că grupul "Iukos" nu mai deţine fonduri în conturile bancare, după ce executorii judecătoreşti au confiscat, joi, 900 de milioane de dolari pentru acoperirea arieratelor fiscale. "Nu mai au bani ca să-şi finanţeze activităţile de bază", declară o sursă din interiorul companiei, citată de agenţia Reuters. Aceasta adaugă că operaţiunile de producţie mai pot rezista cîteva săptămîni.
Informaţia legată de anunţul Curţii de la Moscova a determinat scăderea preţului petrolului, care se îndrepta către 45 de dolari/baril, prag ce nu a mai fost atins vreodată pe piaţa de profil. Ţiţeiul tranzacţionat pe piaţa din New York a încheiat săptămîna trecută cu 43,95 dolari/baril, cu 46 de cenţi sub recordul atins joi, de 44,41 dolari/baril. Petrolul de tip Brent, tranzacţionat la Londra, a încheiat săptămîna 2-6 august cu o cotaţie de 40,62 dolari/baril, în scădere cu 49 de cenţi faţă de recordul tuturor timpurilor atins joi, respectiv 41,12 dolari/baril.