Curtea Constituţională a Poloniei sfidează UE

G.B
Internaţional / 15 iulie 2021

Curtea Constituţională a Poloniei sfidează UE

Curtea Constituţională a Poloniei a sfidat Uniunea Europeană, ieri, printr-o hotărâre despre care criticii guvernului de la Varşovia spun că pune sub semnul întrebării apartenenţa la Uniunea Europeană şi viitorul ţării ca parte a blocului european, relatează France24, citată de Digi24.

Curtea Constituţională a stabilit că orice măsuri luate de Curtea Europeană de Justiţie împotriva reformelor controversate din Polonia nu sunt compatibile cu constituţia ţării.

"Ne aflăm în faţa unui Polexit juridic care este înfăptuit pas cu pas", a spus Adam Bodnar, Avocatul Poporului din Polonia.

Fostul şef al Consiliului European reîntors în politica naţională poloneză, Donald Tusk, a acuzat partidul de guvernământ PiS că "iese din Uniunea Europeană".

"Doar poporul polonez se poate opune cu succes acestor iniţiative", a scris el pe Twitter.

Ministerul justiţiei polonez a lăudat, însă, decizia, susţinând că ea este "împotriva interferenţelor, uzurpărilor şi agresiunilor juridice ale organelor Uniunii Europene".

Decizia Curţii Constituţionale poloneze vine în contextul în care UE a cerut, miercuri, printr-un ordin temporar, ca Polonia să suspende imediat activitatea "camerei displinare" a Curţii Supreme, stabilită recent ca parte a "reformelor" guvernului polonez.

Guvernul PiS este acuzat că subminează statul de drept

Bruxelles-ul şi Varşovia se află în conflict cu privire la acţiunile guvernului PiS de ani de zile. Guvernul susţine că reformele pe care le face sunt necesare pentru lupta împotriva corupţiei şi pentru a scăpa de moştenirea perioadei comuniste în domeniul justiţiei.

Comisia Europeană, de cealaltă parte, consideră că noile legi subminează statul de drept. Executivul european a încercat, deci, să readucă Polonia şi Ungaria înapoi la ceea ce consideră că sunt normele democratice europene.

Curtea Constituţională poloneză a fost ea însăşi "reformată" de PiS, iar criticii guvernului consideră că ea este acum "colonizată" de aliaţi ai guvernului de extremă dreaptă.

Noua lege adoptată de Polonia în februarie opreşte judecătorii din a mai ridica probleme interne la Curtea Europeană de Justiţie şi a creat un nou organism juridic care dă verdicte în ce priveşte independenţa judecătorilor.

Mai mult, a fost creată o "cameră disciplinară" pentru a evalua judecătorii de la Curtea Supremă, aceasta având inclusiv prerogativa de a le ridica imunitatea, de a-i trimite în judecată sau de a le tăia salariile.

O nouă confruntare între Polonia şi UE va urma joi. Curtea Europeană de Justiţie urmează să stabilească legitimitatea "camerei disciplinare", în timp ce Curtea Constituţional poloneză este aşteptată să dea verdictul în ce priveşte supremaţia legislaţiei UE în Polonia.

Experţii interpretează că un verdict care susţine legea naţională în defavoarea celei europene va însemna un prim pas spre ieşirea Poloniei din Uniunea Europeană, în ciuda faptului că majoritatea polonezilor sunt pro-europeni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. asta inseamna sa ai boase!.....ungaria, polonia...la noi la colonie, ghiocelul conteaza!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb