Încadrarea personalului Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) şi al Corpului de Control pe baza încrederii primului-ministru şi cu condiţia semnării unui angajament de loialitate sunt criterii de angajare subiective care încalcă egalitatea în drepturi a cetăţenilor, a decis, ieri, Curtea Constituţională a României (CCR).
Decizia Curţii vine după ce, în urmă cu două săptămâni, CCR a declarat, printr-o decizie, neconstituţională Legea de aprobare a OUG 3/2009 privind reorganizarea Corpului de Control al Primului-Ministru şi a Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF).
În motivarea CCR se arată: "Condiţia introdusă prin OUG 3/2009, care prevede încadrarea numai pe baza încrederii acordate de primul-ministru, cu avizul viceprim-ministrului, după caz, este una esenţialmente subiectivă, care reprezintă rezultatul opţiunii necenzurabile a unei persoane. Prevederea legală criticată constituie premisele încheierii sau încetării unor contracte individuale de muncă pe baza unor criterii aleatorii, pur subiective, deşi ceea ce trebuie să guverneze aceste raporturi este competenţa profesională care întotdeauna poate fi evaluată pe criterii obiective".
De asemenea, Curtea constată că personalul încadrat la Corpul de Control al Guvernului şi la DLAF este, potrivit legii, personal contractual (cu excepţia funcţiilor de demnitate publică). Prin urmare raporturile de muncă stabilite sunt guvernate de Codul Muncii (Legea 53/2003).
"Regimul juridic aplicabil naşterii, modificării ori stingerii raporturilor de muncă trebuie să respecte legea menţionată, orice modificare cu privire la aceste aspecte fiind necesar a se încadra în condiţiile expres şi limitativ prevăzute de Codul Muncii", motivează CCR.
• Ponta: Guvernul a operat modificări
Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, un proiect de Lege care conţine prevederile din OUG 3/2009 privind reorganizarea Corpului de Control şi DLAF, mai puţin pe cele declarate neconstituţionale, precum angajarea în baza încrederii acordate de premier şi obligaţia de a semna angajamentul de loialiate, a declarat, pentru NewsIn, Victor Ponta, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul.
Domnia sa a precizat: "S-a făcut deja un proiect de Lege care a fost trimis la Parlament. Acesta a fost aprobat de Guvern în şedinţa de săptămâna trecută".
Ministrul a spus că proiectul de Lege trebuie aprobat în 45 de zile, potrivit Constituţiei, în caz contrar va fi generat un vid legislativ, şi speră că acesta va fi luat în discuţie în sesiunea parlamentară extraordinară de la sfârşitul lunii iulie.
Amintim că premierul Emil Boc a declarat, la data de 9 iulie, că Legea de adoptare a OUG privind reorganizarea Corpului de Control va fi modificată astfel încât să corespundă cerinţelor Curţii Constituţionale.
"Vom pune în acord legislaţia naţională cu textul deciziei Curţii Constituţionale", a declarat la acea vreme premierul, care nu a dorit să spună care vor fi modificările operate şi a precizat că aşteaptă motivarea deciziei Curţii.
• Angajări pe încredere, neconstituţionale
OUG 3/2009 prevedea că personalul Corpului de Control al Primului-Ministru şi cel al DLAF este încadrat numai pe baza încrederii acordate de primul-ministru şi cu condiţia semnării unui angajament de loialitate.
Retragerea încrederii are ca efect eliberarea sau destituirea din funcţie ori desfacerea contractului de muncă, după caz.
Curtea Constituţională menţionează, însă, că legea fundamentală prevede expres dreptul persoanei de a-şi alege în mod liber locul de muncă, ceea ce implică obligaţia corelativă a statului de a reglementa condiţii obiective şi nediscriminatorii de natură a garanta accesul la un loc de muncă.